Objavljeno: 28.5.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2019

Test prenosnika Acer ConceptD 5

Acer je pred kratkim napovedal novo linijo računalnikov, imenovano ConceptD, z njo pa merijo na ustvarjalce, od grafičnih oblikovalcev do fotografov in (bodimo iskreni) »vplivnežev«. Zelo očitno pa imajo v mislih tudi Apple in njihove prenosnike ter namizne računalnike. V sklopu linije ConceptD so namreč poleg prenosnikov predstavili tudi nekaj zmogljivih namiznih računalnikov in natančnih monitorjev z ločljivostjo 4K. Pri vseh poleg zmogljivosti poudarjajo tudi oblikovno dovršenost.

Na preizkus smo dobili vstopni prenosnik, imenovan ConceptD 5. Gre za prenosnik višjega cenovnega razreda, ki solidne zmogljivosti ponudi v razmeroma tankem in lahkem ohišju. Prenosnik je klasične velikosti, ima 15,6-palčni zaslon, a svojo velikost dobro skrije. Ohišje je kompaktno (v debelino meri 1,7 centimetra) in glede na velikost ter zmogljivosti presenetljivo lahko (1,5 kilograma). Izdelano je namreč iz kombinacije magnezijevo-aluminijeve in magnezijevo-litijeve zlitine, zato je tudi lažji od primerljivega (aluminijastega) MacBook Proja.

Ohišje je sicer povsem belo, logotip na pokrovu je manjši in manj vpadljiv, kot smo sicer vajeni. Na otip deluje prijetno in ne tako hladno kot aluminij, vseeno pa je dovolj kakovostno, brez zvijanja. Solidna je tudi tipkovnica, ki ponuja dober povratni odziv, a razmeroma kratek hod in povsem ravne tipke – to je sicer standard pri nekoliko tanjših prenosnikih. Zanimiva je osvetlitev od zadaj, saj je v topli oranžni barvi. Pod spodnjim desnim vogalom je tudi bralnik prstnih odtisov, sledilna ploščica je razmeroma velika in dovolj natančna.

Pri Acerju poudarjajo soliden zaslon, primeren tudi za zahtevne grafične oblikovalce in fotografe. Ta ponuja ločljivost 4K (3840 × 2160 pik) v kombinaciji z barvno zelo natančno matriko IPS in matirano prevleko. Rob okoli zaslona je razmeroma tanek, vsaj na levi in desni strani, zaslon pa se odpre povsem ravno, torej do 180 stopinj.

Zanimiva je osvetlitev od zadaj, saj je v topli oranžni barvi.

Strojna zasnova je odlična, v uporabi je Intelov Core i7-8705G. Gre za štirijedrni procesor družine Kaby Lake z osnovnim taktom 3.1 GHz, ki se lahko dvigne do 4.1 GHz. Hladilna rešitev je dovolj dobra, čeprav se pri zahtevnih opravilih (denimo pri našem preizkusu grafike) vseeno zasliši delo ventilatorja. Vgrajenih je 16 GB pomnilnika, za grafiko skrbita Intelova HD Graphics 630 in AMD Radeon RX Vega M GL. Ta je po zmogljivosti primerljiv z Nvidijinim GTX 1050Ti, torej bo dovolj za malenkost manj zahtevne igre (recimo Fortnite), a ne pri ločljivosti 4K. Podatke bomo hranili na pogonu SSD, velikem 512 GB. Strojna kombinacija se odlično izkaže, računalnik je odziven, poraba energije pa pač odvisna od opravil – na našem preizkusu je zdržal dobre štiri ure.

Kljub tankemu ohišju je zaloga vmesnikov še kar dobra. Tako so na voljo trije vmesniki USB po hitrostnem standardu 3.1, dva sta na levi strani, eden na desni. Zraven je še en vmesnik USB-C. Mogoče je malo škoda, da so vgradili lasten, okrogli vhod za napajanje namesto še kakega USB-C, prek katerega bi se lahko prenosnik napajal (kot je to pri Applovem MacBooku zadnje generacije). Ob njem so še izhod HDMI, vmesnik za slušalke (in mikrofon) ter bralnik kartic SD – tega marsikateri uporabnik Applovih prenosnikov še kako pogreša. Ker merijo na zahtevnejše uporabnike, bi si mogoče želeli še klasični omrežni vmesnik, saj je prenos večjih video datotek (ali velikega števila fotografij) prek brezžičnega vmesnika vseeno občutno počasnejše kot po žici.

Acerjev ConceptD 5 je soliden prenosnik z dobrim razmerjem med zmogljivostjo, velikostjo in težo. Pohvali se lahko tudi z zelo kakovostnim zaslonom, a cena je temu primerna. Ta hip gre sicer za okvirno, a vseeno prenosnik ni ravno poceni, je pa cenejši od primerljivih jabolčnih alternativ. Vprašanje je le, ali ima Acer dovolj renomeja, da prepriča zahtevnejše uporabnike.

Acer ConceptD 5

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1225

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1387

Trajanje delovanja: 4 ur 12 minut

Zgradba in oprema: 8

Velikost in teža: 9

Mere: 36 × 25 × 1,7 cm, 1,5 kg

Značilnosti: Intel Core i7-8705G, 3,1 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 3840 × 2160 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Professional

Cena: 1.700 EUR

Prodaja: www.diss.si

Za: Zmogljivost, velikost in teža glede na zmogljivost, zaslon.

Proti: Cena, ni omrežnega priključka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji