Objavljeno: 23.2.2021 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Marec 2021

Test Samsung Galaxy S21 Ultra

Leto je naokoli in Samsung ima v prodaji nove modele Galaxy S. Tokrat še malce prej, kot smo bili vajeni. Preizkusili smo najmočnejši model, Galaxy S21 Ultra, ki pokaže vse, kar Samsung danes zmore.

Oznako »Ultra« je Samsung vpeljal lani, ko je poleg običajnega »majhnega« in »velikega« modela Galaxy S uvedel še nekaj, kar je »še več«. Še večje, še težje, še bolj zmogljivo in, seveda, še dražje. Letošnji S21 Ultra je nekoliko, približno 100 evrov, cenejši od lanskega, ker visoke cene v času korone pač niso najbolj zaželene. Zaslužek Korejcev je najverjetneje vseeno enak, saj v škatli ne dobimo polnilnika (kar je najprej uvedel Apple v svojih iPhonih 12, zdaj pa bodo to, kot kaže, posnemali vsi) in slušalk. Tudi zadnja stran telefona ni več steklena, temveč plastična, vendar to najverjetneje ne zaradi varčevanja. Nam je vsekakor všeč, saj zmanjšuje možnost poškodb ob padcu pa še »magnet za prstne odtise« je s tem manjši. Mimogrede, ko smo že pri zadnji strani – naše osebno (in nestrokovno) mnenje je, da sta letošnji razporeditev in oblikovanost foto objektivov zelo všečni.

Fotoaparat

Ključna nadgradnja telefona v primerjavi z lanskim modelom se sicer skriva v fotoaparatu – eden izmed njegovih objektivov namreč po novem omogoča optično približevanje kar 10×! Kar je za še vendar relativno tanek telefon odličen uspeh, čeprav je treba omeniti, da ga je prvi dosegel Huawei v lanskem modelu P40 Pro Plus. Deluje odlično, v povezavi z optično stabilizacijo je mogoče kar iz roke izdelovati zelo dobre približane fotografije.

Fotografija ločljivosti 108 megapik...

...in podrobnost v njej. Brez algoritmov očitno ne gre...

Drugi dragulj fotoaparata je 108-megapikno Samsungovo lastno tipalo, nadgradnja tistega iz lanskega leta. Telefon ga uporablja tako, da združuje devet sosednjih pik in izdeluje 12-megapikne izdelke, programska oprema pa ob posebej podrobni in lepo osvetljeni sceni uporabniku predlaga izdelave »polne« fotografije v ločljivosti 12.000 × 9.000 pik. Koristno, če se bomo kasneje lotili izdelave izreza, za uporabo/ogled na telefonu pa taka ločljivost ni smiselna. In seveda – zavedati se moramo, da je tipalo veliko le 9,6 × 7,2 mm, zato kljub ogromno pikam nikoli ne bo moglo zajeti tako natančne fotografije, kot jo, denimo, zmore profesionalni fotoaparat Canon EOS-1DX II, ki ima sicer »le« 20,2-megapikno tipalo, vendar velikosti 36 × 24 mm (kar je po površini kar 12-krat več!). Da o količini stekla, ki jo premorejo profesionalni foto objektivi, ne govorimo. Kljub temu je napredek, ki so ga v nekaj letih naredili telefonski aparati, v resnici osupljiv.

Omenimo še programsko nadgradnjo foto dela – telefon zna po novem hkrati snemati s sprednjo kamero in z zadnjimi kamerami. Če ste influencer, bo to morda koristno …

10× zum!

Drobovje

Druge novosti so manj očitne, vendar morda še bolj koristne, denimo nov procesor. Samsungovi procesorji Exynos so bili od nekdaj tarča kritik, še posebej to velja za lanski model 990. Ta je počasnejši od Snapdragona 865, ki je vgrajen v ameriške modele Galaxy S20, povrh vsega pa še energetsko precej bolj potraten. Letošnji model Exynos 2100 je, če lahko sodimo po testih kolegov prek luže, popolno nasprotje. Hitrost naj bi bila celo nekoliko večja od Qualcommovega procesorja, enako naj bi zelo napredovala varčnost, h kateri gotovo pripomore tudi izdelava v procesu 5 nm, ki postaja standard med vrhunskimi čipi vseh tipov.

Naši testi kažejo, da so »es enaindvajsetke« občutno hitrejše od lanskih »dvajsetk«. Po testu Geekbench že enojedrni test, ki teče na najnovejšem jedru ARM Cortex X1, omogoča približno 20 odstotkov večjo hitrost (ne smemo seveda pozabiti, da je Applov A14 Bionic na tem testu še približno polovico hitrejši). V praksi se tudi zelo »težke« spletne strani odpirajo trenutno, ravno tako aplikacije, pri preklopu med njimi pa pomaga kar 12 GB pomnilnika. (Mimogrede, se zavedamo, da ima običajen namizni računalnik z Windows danes le 8 GB pomnilnika?). Še to, pomnilnika s kartico MicroSD ni mogoče več razširiti, toda to je pri teh količinah shrambe od 256 GB naprej … (In spet, kolikšen disk SSD že ima vaš osebni računalnik?) ... verjetno res počel le redko kdo.

Baterije je za 5.000 mAh, kar je enako kot lani, vendar je po našem občutku telefon precej bolj varčen. Vsekakor ga čez dan tudi ob zelo napornem delu ne bo treba dodatno polniti, toda to v resnici za najmočnejše telefonske modele pravimo že kar nekaj časa.

Zaslon

Da, seveda – zaslon. Zasloni AMOLED so pri Samsungovih telefonih od nekdaj zadnji krik tehnike, kar ne čudi glede na to, da je Samsung (poleg nekaj kitajskih podjetij) njihov ključni proizvajalec. Zaslon je tokrat diagonale 6,8 palca, ločljivosti 1.440 x 3.200 pik in nekoliko večje svetilnosti kot lani (1.500 proti 1.400 cd/m2). Zaslon zmore osveževanje s 120 Hz, kar se zelo opazno pozna tudi pri brskanju v aplikacijah in po spletu (in ne le igrah). Tako kot pri lanskem modelu Note je urejena »avtomatika« – če hitro osveževanje, ni potrebno, se to lahko zniža, s tem se zmanjša poraba električne energije, telefon pa brez polnjenja zdrži dlje. Zanimivo je, da je osveževanje 120 Hz na voljo tudi pri najvišji ločljivosti, lani namreč ni bilo. Tudi tokrat je telefon privzeto nastavljen na »srednjo« ločljivost, 2.400 × 1.080 pik zaradi varčevanja z baterijo. Razliko med obema boste sicer res zelo težko opazili.

Ključna nadgradnja telefona v primerjavi z lanskim modelom se skriva v fotoaparatu – eden izmed njegovih objektivov namreč po novem omogoča optično približevanje kar 10×!

Mimogrede, zanimivo je, da je vsak novejši Galaxy S manj zaobljen, in to velja tudi za S21 Ultra. Malce manj, vendar opazno. Smiselno – uporabniške koristi od zaobljenega zaslona v resnici ni, pripomore le k »lepoti«, vendar je hkrati zaradi tega bolj »izmuzljiv« in nam lažje pade na tla. Samsungovo »ravnanje« je sicer v popolnem nasprotju s kitajsko konkurenco, ki vsako leto predstavlja vedno bolj zaobljene telefone.

Kaj še?

Telefon seveda podpira omrežja 5G, tudi taka, ki ga ima trenutno slovenski Telekom, toda to je že samoumevno.

Bralnik prstnih odtisov, ki je tudi skrit pod zaslonom, je zdaj večji, zato ga je lažje zadeti.

Dokupimo lahko pero S-Pen, kar pomeni, da ima zaslon Wacomovo tehnologijo dela s peresom, kot so jo do zdaj imeli le telefoni serije Note. Peresa žal ne bomo mogli vstaviti v telefon, ampak bomo v ta namen morali uporabiti poseben telefonski ovitek.

In seveda – Galaxy S21 Ultra je, tako kot lani, velik, težak in relativno debel telefon. Kot tak ni za vsakogar. Marsikomu ne bo šel v žep, tudi ženske torbice ga morda ne bodo ravno vesele. Gre pa za napravo, ki s svojo velikostjo, hitrostjo in opremljenostjo ponudi dobršen del tistega, kar smo že leta vajeni od osebnih računalnikov. In fotoaparatov.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 10

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: Od 1.280 EUR naprej.

Za: Odličen fotoaparat in zaslon, hitrost delovanja, zmogljivost akumulatorja.

Proti: Visoka cena, velik, debel in težak telefon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji