Objavljeno: 24.11.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2020

Test iPhone 12 Pro

Jesen vedno prinese novo pošiljko zmogljivih pametnih telefonov, med njimi tudi nove Applove iPhone. Ti so letos zaradi koronavirusa nekoliko zamudili, vseeno pa so predstavili štiri modele – »navaden« iPhone 12, manjši iPhone 12 Mini, »profesionalni« iPhone 12 Pro in večji model iPhone 12 Pro Max. Na preizkus smo dobili iPhone 12 Pro, za začetek pa vseeno velja na hitro opisati razlike med modeli.

Najočitnejša razlika je v velikosti – model Mini ima 5,4-palčni zaslon, srednja dva, torej navadna dvanajstka in model Pro, 6,1-palčnega, Max pa meri 6,7 palca. Telefona Pro se razlikujeta bo kakovostnejšem ohišju, saj imata rob iz nerjavečega jekla namesto aluminija, kar zmanjša možnosti poškodb, a hkrati nekoliko dvigne težo naprav. Ponujata pa tudi en objektiv več – teleobjektiv z 2- ali 2,5-kratnim zumom (prvi pri Pro, drugi pri Pro Max). Procesor je povsod enak, tehnologija zaslona (OLED) tudi, imata pa modela Pro več pomnilnika (6 GB namesto 4).

Če se vrnemo k modelu 12 Pro ... Po šestih letih zaobljenih stranic so pri Applu vpeljali večjo spremembo pri oblikovanju – vrnili so se k ravnim, odrezanim stranicam. Takim, kot smo jih bili vajeni pri modelih iPhone 4 in 5 pa tudi pri najnovejših tablicah iPad. Novost nam je všeč, telefon zelo lepo stoji v roki, hkrati je dovolj drugačen od večine drugih naprav na trgu. Zaradi ravnih stranic sicer daje občutek, da je malenkost debelejši, a pogled v specifikacije razkrije, da je povsem primerljiv z drugimi telefoni višjega cenovnega razreda.

Kakovost ohišja je odlična, v uporabi je še trpežnejše steklo kot doslej, tudi zadnja stranica je steklena. Izkoriščenost prednje stranice je slabša kot pri dražjih telefonih konkurentov, torej je tu več roba okoli zaslona (a manj kot pri predhodniku). Vseeno nas to ni zmotilo, saj je tistih dodatnih nekaj milimetrov pri Androidih vseeno redko izkoriščenih. Bolj moteča je široka zareza (notch) na zgornji strani, kjer domuje več različnih tipal, denimo za prepoznavo obraza. Nekako smo vajeni, da imajo današnji vrhunski telefoni na sprednji strani le luknjico za kamero, pri Applu je neuporabljen prostor večji. Telefon je še naprej vodotesen, po standardu IP68 (torej naj bi zdržal globino 6 metrov 30 minut).

Zaslon je na prvi pogled odličen, gre za OLED visoke svetlosti in ločljivosti ter s podporo tehnologije HDR. Težava nastane, če ga postavimo ob bok zmogljivejšemu telefonu s sistemom Android, ki se pohvali z večjo hitrostjo osveževanja (Samsung, Huawei, celo Xiaomi). Kupcem iPhona tega ne priporočamo, saj bodo presenečeno ugotovili, da so vsebine na zaslonu tako zaničevanega tovrstnega Androida veliko bolj »mehke«.

Menda naj bi se pri Applu pred splavitvijo iPhona 12 odločali med zaslonom s hitrejšim osveževanjem in podporo omrežjem 5G – zaradi omejitev pri akumulatorju pač ni šlo oboje. Po našem mnenju so se odločili narobe, saj bi raje imeli večjo hitrost osveževanja kot pa podporo omrežjem 5G, ki še niso, in še nekaj časa ne bodo, vzcvetela. A se zavedamo, da je tržna logika ravno obratno – kratica 5G bo gotovo prodala več primerkov kot pa oznaka 90, 120 ali 144 Hz.

Pri strojni opremi ni opaziti nič novega. Seveda je vgrajen nov, še hitrejši procesor, a tega v praksi res ne bomo opazili, sploh ker je že procesor prejšnje generacije še vedno hitrejši od vsega, kar zmorejo drugi proizvajalci. Apple tu ostaja nedotakljiv, je pa zato zmogljivost akumulatorja zgolj povprečna – 2.815 mAh danes res ni veliko (in celo manj kot pri lanskih modelih), je pa res, da pri Applu obvladajo programsko nadziranje aplikacij in s tem porabe. Zahtevni uporabniki lahko računamo na kak dan vzdržljivosti.

Napajanje je zgledno hitro – podpira moč do 20 W, kar pomeni 50 odstotkov napolnjenosti v tridesetih minutah. Seveda potrebujemo pri tem tudi tak napajalnik. Apple se je v svoji ekološki ozaveščenosti (če jim je verjeti) namreč odločil, da telefonom po novem ne bodo več pridajali napajalnikov in slušalk. Po njihovem mnenju imamo doma vsi že dovolj napajalnikov, zato paketu priložijo le lightning. To bi pohvalili, če bi bil telefon zato kaj cenejši, a tega ni opaziti. Tako pa se Apple zdi le »škrt«, sploh ker so njihovi napajalniki, če jih kupimo ločeno, res dragi.

Novost telefonov je tudi vgradnja razmeroma močnih magnetov pod zadnjo stranico telefonov. Te imenujejo Mag safe, enako torej kot nekoč pri prenosnikih, gre pa za pomoč pri brezžičnem napajanju, saj se napajalnik vedno pravilno postavi. S tem se odpirajo tudi možnosti za dodatno opremo, denimo magnetna ohišja in držala. Čeprav dvomimo, da so magneti dovolj močni, da bi varno prijeli avtomobilsko držalo.

Fotografski sklopi so kar pogosta »tarča« nadgradenj, a je teh tokrat zelo malo. Objektivi oziroma tipala so praktično enaka, le pri navadnem širokem objektivu je malenkost večja zaslonka. Dodano je tipalo LIDAR za prepoznavo globine, ki naj bi pomagalo pri ostrenju v slabih svetlobnih pogojih in pri uporabi aplikacij AR. V praksi moramo priznati, da je ostrenje malenkost boljše le pri portretih, pa še to bolj na kratkih razdaljah. Ostale novosti so bolj programske narave – funkcija Smart HDR 3, denimo. V kratkem naj bi prek programske posodobitve dobili še podporo formatu ProRAW.

Kamera nas je razočarala, saj Apple še ni ponudil večjega zuma, ki ga že nekaj časa zmorejo konkurenčni Androidi. Poleg klasičnega širokega kota ima še ultraširoki objektiv (goriščnice 13 mm) in dvakratni zum (goriščnice 52 mm). Samsung v podobnem cenovnem razredu ponuja tri- ali petkratni optični zum, Huawei pa celo desetkratnega. Sicer je kakovost tam še vedno slabša kot pri širšem kotu, saj za temi zum objektivi postavljajo manjša tipala, a vseeno gre za fleksibilnost, ki jo pri Applu pogrešamo.

Novi iPhone 12 Pro je odličen telefon, a po našem mnenju prinaša premalo novosti v primerjavi s predhodnikom. Najočitnejše je predvsem novo, kakovostnejše ohišje. A to dobimo tudi pri njegovem najpomembnejšem konkurentu – modelu iPhone 12, torej brez oznake Pro. Ta namreč prinese praktično vse, kar ima model Pro, z le nekaj manjšimi slabostmi – najočitnejša je manko teleobjektiva. In to za dvesto evrov nižjo ceno. Razlika je, po našem mnenju, dovolj velika, da bo navadni iPhone 12 letos boljša jabolčna izbira.

iPhone 12 Pro

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 9

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 1.180 EUR

Za: Novo oblikovanje, zmogljivost, kakovost izdelave.

Proti: Cena, malo novosti, fotografske omejitve.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji