Objavljeno: 25.7.2005 13:32 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Julij 2005

Telefonirajmo poceni

O tehnologiji internetne govorne storitve (VoIP) Skype smo v Monitorju že pisali. Tokrat pa smo pod drobnogled vzeli uporabniško izkušnjo te razmeroma nove storitve, ki po svetu pridobiva vse več uporabnikov.

Na kratko zapisano je Skype storitev, ki ob solidni povezavi v internet omogoča kakovostne telefonske pogovore znotraj sistema Skype, ob predplačilu lahko po ugodnih cenah kličemo v običajna telefonska omrežja po vsem svetu (SkypeOut) ali pa si naročimo osebno telefonsko številko (SkypeIn) in smo tako dosegljivi vsakomur, na voljo pa je tudi glasovna pošta Skype Voicemail.

Trdnost izdelave in dobra lega v roki sta odliki Cyberphone telefona.

Najprej se pomudimo pri strojnem delu preskusa. Opremili smo se s parom za VoIP prirejenih telefonskih aparatov Cyberphone ter z USB vmesnikom Neomute, na katerega lahko priključimo običajen telefonski aparat in ga tako uporabljamo v običajnem telefonskem omrežju ali pa ga enostavno preklopimo na Skype.

Cyberphone in Cyberphone K sta VoIP telefonska aparata, ki ju priključimo na USB vmesnik. Gonilniki se namestijo samodejno in že sta pripravljena za uporabo. Oblika obeh je pravzaprav identična, malce futuristična, razlikujeta pa se po tem, da ima Cyberphone K tudi običajno številčnico in nekaj dodatnih funkcijskih tipk (glasnost, imenik, vnovično izbiranje klica), ki nam uporabo Skype telefonije poenostavi. Očitno je, da se izdelovalci trudijo čim bolj posnemati "prave" telefone, saj oba Cyberphona tudi posnemata zvok centrale. Resnici na ljubo bi lahko podobno delovanje izkusili tudi z navadnimi slušalkami in mikrofonom in tako izkoristili zvočno kartico, ki jo premore vsak računalnik. Po drugi strani pa kartice tako ne obremenjujemo in si lahko, na primer, med pogovorom vrtimo tudi glasbo.

V splošnem je občutek ob uporabi obeh aparatov dober, saj zaradi svoje trdnosti, masivnosti in dobre lege v roki dajeta občutek, da gre za resen izdelek. Zvok slušalke je povsem primerljiv s klasičnimi telefonskimi aparati.

USB vmesnik Neomute je sicer kitajski izdelek, vendar ga podjetje, ki nam ga je posodilo, trži pod svojo blagovno znamko. Nanj lahko priključimo običajen telefonski aparat, ki ga nato uporabljamo v VoIP (Skype in druge VoIP storitve) in klasični telefoniji. Ob priklopu na USB vmesnik se gonilniki namestijo samodejno. Namestiti moramo še dodaten program Skype Mate in že je Neomute pripravljen za delo v obeh načinih telefonije. Med njima lahko na enostaven način preklapljamo. Tudi tu se nam v načinu Skype v slušalki oglaša znan ton centrale. Ob dohodnem klicu telefon zazvoni tudi, ko gre za klice iz Skype omrežja. Če se med pogovori radi sprehajate po prostoru, to ne bi smel biti problem, ker Neomute USB uporabi vse sposobnosti obstoječega telefona in zna delati tudi z brezvrvičnimi aparati. Dejstvo, da nanj lahko priključimo le telefone, ki jih poznamo iz analognega sveta (konektor RJ11), postavlja pod vprašaj resnično uporabnost naprave v Sloveniji, saj uporabniki z ADSL povezavami večinoma nimajo več naprav, ki bi jih lahko priključili na ta vmesnik. Tako ostaja zanimiv predvsem za uporabnike, ki so priključeni v splet prek kabelskih operaterjev ali kako drugače.

Kot smo že zapisali, je za dobro zvočno kakovost klicev prek Skype potrebna solidna povezava v internet in to na obeh koncih. Navadne (56 kbit) klicne povezave so, po naših izkušnjah, povsem neuporabne, saj slaba kakovost zvoka in preskakovanje povzročita, da o besedah sogovornika bolj ugibamo, kot pa jih slišimo, kaj šele razumemo. Čeprav, da, teoretično zadeva deluje.

Priporočljivo je, da imamo nameščeno zadnjo različico odjemalca za Skype, saj gre vendarle za razmeroma novo storitev, ki jo občasno pestijo začetniške težave. Način dela je podoben kakor pri MSN Messengerju, saj si ravno tako sestavljamo seznam ljudi, za katere nam nato sistem sproti preverja, ali so dosegljivi. V primeru, da smo pri istem internetnem ponudniku, kakor sogovornik, se lahko nadejamo kakovosti zvoka, ki ga analogna telefonija ne dosega. Z oddaljenostjo sogovornika (tukaj ne gre za več za kilometre, marveč za število skokov, ki jih mora IP paket opraviti, da pride do sogovornika, in za odzivne čase) lahko zaslišimo tudi bolj ali manj moteče pojave, na primer kratko prekinitev (delček sekunde), med katero se "izgubijo" deli besed. V splošnem pa je Skype uporabna storitev, ki nam lahko oklesti telefonske račune, še posebej, če je npr. ekipa, s katero moramo biti redno v stikih, raztresena po vsem svetu.

Pregled stanja aktivnih storitev in trenutno dosegljivih kontaktov v Skype.

Skype bi lahko ostal le igračka za računalniške zanesenjake, če ne bi pričel ponujati tudi storitve SkypeOut, katere namen je klicanje v fiksna (ali mobilna) omrežja. S tem pa že postane uporaben v poslovne in zasebne namene, saj so nekatere tarife za klice v tujino res nizke. Ob plačilu 10 evrov, kolikor stane predplačniški paket SkypeOut, lahko za drobiž kličemo navadne telefonske uporabnike. Cena takih klicev je odvisna od tega, kam kličemo. Klic v ZDA stane 1,7 centa oz. 4 tolarje na minuto, klic v domače stacionarno omrežje pa je že kar drag, približno 12,5 tolarjev na minuto oz. 57 tolarjev na minuto za klic v naše GSM omrežje. Precejšnja neprijetnost, ki se lahko zgodi s telefoniranjem s Skypom, je napaka pri vzpostavljanju povezave. Precej uporabnikov se je že pritoževalo čez to neprijetnost.

SkypeIn je storitev, ki nas približa vsemu svetu, saj nam za 10 evrov ponuja trimesečno naročnino za telefonsko številko, na kateri bomo dosegljivi tudi uporabnikom klasične telefonije. Zaenkrat so nam na voljo le številke na Danskem, Finskem, Norveškem, Švedskem, v Franciji, Hong Kongu, Veliki Britaniji in ZDA. Ko (če) bodo na voljo tudi številke v Sloveniji, bo SkypeIn postal zares uporabna storitev tudi pri nas.

Skype nam še ne more zamenjati klasične telefonije, saj je za klice v slovenska omrežja drag. Ne bi si pa upali trditi, da bo čez leto ali dve še vedno tako. Že zdaj pa nam lahko krepko zmanjša telefonske izdatke, če le nismo preveč zahtevni glede kakovosti zvoka, ki ga nudi.

Skype

Kaj: Nabor VoIP govornih storitev.

Ponudnik: Skype.

Spletni naslov: www.skype.com.

Cena: Skype: Brezplačno, SkypeOut: 10 evrov (tarife klicev so na spletni strani), SkypeIn: 10 evrov za tri mesece.

Za: Cena klicev.

Proti: Občasne motnje in težave z vzpostavljanjem klicev, cena klicev v druga omrežja v Sloveniji.

Skype Cyberphone

Kaj: Skype VoIP telefonski aparat.

Izdeluje: VoIP Voice.

Spletni naslov: www.voipvoice.com.

Prodaja: Elkotex d.o.o., www.elkotex.si, (01) 583 79 10.

Cena: 9320 tolarjev, model brez tipkovnice 8140 tolarjev.

Za: Izdelava, kakovost zvoka.

Proti: Cena.

Neomute USB Adaptor

Kaj: Vmesnik za uporabo običajnega telefona v navadni in Skype telefoniji.

Izdeluje: Neomute.

Spletni naslov: www.neomute.com.

Prodaja: Velog, www.velog.si, (01) 530 26 50.

Cena: 9850 tolarjev.

Za: Podpora brezvrvičnim telefonom.

Proti: Ni priklopa za ISDN aparate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji