Objavljeno: 31.5.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2022

Test Honor Magic4 Lite

Honor tudi pri nas pospešeno razširja prodajno paleto telefonov, najnovejši model je nekoliko cenejši Magic4 Lite.

Podjetje je nastalo kot spin-off kitajskega Huaweija. V tem trenutku gre vsaj pri nas še vedno za nekoliko manj znano znamko, ki počasi izpopolnjuje prodajno paleto. Novi Magic4 Lite tako ni zares nov telefon. Resda so ga za evropsko tržišče predstavili pred dobrim mesecem, a ga drugje po svetu prodajajo že od konca lanskega leta. Na Kitajskem je tako znan kot Honor X30, drugje se pojavlja tudi oznaka Honor X9.

Gre za telefon srednjega razreda, ravno korak nad cenejšimi, ki smo jih tokrat vključili v nekoliko večjo primerjavo. Tako gre po ceni za napravo, ki od vstopnih telefonov ponudi nekaj več. Ali pa, če se držimo Honorjeve družine Magic4, v kateri so še »navadni« Magic4 ter zmogljivejši izpeljanki Pro in Ultimate (teh pri nas za zdaj sicer še ni), ponudi solidno izkušnjo po nekoliko nižji ceni.

Telefon je med večjimi, diagonala zaslona meri zajetnih 6,81 palca. Ločljivost je dovolj visoka (2.388 × 1.080 pik, 385 pik na palec), najvišja svetlost je povprečna, žal pa je v uporabi klasični LCD. To je eden večjih minusov v primerjavi z dražjimi sorodniki družine Magic4, a tudi sicer najdemo vse več cenejših telefonov, ki že ponujajo zaslon OLED. Osveževanje pa je s 120 Hz, kar je zelo pohvalno. Pri tem se lahko frekvenca dinamično prilagaja, a le med 60 in 120 Hz, tudi ročno lahko izbiramo le med tema vrednostma.

Nekoliko nenavadna je uporaba zdaj že prejšnje različice sistema Android.

Videz je zelo eleganten, telefona od daleč res ne moremo ločiti od bolj premijskih, dražjih modelov, so pa vseeno v uporabi cenejši materiali, torej plastika, tako za zadnjo stranico kot za ogrodje. Sicer je razmeroma lahek, vsaj glede na velikost zaslona (tehta 189 gramov). Na preizkusu smo imeli modro različico, kjer se prelivajo odtenki glede na padec svetlobe, od izredno svetlo modre do praktično vijoličaste barve. Opazijo pa se prstni odtisi na zadnji stranici – vsaj pod določenimi koti. Zadnja stran je simetrična, torej se telefon na ravni površini ne ziblje. Občutek v roki je dober, k čemur prispevajo zaobljene stranice. Plastična zadnja stranica je tudi manj spolzka od steklenih ali aluminijastih.

Strojno je telefon dobro opremljen, saj uporablja novi procesor Snapdragon 695, narejen v tehnologiji 6 nm. Dodanega je 6 GB pomnilnika (in 128 GB prostora za podatke). Procesor je solidno hiter, hkrati pa razmeroma varčen, kar je v kombinaciji z baterijo 4.800 mAh in s hitrim napajanje (66W) zelo dobra popotnica.

Nekoliko nenavadna pa je uporaba zdaj že prejšnje različice sistema Android. Različica 12 je na voljo že od oktobra lani, a je ta telefon še vedno na Android 11 – sumimo, da gre še za sistem, ki izvira iz časov, ko je bil Honor del Huaweija. Večina uporabnikov tega sicer ne bo opazila, a vseeno je lahko to slaba popotnica za prihodnje programske nadgradnje. Vmesnik je Honorjev lastni Magic UI, tudi ta se močno zgleduje po Huaweijevem EMUI. Ima sicer manj možnosti prilagoditev, je pa zato dovolj hiter in odziven. Mogoče bi si želeli manj Honorjevih lastnih aplikacij in več Googlovih (Androidovih), je pa to stvar navade.

Fotografski sklop bo zadovoljil le manj zahtevne uporabnike. Osrednji aparat je zgolj povprečen, predvsem bi si želeli bolj živih barv. Hkrati smo pogrešali še kak zanimivejši objektiv – standard v tem cenovnem razredu je vsaj ultraširoki objektiv, saj je na voljo le makro objektiv (ter objektiv za zaznavo globine).

Novi Magic4 Lite je soliden telefon, za katerega pa imamo občutek, da se lahko hitro izgubi med konkurenco. Najprimernejši je za tiste, ki si želijo velik zaslon ob dobri avtonomiji. Največji minus za večino uporabnikov pa bo podpovprečni fotografski sklop.

Honor Magic4 Lite

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 8

Cena: 350 EUR (6 GB/128 GB)

Za: Zmogljivost akumulatorja, hitrost napajanja, teža glede na velikost.

Proti: Nima zaslona OLED, Android 11, fotografski sklop.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji