Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Februar 2009

Terminal za telefone

Saj se še spomnite terminalov, se pravi monitorja in tipkovnice, ki so rabili komunikaciji z velikimi (mainframe) računalniki? No, danes so nekoliko manjši in rabijo komunikaciji s telefoni.

Pod pojmom dodatek za mobilni telefon smo nekoč dojemali razne svetleče nalepke oziroma dodatne akumulatorje. Danes je takšnih dodatkov na voljo veliko več in očitno bodo kmalu večji od samih naprav. Tokrat smo preizkusili enega prvih terminalov za pametne telefone.

Naprava je na prvi pogled videti kot eden novih lahkih prenosnikov ("netbookov"), ki trenutno kar dežujejo na trg. Težka je slab kilogram, za večino teže je odgovoren akumulator, ki je sposoben napravo v pogonu držati slabih osem ur, obenem pa prek vmesnika USB polniti priključeni telefon. A v notranjosti vendarle ne bomo našli kakega res zmogljivega procesorja ali diska. Vse skupaj je namreč le "uporabniški vmesnik" za telefon. Prek tipkovnice vneseni podatki se ne shranjujejo v sam terminal, temveč se posredujejo neposredno telefonu, prav tako se "slika" s telefona prenaša neposredno na zaslon ločljivosti 800 × 600 pik, brez vmesne sinhronizacije.

Za naš preizkus smo uporabili Palm Treo Pro, na katerem je operacijski sistem Windows Mobile 6.1 Professional. Podprtih telefonov s strani izdelovalca Redflyja je sicer zaenkrat še malo, večinoma so taki z operacijskim sistemom Windows Mobile 6 in nekateri s starejšo različico 5. Za prvo povezavo telefona z napravo je treba s strani izdelovalca v telefon naložiti gonilnike. Sama namestitev je preprosta in hitra, nekoliko dlje pa je trajalo, da je naprava naš telefon tudi zaznala. Ko smo enkrat vzpostavili povezavo prek vmesnika USB, lahko preklopimo v način bluetooth in telefon odrešimo kabelske povezave. Ob vzpostavljeni povezavi se slika z našega telefona prikaže na večjem zaslonu, sam telefon pa se zdi, kot da čepi v stanju pripravljenosti. Še vedno ga lahko upravljamo s tipkami na telefonu, a odziva na napravi ne bomo videli. Seveda je precej laže upravljati prek večje tipkovnice z 80 tipkami. Te so izdelane iz plastike in nekoliko neprijetne na otip, zaradi stisnjenosti je desetprstno tipkanje na njih še vedno skoraj nemogoče. Poleg tipkovnice nam je na voljo tudi drsna ploščica, ki uspešno nadomešča pisalo.

Redfly Mobile Companion

Kaj: Terminalski dodatek za mobilne telefona z operacijskim sistemom Windows Mobile.

Izdeluje: Celio Corp, www.celiocorp.com.

Prodaja: Šumi Electronics

Cena: 199 EUR

Za: Razširitev uporabnosti mobilnega telefona.

Proti: Zaenkrat malo podprtih telefonov.

Večji zaslon in skoraj normalna tipkovnica pa nista edini prednosti. Na zadnji strani sta na voljo kar dva vmesnika USB, prek katerih lahko priklopimo dodatno pomnilniško napravo - neposredno na telefon. Poleg njiju je vmesnik VGA, ki je namenjen priklopu na zunanji monitor oziroma projektor. Vendar pa se je treba zavedati, da kljub višji ločljivosti na zaslonu terminala (in torej tudi na monitorju VGA) ne moremo prikazati prav nič več podatkov, kot jih vidimo na zaslonu telefona. Koledar bo enako pregleden, prav tako elektronska pošta. Izjema so nekateri programi, kot je npr. Internet Explorer, ki na telefonskem zaslonu prikažejo le del vsebine, za več pa se moramo z drsnikom premakniti na desno. No, na terminalu tega ni treba, saj je hkrati vidna vsa vsebina.

Ne bomo pa našli zvočnika. To pomeni, da prek naprave ne moremo predvajati glasbe, prav tako na zaslonu ni moč predvajati videa. Zanimiv je primer, ko želimo opraviti klic, številko lahko vnesemo prek terminala in začnemo klic, a še vedno bomo morali poseči po telefonu oziroma uporabiti slušalko bluetooth, saj naprava nima vgrajenega mikrofona.

Zamisel je sicer dobra, a zaenkrat se sprašujemo, zakaj ne kupiti pravega malega prenosnika, na primer Asusovega EEE, in dokumentov urejati na prenosniku. Terminalski dostop bo morda zaživel v poslovnem svetu, a pogoj so še zmogljivejši pametni telefoni in večji nabor zmožnosti samega terminala. Mimogrede, prednost takega terminala je tudi to, da v primeru odtujitve na njej ni nikakršnih dokumentov oziroma občutljivih podatkov, to pa je za poslovne uporabnike vsekakor dobra novica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji