Objavljeno: 27.5.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2014 | Teme: pametni telefon

Težka mehanizacija je boljša

Med androidnimi napravami so začeli nastajati izdelki z imeni blagovnih znamk, ki jih prej nismo opazili med zabavno elektroniko. V to kategorijo spada tudi podjetje Caterpillar (CAT), ki je najbolj znano po izdelavi gradbenih strojev.

Težava telefonov, ki so »oblečeni« v takšne blagovne znamke, je velikokrat ta, da ne gre za naprave z najzmogljivejšo strojno opremo. Nosilec blagovne znamke se odloči, da bo na trg spravil telefon,  in se odpravi po nakupih do kitajskih tovarn v lovu za najboljšimi možnimi sestavnimi deli, ki bi se jih dalo dobiti po čim nižji ceni. CATov B15 je tako dokaj podhranjena naprava, saj jo poganja star dvojedrni procesor, ki računa z 1 GHz in ima na voljo le 512 megabajtov pomnilnika. To so specifikacije, ki so navduševale pred petimi leti in so danes preveč zastarele. Prav tako ne navduši zaslon, ki s svojo ločljivostjo seže do 480 × 800 pik. Zaslon sicer prekriva trdo »gorilje« steklo, a to pomeni, da je proti padcem in udarcem odporen le toliko kot zasloni vseh pametnih telefonov in nič več.

V CATu so se konkretno potrudili pri izdelavi ohišja, ki je iz gume, in zadnja stranica se zapre tako, da jo zaklenemo. Telefon prenese marsikateri udarec, a to lahko rečemo za vse telefone, ki jih zavarujemo z malo debelejšim ohišjem. Prav na tej točki B15 izgubi smisel, saj je redna cena 330 evrov visoka za telefon, ki s svojo hitrostjo ne navduši. Uporaba je namreč zelo okorna, ker prej omenjena strojna moč bolj s težavo poganja Android 4.1.2. Na telefonih nižjega cenovnega razreda smo sicer videli tudi manj tekoče delovanje, a bi pri B15 težko našli kakšno spodbudno besedo, saj je strojno preveč podhranjen.

CAT se tako odkupi le z vodotesnostjo, na katero pri telefonih tega cenovnega razreda ne naletimo  pogosto. A ne gre za edini tak telefon, saj je za manj denarja na voljo Samsungov Xcover 2, ki je prav tako vodotesen in odporen proti udarcem in se ponaša z malo boljšimi strojnimi specifikacijami. Samsungova naprava premore gigabajt pomnilnika, kar je konkreten korak naprej od mizernih 512 megabajtov, ki jih ima CAT.

CAT B15 je tako značilen predstavnik telefona, ki se ga je lotilo podjetje, ki zabavne elektronike ne izdeluje redno. Preveč so računali na blagovno znamko CAT, ki naj bi dala kupcu vedeti, da gre za robustno napravo. Tako pa bo B15 podjetju CAT delal več škode, saj močno dvomimo, da so tudi njihovi delovni stroji tako strojno podhranjeni, da stežka opravljajo svojo nalogo. 

CAT B15

Cena: Pri Telekomu od 152 EUR naprej. Cena brez vezave je 330 EUR.

✓    Vodotesen.

✗    Vse drugo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji