Objavljeno: 2.11.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor November 2017

Tik pod vrhom - test Huawei Mate 10 Pro

Pred dnevi je šefu kitajskega Huaweia »ušla« napoved, da bo podjetje v nekaj letih po tržnem deležu prehitelo tako Samsung kot Apple, trenutno vodilna na področju mobilnih telefonov. Po naporu, ki ga vlagajo v trženje in same izdelke, bi morda temu lahko celo pritrdili.

Letošnji vrhunski modeli serije Mate 10, ki so jih na svetovni premieri predstavili v Münchnu, čisto zares kažejo na to, da se je podjetje počasi premaknilo s klasičnega kopiranja idej in lastnosti korejskih in ameriških vzornikov. Najmočnejšemu modelu, Mate 10 Pro, morda res še nekoliko manjka, da bi bil boljši od Samsungovega Galaxy S8 in (prihajajočega) iPhona X, a res ne veliko. Že to, da se je Huawei tokrat odločil, da »pro« v imenu ne bo pomenil le večjega telefona (kot npr. velja za Galaxy S8 in S8+), temveč sta predstavljena modela različna, kaže na to, da jim idej ne primanjkuje.

Tako Mate 10 kot Mate 10 Pro (pri nas bo naprodaj le slednji) sicer poganja najnovejši procesor Kirin 970, ki je s posebno enoto »za umetno inteligenco« (kot ga marketinško poimenujejo v Huaweiu) nadgrajeni lanski model Kirin 960. Procesor je varčnejši, enota NPU (Neural Processing Unit), kot so jo poimenovali, pa je zaenkrat uporabljena za hitro (v živo) prepoznavanje vsebine na fotografijah in za (menda) hitrejše prevajanje v prevajalniški aplikaciji, ki so jo razvili ob pomoči Microsoftove tehnologije.

Baterija

Oba telefona sta zelo tanka in imata baterijo zmogljivosti 4000 mAh, kar je veliko več kot neposredna konkurenca (Samsung Galaxy S8 3000, S8+ 3300, prihajajoči iPhone X 2716 mAh), zaradi česar Huawei telefonu napoveduje izredno dolgoživost. V praksi tega ne moremo potrditi – ob res intenzivni rabi Mate 10 Pro (Facebook, Youtube, elektronska pošta, vse prek podatkovne povezave na avtocesti) smo telefon spraznili v osmih urah, približno toliko zmore tudi Galaxy S8+. In je seveda še vedno zelo dobro. Mimogrede, testni program Geekbench 3, ki smo ga uporabili za merjenje zmogljivosti baterije, je nameril le tri ure in 37 minut, to je le pol toliko, kot je zmogel Samsung, a se zavedamo, da je ta testni program zastarel, saj ga tudi izdelovalec ne podpira več.

Zaslon!

Varčnost je bila sicer v igri tudi pri izbiri zaslonov, po katerih se telefona ključno razlikujeta. Oba zaslona sta razpotegnjena od roba do roba, kar je dandanes ob predstavitvi vrhunskih novih modelov že skorajda nujnost (čeprav se Apple s telefoni iPhone 8 tu očitno ne strinja …). Zaslona sta torej zelo podobna kot pri najnovejših Samsungih in LGjih, a ima model Mate 10 5,9-palčni zaslon vrste LCD (IPS), Mate 10 Pro pa 6-palčni AMOLED. Prvi ima klasično razmerje stranic (16 : 9) in »polno« ločljivost 1440 × 2560 pik, model Pro pa je »razpotegnjen«, tako kot Samsungov Galaxy S8, in ima razmerje stranic 1 : 2. Zanimivo, da je ločljivost sicer boljšega in dražjega modela Pro nižja – »le« 1080 × 2160 pik. Po besedah predstavnikov Huaweia je tako zaradi varčevanja z energijo, resnici na ljubo pa teh »manjkajočih« pik ne bo pogrešal nihče, kakovost prikaza je pač enaka.

Še to – zaslon LCD modela Mate 10 ima poleg klasičnih pik RGB tudi bele pike (W), ki menda tudi drastično pripomorejo k varčevanju. Branje (na beli podlagi) na močnem soncu s takim LCDjem naj bi porabilo 14 % manj električne energije. Kakorkoli, potrdimo lahko, da je tudi AMOLEDski Mate 10 Pro zelo dobro berljiv na soncu, čeprav po živosti barv nekoliko zaostaja za Samsungom Galaxy S8+. Slednji ima zaslon tudi lepo zaobljen, Huawei pa ne, zato je videti nekoliko manj dodelan.

Fotoaparat!

V Huaweiu so zelo ponosni na svoje sodelovanje z Leico, med drugim so bili tudi prvi izdelovalec, ki je v telefon začel vgrajevati po dva objektiva s tipalom. Tak fotoaparat ima tudi Mate 10 Pro, ki smo ga preizkusili – eno tipalo ima ločljivost 12 megapik in je barvno, drugo, črno-belo, pa ima 20 megapik in rabi kot pomoč pri razbiranju globine.

V Huaweiu so zelo ponosni na svoje sodelovanje z Leico – v Mate 10 Pro vgrajeni dvojni objektiv se izkaže še bolje kot dosedanji modeli.

Po naših izkušnjah se vgrajeni fotoaparat v mraku obnese še bolje kot tista v starejših modelih. K temu verjetno pripomore tudi trenutno največja zaslonka v svetu telefonov (f1.6). Nočni izdelki so res zelo svetli, sicer še vedno nujno zrnatost zaradi visokega ISO pa »akvarelno« zameglijo vgrajeni algoritmi, kar morda komu tudi ne bo všeč. Huaweiev/Leicin sistem se že nekaj generacij lahko pohvali tudi z možnostjo izdelave učinka bokeh, a to običajnih uporabnikov verjetno ne zanima pretirano. Ti bodo bolj navdušeni nad avtomatskim prepoznavanjem motiva (narava, potret, živali, hrana, noč …), s katerim vgrajeni fotoaparat samodejno prilagodi zajemalne parametre in izboljša izdelano fotografijo.

Moj telefon je lahko računalnik, tretjič

Prvi je bil Microsoft s svojo priklopno postajo Continuum, drugi Samsung s svojim DeXom, ki smo ga preizkusil nedavno, tretji je Huawei z Mate 10 Pro. Tega lahko s kablom USB-C – HDMI priklopimo na televizijo ali monitor HDMI in ga spremenimo v dovolj dober osebni računalnik z namizjem »Linux«.

Nam kabla v tako kratkem času sicer ni uspelo dobiti, v bližnji trgovini kupljeni pretvornik (30 evrov) pa ni deloval, zato smo uporabili razdelilec (70 evrov), ki je imel tudi vtičnici USB (za miško in tipkovnico) in vtičnico za napajanje. Mimogrede, brez tega boste telefon, ki »igra« računalnik, kaj hitro izpraznili.

Izkušnja s Huaweievim »računalnikom«, ki so jo poimenovali EMUI Desktop, je boljša kot z Samsungovim DeXom (ki sicer stane dodatnih 100 evrov). Ko telefon priklopimo na televizor/monitor, traja dobrih pet sekund, da se na velikem zaslonu prikaže namizje, ki zelo spominja na katero izmed Linuxovih distribucij. Brez težav delamo z več okni, Chrome postane skorajda enakovreden tistemu v Windows, enako tudi aplikacije, kot so Google Maps ali Gmail, enako tudi Word in Excel (za katere pa boste potrebovali naročnino na Office 365). Res pa je, da se nekatere aplikacije, ki niso podprte, na velikem zaslonu sploh ne prikažejo. Denimo Facebook, a slednjega lahko tako ali tako odpremo v Chromu, tako kot počnemo tudi v Windows.

Za razliko od Samsungovega DeXa, kjer je ob priklopu na televizijo telefon »mrtev«, v Huaweiu hkrati delujeta oba zaslona, neodvisno. Tako lahko med delom tudi sprejmemo klic ali morda pobrskamo po imeniku, pa se na velikem zaslonu to ne bo videlo. To je super, če telefon uporabljamo za prikazovanje predstavitve. Mimogrede, slednjo lahko upravljamo tudi brez miške in tipkovnice, saj si lahko telefon spremenimo v sledno tablico.

Skratka – telefoni, ki lahko postanejo računalniki, so očitno uspešnica. Bodo zaradi tega osebni računalniki nekoč izumrli? Bomo videli.

Karkoli, znana specializirana spletna stran DxO je Mate 10 Pro postavila na sam vrh »fotofonov« – po kakovosti fotografije naj bi bil še nekoliko boljši kot Google Pixel 2, le kakovost videa je menda malce slabša.

Drobtinice, ki so, in tiste, ki manjkajo

Mate 10 Pro je vodoodporen po standardu IP67, kar je enako kot iPhone in malce slabše od Galaxyja S8, to od vrhunskih telefonov danes tudi nekako pričakujemo. Zanimivo, da je »LCDjevski« Mate 10 (kot rečeno, ta pri nas ne bo naprodaj) odporen le proti prahu in vlagi (standard IP53). Morda je tako tudi zato, ker ima Mate 10 še vedno klasično strojno tipko na sprednji strani (z bralnikom prstih odtisov), model Pro pa ima bralnik na zadnji strani. In – morda ima Mate 10 tudi zaradi tega še vtičnico za navadne slušalke, ki so jo pri modelu Pro opustili (mimogrede, Samsung zagotavlja vodoodpornost, kljub temu da ima vtičnico za slušalke).

Kako, prosim – ni vtičnice za slušalke? Da, pri Huaweiu občasno pač še vedno poškilijo v smeri Appla. Če pri slednjem pravijo, da telefon ne potrebuje vtičnice za slušalke, potem bo že res tako. V Monitorju se sicer ne strinjamo. Telefonu so resda priložene »digitalne« slušalke (kot so jih imenovali na predstavitvi), ki jih priklopimo v vtičnico USB-C, a to ne spremeni dejstev, da:

• lahko kopico običajnih slušalk kar vržemo stran ali pa si kupimo pretvornik (ne, ta ni priložen kot pri iPhonu)

• pretvornik bomo, ko ga bomo imeli, res lahko tudi izgubili (kot se preverjeno dogaja uporabnikom iPhonov)

• med poslušanjem glasbe ne moremo polniti telefona (razen, če smo kupili pretvornik, ki to zmore)

• brezžične slušalke Bluetooth so sicer praktične, a jih moramo venomer polniti

Po drugi strani pa zgledovanje po Applu ni popolno – Apple po novem ponuja brezžično polnjenje, Huawei pa ne. Mimogrede, Samsung ga že dve leti, z dodatki pa že kar štiri. Glede na to, da Mate 10 Pro ni več iz aluminija, temveč je zadaj steklen, tehničnega razloga za to pač ni. Hitro polnjenje po »žici«, ki res odlično deluje, pač ni ustrezno nadomestilo, kot so nas poskušali prepričati na predstavitvi v Münchnu.

Pohvalimo lahko, da tudi Huawei po novem omogoča stalno vklopljen zaslon (sedaj, ko je ta tipa AMOLED, ki omogoča posamično "prižiganje" pik), kot ga že nekaj let Samsung, po novem pa tudi LG. Na zaslonu je tako lahko stalno prikazana ura, vendar pa le nekatera opozorila. Gmaila med njimi denimo ni.

Je pa vgrajena podpora t. i. LTE 4.5G, kar pomeni hitrosti prenosa do 1,2 Gb/s. Trenutno največ med mobilnimi telefoni, seveda pa bo minilo kar nekaj časa, preden bo ta t. i. »cat18« podprt tudi pri ponudnikih mobilne telefonije.

Še o napaki, ki bo verjetno odpravljena v kateri izmed nadgradenj – ni nam uspelo usposobiti odzivanje telefona na »OK, Google«, kar sicer omogoča Google Assistant.

Veliko za ta denar

Mate 10 Pro za svojo ceno, ki sicer ni nizka (predvidoma 800 evrov, od sredine novembra naprej), ponuja zelo veliko, navsezadnje moramo spomniti, da ima kar 128 GB veliko shrambo in 6 GB pomnilnika. Še posebej smo bili navdušeni nad hitrostjo delovanja, saj telefon vse lažja preobleka EMUI ovira precej manj kot Samsunga njihova. Galaxy S8+ je po občutku nekoliko počasnejši, dodatna odlika Huaweia pa je tudi to, da ima nameščen trenutno najnovejši Android – 8.0 Oreo.

Huawei Mate 10 Pro

Cena: 800 EUR (128 GB shrambe in 6 GB pomnilnika).

Za: Odličen zaslon, hitrost, vodoodpornost. Odlična kamera z dvema objektivoma.

Proti: Pogrešamo brezžično polnjenje. Nima vtičnice za slušalke.

  

Oglejte si še video:

VJwgIosI4g4

Zgodovina popravkov:

V prvotni različici članka smo zapisali, da pogrešamo stalno delujoč zaslon s prikazom ure, kot ga imajo novi Samsungi in LGji. Spregledali smo, da tudi Mate 10 Pro to ima, le zakopano je nekje globoko v nastavitvah. Za napako se opravičujemo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji