Objavljeno: 25.1.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2022

Test Xiaomi 11 Lite 5G NE

Xiaomi je znan po napravah, ki ponudijo odlično razmerje med zmogljivostjo in ceno, modeli z oznako »Lite« pa to razmerje potisnejo še dodatno proti nižji ceni. Pri tem moramo opozoriti, da je oznaka »NE« okrajšava za »New Edition«. Telefon so sprva namreč predstavili aprila lani, to prenovljeno različico pa pol leta kasneje, torej oktobra.

Pogled v specifikacije prenovljenega modela pokaže še eno zanimivost – uporablja namreč drug, malenkost manj zmogljiv procesor kot svoj predhodnik. Vzrok naj bi bil v pomankanju procesorjev vseh vrst – tako so pri Xiaomiju enostavno lažje (in vsaj mislimo si, da tudi cenovno ugodneje) prišli do procesorjev Snapdragon 778G kot do prej uporabljenih Snapdragon 780G. Razlika v hitrosti je zelo majhna, vseeno pa je rahlo na strani procesorja 780G. Ta je izdelan v Samsungovi tehnologiji 5 nm, procesor v novejšem telefonu, torej 778G, pa v 6 nm podjetja TSMC.

Razlika v hitrosti je torej minimalna – še vedno gre za zelo hiter telefon v svojem cenovnem razredu. Ponudi 8 GB pomnilnika in 128 GB prostora za podatke, pri hitrostnih preizkusih, tudi grafičnih, pa se dobro odreže. Nedvomno velja pohvaliti zaslon, saj gre za panel OLED, ki ponudi tudi osveževanje z 90 Hz. Preklopimo lahko sicer tudi na 60 Hz (za manjšo porabo energije), ni pa samodejnega prilagajanja med temi vrednostmi. Podpira tehnologijo HDR10+, s tem je svetlost zaslona boljša, kot smo v tem razredu sicer vajeni. Diagonala sicer meri 6,55 palca, ločljivost je 2.400 × 1.080 pik, gostota je torej dobrih 400 pik na palec – to je za ta cenovni razred nadpovprečno.

Ohišje je razmeroma tanko (6,8 milimetra) in lahko (158 gramov) ter po oblikovanju nekoliko spominja na ostrejše linije nekaterih Applovih telefonih. Ogrodje je sicer plastično, zadnja stranica pa steklena, v uporabi je kakovostno steklo Corning Gorilla Glass 5 – spet ena razlika v primerjavi s predhodnikom (torej modelom brez »NE«), kjer je bilo v uporabi steklo Gorilla Glass 6. Ohišje je morda malo preveč na gladki strani – sami bi si hitro omislil zaščito. Pohvalimo lahko vodotesnost, na voljo pa je tudi bralnik kartic microSD (v kombiniranem pladnju s SIM-kartico).

Xiaomi podpira tehnologijo HDR10+, s tem je svetlost zaslona boljša, kot smo v tem razredu sicer vajeni.

Fotografski sklop ne prinaša presenečenj, saj gre za opremo, ki smo jo videli že pri marsikaterem telefonu. Glavni aparat ponudi tipalo s 64 MP in klasično široko goriščno razdaljo 26 mm, ob tem dobimo še ultraširoki in makro objektiv. Zadnji ponudi 5 milijonov pik, kar ni ravno veliko, a več kot nekateri konkurenti (denimo Honorjev 50 Lite, ki smo ga prav tako preizkusili ta mesec). Fotografije so solidne, barve razmeroma močne in saturirane, portretni način deluje nekoliko bolj umetno kot pri dražjih telefonih.

Vzdržljivost akumulatorja je povprečna, ponudi sicer 4.250 mAh. Pri konkurenci sicer hitro dobimo večje akumulatorje, a gre to pač na račun debelejših in večjih ohišij, tu pa so pač dali prednost oblikovanju. Še največje razočaranje je Xiaomijev uporabniški vmesnik, ki nas ni ravno prepričal. Kar nekaj nastavitev je postavljenih po svoje, denimo nastavitev za samodejni izklop zaslona – pri testnih telefonih to večinoma nastavimo na razmeroma dolg čas. Nastavitev je ponavadi v sklopu nastavitev zaslona, tu pa je prestavljena v svoj meni. Hkrati je nameščenih kar nekaj nepotrebnih aplikacij.

Kljub tej graji je Xiaomijev 11 Lite 5G NE soliden telefon, katerega prednost je razmerje med zmogljivostjo in ceno. Zahtevnejši uporabniki bodo tako in tako vmesnik prikrojili po svoje, z nastavitvami pa lahko privarčujemo tudi pri akumulatorju.

Xiaomi 11 Lite 5G NE

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 8

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 329 EUR (8 GB/128 GB)

Za: Zmogljivost glede na ceno, zaslon.

Proti: Uporabniški vmesnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji