Objavljeno: 28.4.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2020

Test - Tudi Suunto z Google Wear

Pametne ure so imele sicer počasnejši vzpon, kot bi si proizvajalci želeli, a je tržišče vseeno kar živahno, na njem pa je tudi veliko »športnih« proizvajalcev – denimo finsko podjetje Suunto.

Suunto 7 je ena lepših pametnih ur, kar smo jih kdaj preizkusili, je pa hkrati tudi med največjimi.

Suunto je znano ime na področju športne opreme, poleg zmogljivih športnih ur ponujajo tudi kompase in izdelke za potapljače. Športnih ur imajo v paleti veliko, saj se po funkcijah ločujejo glede na športe oziroma aktivnosti. V začetku leta so tudi pri nas predstavili svojo prvo pametno uro, na kateri teče Googlov sistem Android Wear.

Suunto 7 je navzven videti kot klasična, razmeroma velika športna ura. Njen premer je 50 milimetrov, kar je razmeroma veliko – vsekakor to ni ura za ljudi s tanjšimi zapestji. Nas pa je pozitivno presenetila razmeroma majhna teža (glede na samo velikost ure) 70 gramov – to je primerljivo z Apple Watch, čeprav ima ta manjši zaslon. Silikonske paščke lahko tudi sami enostavno zamenjamo, ponujajo pa različne kombinacije barv in materialov. Po našem mnenju gre za eno najudobnejših pametnih ur, kar smo jih preizkusili, tako zaradi udobnih paščkov kot sorazmerno skromne teže celotne naprave.

Kakovost izdelave je odlična – zaslon pokriva steklo Gorilla Glass, okoli njega je nerjaveče jeklo. Samo ogrodje je sicer plastično (oziroma iz poliamidne mase, utrjene s steklenimi vlakni), kar je razlog za razmeroma nizko težo. Ura je na voljo v petih barvnih kombinacijah, naš preizkusni model je bil v »grafitno bronasti« barvi in moramo priznati, da je ta kombinacija res všečna. Na straneh so skupaj štiri tipke, spodaj je bralnik srčnega utripa, nad njem pa še vmesnik za napajanje.

Zaslon je seveda občutljiv na dotik, kombinacija tega in omenjenih tipk se dovolj dobro obnese. V paketu dobimo napajalnik, ki se v maniri večine tovrstnih ur pritrdi z magnetom, ura je namreč vodotesna do globine 50 metrov. V uporabi je matrika AMOLED ločljivosti 454 × 454 pik, zaslon je dovolj svetel tudi za uporabo na močnem soncu, omogoča pa tudi stalni prikaz podatkov (always on).

Ura je ena prvih z novim procesorjem Snapdragon 3100, programska oprema je tako dovolj hitra in tekoča. Med kritikami je sicer počasna prva postavitev ure in njeno združevanje s telefonom. To je sicer bolj kritika sistema Android Wear, a po našem mnenju vseeno zahteva preveč klikov, potrjevanj in čakanja. Vešč uporabnik teh sistemov potrebuje okoli deset minut, da jo nastavi – več, če jo želimo povezati tudi s kopico aplikacij, ki jih podpira. Za prvo nastavitev moramo naložiti tako Google Wear (za osnovno parjenje) kot aplikacijo podjetja Suunto (za naprednejše nastavitve in preverjanje dnevnega dogajanja).

Vzdržljivost baterije je dokaj tipična za te naprave. Pri običajni rabi je zdržala slaba dva dni, to je z vključenimi notifikacijami in občasnim igranjem oziroma ukvarjanjem z aplikacijami. Pri resnejši vadbi, v našem primeru smo preizkusili tek in vožnjo z gorskim kolesom, v obeh primerih z vključenim tipalom GPS in rednim preverjanjem utripa, pa zdrži slabo polovico dneva. GPS je sicer eden natančnejših, kar smo jih preizkusili, merjenje utripa pa primerljivo z drugimi tovrstnimi napravami.

Prek aplikacije Google Wear uro povežemo s telefonom, a začetni postopek bi lahko bil nekoliko enostavnejši.

Med koristnimi možnostmi velja omeniti vgrajeno povezavo NFC in podporo Google Pay, ki pa pri nas (še vedno) ne deluje. Vgrajena je seveda tudi povezava bluetooth, tako lahko uro sparimo z brezžičnimi slušalkami. Nanjo lahko naložimo pesmi, podpira pa tudi različne pretočne storitve, denimo Google Music.

Razočarani pa smo nad dejstvom, da ura nima podpore za zunanja tipala, ki so sicer stalnica klasičnih športnih ur. Govorimo o pasovih za natančnejše merjenje srčnega utripa, o tipalih za merjenje hitrosti in kadence pri kolesarjenju, o tipalih za merjenje korakov pri teku itd. To bodo sicer pogrešali le resnejši športniki, a vseeno gre za funkcionalnost, ki jo večina ur tega podjetja podpira.

Programska oprema ne prinaša presenečenj. Ura ima vgrajeno podporo za kup različnih športov in vadb, med drugim omogoča tudi lokalno shranjevanje zemljevidov, a je ta prenos pogosto hroščat – večkrat se nam je zgodilo, da smo morali prenos prekiniti in na novo zagnati. Hkrati nismo našli načina, da bi na uro prenesli vnaprej pripravljene poti (denimo GPX), vsaj ne v vgrajeni programski opremi. Na napravi je sicer na voljo trgovino Play Store, aplikacije lahko tako nameščamo brez poseganja po telefonu. Med drugim smo v vgrajeni opremi pogrešali beleženja spanca ali možnost pametnega alarma – spet pa lahko za to poiščemo aplikacijo v omenjeni trgovini.

Suunto 7 je soliden prvi »Google« poskus podjetja, za katerega se vidi, da se že dolgo časa ukvarja s tem področjem. Gre za odlično narejeno uro, ki ponuja večino funkcij, ki bi si jih želeli. Škoda, da nima vgrajene podpore za zunanja tipala. Največji minus te ure je sicer njena visoka cena. Profesionalne športne ure so sicer pogosto še občutno dražje (sežejo tudi do tisoč evrov in več), a je konkurenca pri pametnih urah kar resna. Tako je na voljo kar veliko cenejših modelov, ki ponujajo bolj ali manj enake funkcionalnosti.

Suunto 7

Kaj: pametna ura

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 490 EUR

Za: Videz, kakovost izdelave, teža, udobje.

Proti: Cena, nima podpore za dodatna tipala.

Citat 1: Po našem mnenju gre za eno najudobnejših pametnih ur, kar smo jih preizkusili.

Citat 2: Razočarani smo nad dejstvom, da ura nima podpore za zunanja tipala, ki so sicer redni sopotniki klasičnih športnih ur.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji