Objavljeno: 28.9.2010 | Avtor: Sašo Čepon | Monitor September 2010

Televizor z bonbončki

Kupiti LCD TV v teh časih zna biti kar težavno. Pa ne zato, ker človek ne bi našel po karakteristikah sebi primerne naprave, ravno nasprotno - takih naprav je čisto preveč in težko se je odločiti, katera je tista, ki se bo glede na naše zahteve in pričakovanja odrezala najbolje. Izbor pa se pošteno zmanjša, če dodamo kak dodaten kriterij. Recimo to, da ima TV vgrajen še predvajalnik DVD in se dobro obnese tudi kot običajen monitor.

Lenco DVT-229 ponuja prav to. Poleg tega, kar ponuja običajen LCD TV, se dobro obnese tudi kot monitor, vgrajen pa ima tudi predvajalnik DVD. In to je lahko pika na i, ki odloči pri nakupu.

Pa si oglejmo najprej funkcionalnosti, ki jih pričakujemo od vsakega televizorja. Naprava ima vgrajena dva sprejemnika - sprejemnik DVB-T MPEG4 in običajni analogni tv sprejemnik. To pomeni, da omogoča sprejemanje prek digitalnega prizemnega tv oddajanja in običajnih analognih tv oddajnikov. Slednji bodo s koncem letošnjega leta sicer nehali delovati, tako da je DVB-T MPEG4 zelo pomemben. Na zadnji strani je antenski priključek, kamor pripeljemo signal, pa najsi bo ta pridobljen prek običajne strešne ali sobne antene, kabelskega omrežja ali pa prek satelitske antene.

Tole brišemo, ker je nepomembno. Mislim, prav vsi TVji imajo že 50 let PAL in Secam.

Vsi današnji televizorji omogočajo, da nanje priključimo kak dodaten večpredstavni vir ali pa kak dodatek. Zato imajo sodobne naprave paleto priključkov, ki so temu namenjeni, in tudi Lenco sodi mednje. Ko smo zagledali priključek USB, so se nam zasvetile oči, saj smo takoj pomislil na priklop zunanjega diska z večpredstavnimi vsebinami. Pa smo kmalu ugotovili, da iz tega ne bo nič. Priključek USB je namreč namenjen le servisnim posegom, npr. diagnostiki ali pa posodabljanju programske opreme. Škoda.

Lenco ima sicer tudi priključek VGA, prek katerega ga bomo povezali z računalnikom, deluje pa lahko tudi kot čisto običajni dvaindvajsetpalčni monitor. Sliko prikazuje v ločljivosti Full HD, kar pomeni 1920 × 1080 pik in menimo, da je to za 22 palcev nekoliko previsoka ločljivost, saj so podrobnosti premajhne. Lenco se z drugimi napravami povezuje prek vmesnika HDMI, ki je v zadnjem času postal precej razširjen, med priključki pa najdemo še SCART, vhoda za s-video in avdio, poseben vhod za avdio iz osebnega računalnika, ter izhod za slušalke. Med priključki je pomembna tudi reža CI (Common Interface), ki omogoča spremljanje plačljivih digitalnih programov.

Ključen bonbonček, ki ga DVT-229 ponuja, pa je predvajalnik DVD. Ta je skrit na desnem robu zaslona in predvaja vse, kar znajo predvajati vsi predvajalniki DVD zadnjih nekaj let. Tipke za upravljanje DVD so na priloženem daljinskem upravljalniku, tipki za izmet in Stop/Pause pa sta tudi na sami enoti DVD. Seveda smo ga hoteli preizkusili z enem izmed naših DVDjev, vendar nosilca Lenco nikakor ni hotel sprejeti. Porabili smo kar nekaj časa, da smo ugotovil, da je treba napravo najprej preklopiti v način predvajanja DVDjev, potem šele lahko vstavimo nosilec. Zelo nerodno in neintuitivno.

Še to - gledanje DVDja zna biti malce moteče, saj je sam predvajalnik pri vrtenju nosilca precej glasen. Ker Lenca glede na dokaj majhno diagonalo 22 palcev ne bomo gledali prav od daleč, lahko nadležno ropotanje kaj kmalu začne načenjati živce.

Kljub vsemu je Lenco DVT-299 nedvomno zanimiva naprava. Zaradi svoje majhnosti ne dvomimo, da se bo znašla v kakšni izmed počitniških zmogljivosti kje ob morju. Tam bo v družbi s sobno anteno ubila več muh na en mah in poskrbela, da deževni dnevi ne bodo dolgočasni. Takih je bilo letos kar precej.

Lenco DVT-229

LCD televizor.


Mere: 52,5 × 20,5 × 38,4 cm.
Izdeluje: Lenco, www.lenco.eu.
Prodaja: WGT, www.wgt.si.
Cena: 329 EUR.
Za: LCD TV ali monitor, predvajalnik DVD, DVB-T.
Proti: USB je namenjen le servisnim funkcijam, manjka DVI.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji