Objavljeno: 25.9.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2018

Test Asus ZenBook Pro UX580GE

Asusov ZenBook Pro na prvi pogled navduši že z res lepim aluminijastim ohišjem v izredno temni, tako rekoč že črni modri barvi. Svoje dodajo še zlate podrobnosti (robovi, logotip), a pravo presenečenje opazimo ob zagonu. V sledilni ploščici se namreč skriva dodatni zaslon, po velikosti enak povprečnemu pametnemu telefonu (po diagonali meri 5,5 palca).

Temu zaslonu pri Asusu pravijo ScreenPad, prevzame pa tako vlogo klasične sledilne ploščice kot vlogo dodatnega (lahko tudi samostojnega) zaslona. Pri navadnem delu gre za pač sledilno ploščico, ki ji lahko dodamo lepo ozadje. A v zgornjem robu opazimo majhno opravilno vrstico, v kateri se skriva nekaj ikon. Tam lahko dostopamo do nekaj samostojnih aplikacij – po privzetem so nameščeni predvajalnik glasbe, predvajalnik Spotify, kalkulator, koledar in številčnico. Zraven so še ločene nastavitve in nekaj bližnjic, s katerimi (na glavnem zaslonu) zaženemo katerega od programov – denimo nastavitve Windows 10. Z dodatkom za brskalnik Chrome lahko dodamo tudi nadzorno aplikacijo za upravljanje spletišča YouTube, pri uporabi nekaterih programov (denimo Microsoftovih Excela in Worda) pa lahko prek tega dostopamo do nekaterih pogosto uporabljanih možnosti.

Drugi način rabe je kot dodatni zaslon, torej tako, kot če bi prek HDMI na računalnik priključili še zunanji zaslon. Tako lahko na zaslon sami povlečemo okno, denimo orodna okna v programu Photoshop. Lahko celo uporabimo ta majhni zaslon namesto glavnega – recimo, če bi prenosnik uporabili le za predvajanje glasbe, a pri tem ne bi potrebovali glavnega zaslona.

Priznati moramo, da je ScreenPad zanimiva ideja, ki pa ponudi premalo res uporabnega. Glavna težava je njegova pozicija, saj je pod tipkovnico in moramo od glavnega zaslona preveč spustiti pogled, da bi se na to zares navadili. Podobno težavo ima tudi Applov TouchBar, ta je sicer še občutno bolj omejen, a vseeno. Pri Asusu so sicer že povabili razvijalce, da v svoje programe dodajo podporo za ta dodatni zaslon.

Roko na srce pa je ZenBook Pro odličen prenosnik tudi brez omenjenega zaslona. Kot rečeno, ponuja res lepo (in kakovostno) ohišje ličnih mer in dovolj majhne teže. Gre za prenosnik s klasično, 15,6-palčno diagonalo, ki po vsej površini ostane pod dvema centimetroma debeline. Kakovost izdelave je odlična, zelo dobra je tudi tipkovnica, ki ponuja sicer razmeroma majhen hod, a dober povratni odziv. Zaslon je zelo kakovosten, v uporabi je IPS-matrika z odličnimi vidnimi koti, ločljivost je visokih 3840 × 2160 pik. Velja omeniti, da je na voljo tudi enak model z nižjo ločljivostjo (FullHD), ki je skoraj tristo evrov cenejši.

Tudi pri strojni opremi niso varčevali – glavni je Intelov procesor Core i7-8750U, zraven je 16 GB pomnilnika, podatke shranjujemo na SSD velikosti 512 GB. Za grafiko poskrbi Nvidia GTX 1050Ti, ki je sicer bolj v vstopnem razredu samostojnih kartic, a bo vseeno občutno boljša pri igrah kot Intelove vgrajene rešitve. Prenosnik je zelo hiter in odziven, bi pa lahko bila vzdržljivost akumulatorja boljša. Pri preizkusu smo sicer imeli vklopljen tudi dodatni zaslon v sledilni ploščici, a vseeno je pol četrta ura za lahek oziroma prenosljiv prenosnik podpovprečni rezultat.

Pod črto gre za odličen tanek in zmogljiv prenosnik, ki pa je tudi razmeroma drag. Njegova posebnost, zaslon v sledilni ploščici, nas ni zares navdušila, hkrati bi raje priporočili model z nižjo ločljivostjo zaslona in zato nižjo ceno.

Asus ZenBook Pro UX580GE

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1258

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1207

Trajanje delovanja: 3 ure 32 minut

Zgradba in oprema: 9

Velikost in teža: 9

Mere: 36,5 × 25 × 1,7 cm, 1,9 kg

Značilnosti: Intel Core i7-8750U, 2,2 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 3840 × 2160 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Pro

Cena: 2100 EUR

Prodaja: www.avtera.si

Za: Zmogljivost, oblikovanje, velikost in teža, zanimiv zaslon v sledilni ploščici.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji