Objavljeno: 31.8.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2021

Test Asus Zenfone 8

Asus je vsaj pri nas znan predvsem po prenosnikih (in seveda matičnih ploščah ter grafičnih karticah), a že dolgo časa izdelujejo tudi pametne telefone. Pri nas se tako že prodaja novi Zenfone 8, telefon višjega cenovnega razreda.

Telefon je med trenutno zanimivejšimi, saj gre za razmeroma majhen primerek, ki se po velikosti lahko primerja z raznimi »mini« modeli drugih proizvajalcev. To področje je zadnje čase zelo zapuščeno – manjši pametni telefoni so sicer na voljo, a gre večinoma za cenejše (in celo starejše) naprave z manj zmogljivo strojno opremo.

Zenfone 8 ima diagonalo 5,9 palca, kar je sicer večje od primerljivega modela iPhone Mini (5,4 palca), a za občutek manjše od Samsunga Galaxy S21 (6,2 palca) in seveda veliko manj od telefona Galaxy S21 Ultra (6,8 palca). Zenfone je tako presenetljivo majhna naprava, ki pa ponudi vse, kar pričakujemo od telefona višjega razreda.

Ohišje je odlično, zadnja stranica je steklena (Gorilla Glass 3), rahlo matirana, obdaja ga aluminijasto ogrodje. Naš testni model je elegantne, zelo temno sive barve. Edina izstopajoča podrobnost je bila živo modra tipka za vklop, ki ji lahko »sprogramiramo« dvojni ali podaljšan pritisk.

Kakovost izdelave je odlična, ohišje zelo lepo sede v roko. Na vrhu opazimo klasični vmesnik za slušalke. Telefon je vodotesen po standardu IP68 (torej do 30 minut v globini do poldrugega metra), omogoča vstavitev dveh SIM-kartic. Na spodnji strani je tudi majhna statusna (oziroma opozorilna) lučka LED.

Pohvalimo lahko zaslon, Samsungov Super AMOLED s podporo HDR10+. Ponudi odlične barve in zelo dobro svetlost, hkrati podpira osveževanje s 120 Hz. Tega lahko seveda tudi spremenimo, denimo preklopimo na 90 ali 60 Hz, s čimer varčujemo baterijo, po potrebi pa osveževanje spreminja/zmanjša tudi sam.

Zaslon ima dovolj tanke robove, prednja kamera je postavljena v luknjico v zgornjem levem vogalu. V spodnji del zaslona je vgrajen tudi bralnik prstnih odtisov. Zelo dobro se obneseta tudi zvočnika, ki seveda ponudita stereo zvok.

Novi Asus Zenfone je vrhunski telefon za vse, ki si želijo res zmogljivo napravo v čim manjšem ohišju.

Strojna zasnova je enaka kot pri vseh letošnjih telefonih najvišjega razreda – osrednjo vlogo igra Qualcommov Snapdragon 888. Zraven je impresivnih 16 GB pomnilnika, kar je več, kot dobimo pri cenejših osebnih računalnikih. Naš preizkusni model je imel 256 GB hrambe, na voljo so sicer tudi kombinacije z manj pomnilnika ter manjšo shrambo. Na hitrostnih preizkusih se je telefon odlično izkazal, tako pri preizkusu hitrosti procesorja kot grafične zmogljivosti. Pravzaprav gre za enega najhitrejših Android telefonov doslej.

Vgrajena baterija ponudi 4.000 mAh, kar je solidno za telefon take velikosti. Telefon podpira napajanje z močjo do 30 W. Tak napajalnik (in kabel z USB-C na obeh straneh) je priložen –pohvalno. Hitrost polnjenja sicer ni rekordna, a za naše pojme dovolj velika, seveda pa je podprto tudi brezžično napajanje, poleg tega pa celo brezžično napajanje drugih naprav (na zadnji strani telefona).

Na telefonu je naložen najnovejši Android 11, ki ga Asus preobleče z »obleko« ZenUI. Moramo priznati, da te skoraj ne opazimo – večina sistema je povsem enaka klasičnemu, neobremenjenemu Androidu, kar je pohvalno. Nameščeno je tudi zelo malo nepotrebnih in podvojenih aplikacij, še največ dodatnih funkcij najdemo v zavihku nastavitev.

Edina slabost v primerjavi z drugimi telefoni najvišjega razreda je na zadnji strani, saj sta tam le dva fotoaparata (objektiva). Vgrajen je namreč klasični, razmeroma širok fotoaparat, zraven je še ultraširoki, ni pa nobenega optičnega zuma (torej teleobjektiva). Fotografska izkušnja je sicer dobra, v uporabi je Sonyjevo tipalo ločljivosti 64 milijonov pik. Asus sicer ponudi dvakratni zum, a gre v resnici za izrezovanje fotografije in združevanje več posnetkov za doseganje boljših rezultatov. V takem ohišju enostavno ni prostora za kaj več, vsaj v tem trenutku ne.

Novi Asus Zenfone je vrhunski telefon za vse, ki si želijo res zmogljivo napravo v čim manjšem ohišju. Ponudi res hitro delovanje, enostavno, čisto izkušnjo Android ob dovolj zmogljivem akumulatorju, vse skupaj v ohišju, ki lepo sede tudi le v eno roko.

Asus Zenfone 8

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 10

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 799 EUR (16 GB/256 GB), 739 EUR (8 GB/256 GB)

Za: Velikost in teža, hitrost, kakovost izdelave.

Proti: Velikost marsikomu ne bo odgovarjala, nima tele objektiva.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji