Objavljeno: 30.5.2017 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor Junij 2017

Televizija in telefon

Aplikacije za ogled filmov, serij, dokumentarcev in drugih TV programov so tudi v slovenskem prostoru del ponudbe mobilnih operaterjev. Hkrati pa so na voljo tudi tuji ponudniki – Netflix, Amazon Prime Video in HBO Go so trije resni konkurenti, ki se borijo za vašo pozornost.

Spremljanje filmov, televizijskih serij in dokumentarcev prek pametnih naprav je v fazi rasti. Cisco je v začetku leta 2016 za nScreenMedia predstavil svoja pričakovanja o prenosu podatkov prek mobilnih naprav. V primerjavi z letom 2015 se na globalni ravni do leta 2020 pričakuje 10-krat večji obseg prenosa podatkov na pametne naprave. Glavni razlog za takšno rast je vse bolj priljubljeno spremljanje video vsebin prek aplikacij, kot so Facebook, YouTube in Netflix. Pretočne storitve, med katere spada Netflix, ob uporabi katerega uporabniki preživijo 1,5-krat več časa kot ob portalu YouTube, ne vplivajo samo na večjo rast prenosa podatkov, temveč tudi na število naročniških TV paketov. V ameriški Boston Consulting Group pričakujejo, da se bo rast števila novih sklenjenih naročnin na klasične TV programske sheme v Zahodni Evropi do leta 2018 ustavila. Temu bo začelo slediti upadanje števila naročnin.

Netflix in Amazon Prime Video v primerjavi z večino slovenskih ponudnikov mobilnih TV ponujata izvrstno uporabniško izkušnjo.

Omenjenega trenda se zavedajo tudi ponudniki TV programskih shem. Ne preseneča, da v Sloveniji prav vsak mobilni operater ponuja tudi možnost spremljanja TV vsebin na pametnih napravah. A s prihodom Netflixa in Amazon Prime Video v slovenski prostor se je ponudba korenito spremenila. Za manjši mesečni znesek imate na voljo dostop do najbolj priljubljenih TV serij, filmov in dokumentarcev po svetu in s tem kar nekaj razlogov manj za uporabo klasičnega naročniškega paketa za televizijske programe.

Ameriški ponudniki pred slovenskimi

Neposredna primerjava mobilnih TV aplikacij v nadaljevanju razkriva velik prepad med slovenskimi in ameriškimi ponudniki. Med slednje spadajo HBO Go, Amazon in Netflix, med slovenskimi ponudniki pa smo testirali aplikacije podjetij Telekom Slovenije, T-2, A1 in Telemach. Prva razlika, ki jo je moč opaziti takoj, je osredotočenost ameriških ponudnikov na končne uporabnike, kar še posebej velja za Netflix. Celotna struktura in vizualna podoba aplikacije je ustvarjena zato, da na telefonu ali tablici posreduje čim boljšo uporabniško izkušnjo. Ob zagonu Netflixa se boste tudi pri uporabi majhnega pametnega telefona vsaj delno počutili kot ob obisku kinodvorane. Vse je podrejeno temu, da čim prej in čim lažje najdete vsebino, ki vas zanima. Za to so zaslužni napredni algoritmi, ki glede na vaše navade in zanimanja postavijo v ospredje filme, serije in dokumentarce, za katere aplikacija oceni, da vas utegnejo zanimati. Prikazan je celo odstotek verjetnosti, da vas zanima določena vsebina.

Niso pa napredni algoritmi edini razlog za boljšo uporabniško izkušnjo. Vzemimo za primer delovanje iskalnika po vsebinah, ki so na voljo v aplikaciji. Če pri Amazon Prime Video ali Netflixu vnesete naslov filma ali serije, ki je aplikacija ne ponuja, se v obeh primerih predstavijo žanrsko primerne alternative. V primeru aplikacij slovenskih ponudnikov se bo ob podobnem scenariju zgolj izpisalo sporočilo, da za iskalni pojem ni rezultata.

Izpostaviti je treba tudi vsebine, ki so na voljo. Aplikacije slovenskih ponudnikov poleg možnosti spremljanja TV programov ponujajo omejeni izbor filmov in serij, ki so na voljo bodisi brezplačno ali pa ste za ogled primorani dodatno plačati. Pri uporabi Netflixa, HBO GO in Amazona pa so na voljo najbolj priljubljene serije in filmi. Omenjena podjetja pač vlagajo več milijard dolarjev na leto v razvoj svoje produkcije. V Netflixu nameravajo letos vložiti 6 milijard dolarjev. Amazon jim bo letos sledil z investicijami v skupnem znesku 4,5 milijarde dolarjev. Poleg tega je na voljo širok izbor dokumentarnih oddaj, ki obravnavajo družbeno pomembne teme.

Aplikacije, ki jih ponujajo slovenski ponudniki, predstavljajo zgolj dodatek k osnovni ponudbi spremljanja TV programov na klasičnih televizorjih. Zato se ne vlaga toliko energije in časa v razvoj primerljive uporabniške izkušnje. Za dodatno kompleksnost poskrbijo tudi številni cenovni razredi, ki so na voljo pri slovenskih ponudnikih. Glede na cenovni razred, ki ga izberete, boste imeli na voljo določeno število programov.

Tujci…

Netflix. Ameriški Netflix je slovenskim uporabnikom na voljo od začetka leta 2016. Celotna funkcionalna, vsebinska in vizualna zasnova aplikacije je podrejena odlični uporabniški izkušnji. Vse v aplikaciji je narejeno tako, da boste čim prej in s čim manj truda našli vsebino, ki vas zanima. Glavno odgovornost za to nosi Netflixov oddelek za oblikovanje, ki je v preteklosti tudi razkril nekaj podrobnosti o svojem delu.

Eden izmed načinov, kako pri Netflixu dosežejo vrhunsko uporabniško izkušnjo, je neprestano izvajanje A/B testov. Ti se nanašajo na testiranje dveh ali več različic uporabniškega vmesnika ob uporabi aplikacije s strani uporabnikov. Ob tem se merijo predhodno določene metrike, kot sta na primer povprečna dolžina obiska uporabnika v aplikaciji in odstotek uporabnikov, ki se v določenem časovnem razponu znova vrne v aplikacijo. Izvajanje testov poteka ves čas in zajema vse prvine uporabniškega vmesnika v aplikaciji. Med slednje spada na primer uporaba različnih slik, s katerimi se predstavljajo TV serije, filmi in dokumentarci. Kombinacija slike in umestitev besedila, kot je na primer naslov samega filma, bistveno vpliva na odstotek uporabnikov, ki se na podlagi tega odločijo za ogled. Pri filmu The Short Game so samo zaradi uporabe drugačne fotografije, s katero je bil film predstavljen v aplikaciji, povečali število gledalcev za 14 odstotkov.

Omeniti je treba elemente, kot so na primer podpisi, ki se ne prikazujejo na sredini zaslona, temveč neposredno pod tistim, ki v določenem trenutku govori. Podpisi se uporabljajo tudi za opis konteksta, v katerem so se znašli filmski igralci. Če ima predvajana glasba v ozadju določen pomen, se naslov glasbe izpiše. Netflix je tako ena izmed redkih aplikacij, ki pri oblikovanju upoštevajo tudi potrebe gluhonemih. Tudi preskakovanje uvodnika pri TV serijah spada med pomembne elemente, ki vas bodo razveselile, saj aplikacija tako privarčuje čas.

Vsebine, ki so na voljo, se v grobem delijo na TV serije, filme in dokumentarce. Slednji so še posebej zanimivi, saj je na seznamu serija Cosmos, ki jo vodi znani astrofizik Neil DeGrasse Tyson. Serija predstavi vsa doslej znana dejstva o nastanku vesolja in Zemlje ter življenja, ki ga poznamo. Na voljo so tudi uspešnice, kot so Breaking Bad, Dr. House, Top Gear in Mad Men. Netflix se ne zanaša le na zunanjo produkcijo. Redno izvajajo produkcijo lastnih serij, ki so pri uporabnikih nadvse priljubljene. House of Cards, Narcos in Orange is the new Black spadajo med največje uspešnice. K omenjenim serijam je podjetju celo uspelo pritegniti velike zvezde iz Hollywoda, kot je na primer Kevin Spacey, ki igra glavno vlogo v politični drami House of Cards.

Uporaba Netflixa se poravna vsak mesec v obliki mesečne naročnine. Na voljo so trije paketi s cenovnim razponom od 7,99 evra do 11,99 evra na mesec. Višja cena prinaša možnost rabe aplikacije na večjem številu pametnih naprav.

Amazon Prime Video. Amazonova aplikacija po zasnovi spominja na Netflix, kar ni presenetljivo, saj je pristop podjetja k oblikovanju podoben. Uporabniška izkušnja je prioriteta, zato ne preseneča, da sta si aplikaciji podobni. Neprestana testiranja optimalnega videza uporabniškega vmesnika pri različnih podjetjih večkrat pripeljejo do podobnih rezultatov.

Tako kot pri Netflixu je tudi pri Amazon Prime Video možnost časovno omejene brezplačne rabe. Na voljo je sedem dni, kar je manj, kot ponuja Netflix, 30 dni. Edino nadlogo predstavlja prva registracija. Te namreč ne morete izvesti neposredno v aplikaciji. Za to je potreben obisk spletne strani Amazon Prime Video. Šele tam se lahko registrirate kot nov uporabnik, kar med drugim zahteva vnos kreditne kartice, prek katere se po sedmih dneh začne storitev obračunavati. Razlog, zakaj registracije ni mogoče opraviti v aplikaciji, je Apple. Amazon se namreč tako izogne deležu, ki ga Apple pobira od zaračunavanja storitev neposredno v aplikacijah. Na glavni strani se takoj ob prvem obisku predstavijo najbolj priljubljene serije in filmi, ki jih Amazon ponuja. Med temi boste hitro našli oddajo The Grand Tour. Trojica, ki jo sestavljajo Jeremy Clarskon, Richard Hammond in James May, predstavlja znane voditeljske obraze. Po nepričakovanem odhodu trojice iz oddaje Top Gear so se pri Amazonu odločili samostojno financirati novo oddajo, The Grand Tour, ki se vsebinsko ne razlikuje od stare.

Na voljo je tudi velika izbira filmov, ki zajemajo vse žanre. Dobro je zastopana kategorija komedij, med katerimi bo mogoče najti tudi film angleškega komika Rickyja Gervaisa, The Invention of Lying. Pri uporabi aplikacije boste hitro opazil, da deluje zelo tekoče. Vsebine se nalagajo hitreje kot pri drugih preizkušenih aplikacijah. Hitrost prenosa postane še najočitnejša takrat, ko se želite pri daljšem filmu po časovnici pomakniti naprej oziroma nazaj. Čas, ki ga aplikacija potrebuje, da začne nadalje predvajati film, je presenetljivo kratek.

A ni se mogoče znebiti občutka, da pri izbiri vsebin Amazon rahlo zaostaja za Netflixom. Slednji namreč ponuja več vrhunskih serij in več je tudi poudarka na dokumentarcih. Morda je to razlog, zakaj je raziskava mnenja potrošnikov, ki jo je v ZDA konec leta 2016 opravilo podjetje Forrester, razkrila večje zadovoljstvo uporabnikov z izvirnimi vsebinami na Netflixu. Naziv izvirna vsebina se nanaša na lastno produkcijo ponudnikov TV aplikacij. Dobrih 60 odstotkov uporabnikov je izvirne vsebine Netflixa označilo za zanimive. O Amazonu je podobnega mnenja zgolj 36 odstotkov. Netflix vodi tudi po nižjem odstotku uporabnikov, ki menijo, da je mesečna naročnina previsoka. Takih je pet odstotkov uporabnikov Netflixa. V Amazonu je omenjeni delež 11 odstotkov vseh uporabnikov. Amazon Prime Video je na voljo za 5,99 evra na mesec. Prvih šest mesecev boste plačevali nižjo ceno, in sicer 2,99 evra na mesec.

HBO Go. Tretji omembe vreden tuji ponudnik, ki je po novem na voljo tudi v Sloveniji, je HBO GO. Na voljo je sedem dni brezplačne rabe, a kratko obdobje na žalost predstavlja veliko omejitev. Predvajanje vsebin v času brezplačne rabe namreč ni na voljo. Registracija je tako obvezna, čeprav se v omenjenem testnem obdobju zdi prostovoljna. Uporabniški račun si ustvarite neposredno v aplikaciji ali v spletu. Pri tem si morate izbrati operaterja, prek katerega že imate sklenjeno naročnino za TV. V Sloveniji so med večjimi na voljo Telekom Slovenije, Telemach in T-2. Naročnina za HBO je sestavni del vašega naročniškega paketa pri operaterju.

Zasnova aplikacije je tista težava, zaradi katere boste, še posebej na začetku uporabe, večkrat slabe volje. Uporabniški vmesnik je namreč zastarel. Razvijalci se niso veliko ukvarjali z uporabniško izkušnjo, začenši s tem, da morate ob prvem zagonu sami določiti državo in jezik. Pomanjkljiva je tudi navigacija. Ko si z nabora možnosti na domači strani izberete določeno serijo, se boste težko vrnili, saj ni nobene neposredne možnosti za vrnitev. Tako ste primorani odpreti stranski meni in šele tam boste našli možnosti za vrnitev na prejšnjo stran.

Slabosti, ki jih predstavlja sama zasnova, pa lahko deloma spregledate – zaradi vsebine. Game of Thrones, Silicon Valley in Last Week Tonight with John Oliver so samo tri omembe vredne oddaje, ki hkrati spadajo med najbolj priljubljene v tem trenutku. Na voljo so tudi šovi stand-up komikov, kot sta Bill Maher in Amy Schumer. Za najmlajše pa je na voljo velika izbira animiranih serij, ki jih producira Disney. V tem pogledu HBO brez težav konkurira Netflixu in, vsaj glede na število priljubljenih serij, vodi pred Amazon Prime Video.

… in domači

TViN. Telekom Slovenije za dostop do spremljanja TV na pametnih napravah ponuja aplikacijo TViN. Za naročnike storitev je uporaba aplikacije brezplačna. Za ogled vsebin je ob prvem zagonu treba vnesti uporabniško ime in geslo. Odvisno od izbrane programske sheme so na voljo skoraj vse oddaje, ki jih lahko spremljate po televiziji. Poudarek je na besedici skoraj, saj določeni programi manjkajo. Tak je nemški RTL, kar je nadležno za vse ljubitelje formule 1.

Uporabniški vmesnik ponuja hitro menjavanje med kanali. V ta namen se med gledanjem določenega kanala z dotikom zaslona odpre dodatni meni z navpično umeščenimi preostalimi kanali. Funkcija časovnega zamika je integrirana v obliki dveh horizontalno umeščenih časovnic. S prvo izberemo dan, druga pa ponuja pregled nad programom. Težava je le, da do vsebin, ki so se predvajale v preteklosti, ne morete dostopati neposredno s prve strani. Časovni zamik je namreč skrit v obliki ikone, ki se prikaže, ko spremljamo določen TV program. Druga alternativa za ogled vsebin za nazaj je izbira TV Spored, kar znova pomeni več nepotrebnih pritiskov na gumbe. Moteče je neprestano nalaganje aplikacije, ko se pomikate med meniji. Vedno znova se namreč prikaže krožni indikator za nalaganje, kar je nenavadno. Aplikacije imajo lahko določene vsebine že naložene, zato ni razloga, zakaj bi bilo treba toliko čakati med prehodi z enega menija na drugega. Zmotijo tudi napačne povezave. Na prvi strani se oglašuje priljubljena ameriška nadaljevanka in z izbiro se zgolj odpre kanal, na katerem se predvaja, ne pa sama serija. Tako ste primorani sami iskati serijo po časovnem zamiku, to pa zahteva veliko časa. Kakovost slike je dobra, zlasti pri programih HD.

Izpostaviti je treba slabo oceno uporabnikov aplikacije na platformi iOS. Aktualna različica ima zgolj dve zvezdici od petih. Ob prebiranju komentarjev je mogoče zaznati največ nezadovoljstva s samim delovanjem aplikacije. Težave trajajo že dlje časa, saj so bile tudi prejšnje različice aplikacije v spletni trgovini App Store slabo ocenjene. V spletni trgovini Google Play je bolje, saj tam aplikacija dosega oceno 3,9.

T-2 tv2go. Aplikacija T-2 tv2go je namenjena uporabnikom naročniških paketov podjetja T-2 in ne prinaša nobenih dodatnih stroškov. Število programov, ki so na voljo, je odvisno od izbrane programske sheme. Za dostop se morate tako kot pri TViNu prijaviti s svojim uporabniškim imenom in geslom.

Sodobnejša vizualna podoba je najopaznejši element razlikovanja aplikacije podjetja T-2 v primerjavi z drugimi slovenskimi ponudniki. Na domačem zaslonu vas pričakajo programi, ki so predstavljeni v fotografijah. Tekst, kot sta naslov oddaje in ime kanala, ima sekundarno vlogo. Tako jasna vizualna struktura namiguje, da so pri podjetju T-2 namenili več poudarka oblikovanju. To je tudi opazno iz same funkcionalne zasnove aplikacije. Na vrhu se namreč prikažejo nazadnje ogledane oddaje. Tako lahko z zgolj enim pritiskom nadaljujete tam, kjer ste ostali zadnjič. Priročna je tudi možnost pomanjšanja zaslona, na katerem se predvaja TV program. S tem lahko brskamo po drugih programih, ne da bi prekinili predvajanje vsebin. Podobno rešitev uporabljajo pri aplikaciji YouTube.

Mobilne televizije so pri slovenskih operaterjih del vašega naročniškega paketa in izbrane programske sheme. Za Netflix, Amazon Prime Video in HBO Go pa boste morali plačati mesečno naročnino okoli 10 evrov.

Izpostaviti je treba časovni zamik. Nasprotno kot pri prej opisanem TViNu časovni zamik ni na ločenem zaslonu. Oddaje na določenem programu so namreč predstavljene na navpični časovni premici in trenutno predvajana je zgolj ena točka na njej. Z enostavnim pomikanjem navzgor si tako lahko poiščete pretekle vsebine. Enako velja za pregled TV programa v prihodnosti, ki je na voljo s pomikanjem po časovni premici navzdol. Podobno kot pri mobilni aplikaciji je dovršen uporabniški vmesnik tudi na spletni strani. Televizijske programe tako lahko spremljate v pričakovani obliki tudi neposredno na vašem brskalniku. Vse to brez potrebe po kakršnemkoli nameščanju dodatnih vtičnikov, kot je treba pri nekaterih drugih slovenskih operaterjih. Opisano je dobrodošlo za vse tiste uporabnike, ki želite zaradi manjšega zaslona na telefonu program spremljati na prenosniku.

Kritiko si zasluži neopazno razlikovanje med programi, ki so v aplikaciji dostopni, in tistimi, ki niso. To boste namreč opazili šele takrat, ko si že izberete določeno oddajo za ogled, in pri tem ne boste našli ikone za predvajanje. Še posebej je to moteče za nove uporabnike, ki bodo kar nekaj časa zapravili z iskanjem načina, kako predvajati izbrano oddajo, čeprav ta možnost ni na voljo. Kakovost slike pri predvajanih programih je primerljiva s tisto, ki jo ponuja TViN. Programi, označeni z oznako HD, so pričakovano ostrejši.

D3GO. Ponudnik Telemach uporabnikom za ogled televizije na pametnih napravah ponuja mobilno aplikacijo D3GO. Pred uporabo se morate najprej prijaviti s svojimi uporabniškimi podatki. Med postopkom registracije zmoti zahteva po izboru države in jezika. Informacije bi lahko brez težav pridobili iz samega pametnega telefona. Tako bi razvijalci uporabnikom zmanjšali količino dela in skrajšali čas prijave.

Vsebinsko je aplikacija razdeljena na pet glavnih segmentov. Poleg programskega vodnika, ki za vsak program prikazuje spored in omogoča ogled vsebin za nazaj, je na voljo tudi pregled vseh programov, ki so na voljo. Seznam obsega vse programe, ki jih ponuja Telemach, in ne samo tistih, ki jih v aplikaciji lahko tudi predvajate. To pomeni, da boste marsikdaj izbrali program, za katerega boste ugotovili, da ni na voljo. Potrebnih bo nekaj dni uporabe, preden boste že vnaprej vedeli, kateri programi so na telefonu ali tablici dostopni in kateri ne. Največkrat si boste izbrali možnost ogleda televizije. Aplikacija vas v tem primeru usmeri na program, ki ste ga spremljali ob zadnjem obisku. Kakovost slike je primerljiva z drugimi slovenskimi ponudniki.

Največja slabost je zastareli uporabniški vmesnik. Različica v spletni trgovini App Store, ki je na voljo uporabnikom pametnih naprav iOS, je bila nazadnje posodobljena decembra 2016. Za Android so aplikacijo posodobili marca 2016. Zato je težko razumeti, zakaj se uporabniški vmesnik še vedno predstavlja v vizualni podobi, ki je predstavljala standard v letih 2008 in 2009. No, junija naj bi se nadgradnja kljub temu zgodila.

Škoda, da se na prvi strani namesto TV vsebin in programov prikazujejo oglasi za različne Telemachove storitve. Omeniti je treba tudi dolgotrajno nalaganje vsebin. Od trenutka, ko pritisnete na določen gumb, do trenutka, ko se akcija dejansko izvede, preteče veliko časa. To je tudi razlog, zakaj je aplikacija v trgovini App Store ocenjena z dvema zvezdicama od petih in v trgovini Google Play z oceno 3,3 od 5 možnih.

Kaj ponujajo preostali?

RTV Slovenija z aplikacijo RTV 4D ponuja brezplačen dostop do predvajanih vsebin na vseh programih javnega zavoda. Na voljo so tudi radijske postaje, med katerimi sta Prvi in Val 202.

Pri A1 ponujajo kar dve mobilni TV aplikaciji, in sicer NOW TV Streaming in Mobia TV. Slednja bo ravnokar doživela nadgradnjo, zato je trenutno še videti nekoliko pozabljena. V NOW TV Streaming, ki se trži tudi kot A1 Now, je na voljo 40 programov. Nenavadno je, da pri A1 Now ne ponujajo nobenih programov v ločljivosti HD. V času, ko drugi slovenski ponudniki, da o tujih ne govorimo, ponujajo možnost spremljanja programov v HD, je takšno pomanjkanje težko sprejeti. Tudi čas nalaganja slike, ko si izberete kanal, je daljši kot pri drugih aplikacijah. Tako se sprva prikaže popačena slika in šele čez čas ostrejša. Tako kot pri tv2go NOW TV Streaming ponuja možnost shranjevanja želene TV oddaje na pametno napravo in spremljanja vsebin takrat, ko nimate dostopa do brezžičnega omrežja. Na voljo je tudi solidna zbirka serij in filmskih uspešnic iz preteklosti. Za ogled trenutno najbolj priljubljenih vsebin pa je kljub temu treba poseči po aplikacijah Netflix, Amazon Prime Video ali HBO GO.

Kakšno odločitev sprejeti

Ali boste pri vaši odločitvi o ponudniku internetnih in TV storitev upoštevali kakovost predstavljenih mobilnih TV aplikacij, je odvisno od vaših navad. Če še prisegate na klasične TV programe, je na voljo zgolj izbira med domačimi operaterji. Za vse tiste, ki na TV ne najdete več primernih vsebin, pa se splača premisliti o alternativi. Namesto plačevanja za klasično TV programsko shemo se lahko odločite za Netflix ali Amazon Prime Video. Za spremljanje aktualnih novic v Sloveniji pa izberete brezplačno aplikacijo RTV 4D, ki jo ponuja RTV Slovenija. Tako je na eni strani na voljo najboljša izbira aktualnih filmov in serij, po drugi strani pa dostop do krajevnih novic v Sloveniji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji