Objavljeno: 16.6.2021 | Monitor Posebna 2021

Telefoni - Od pogovora do žepnega računalnika

Ko smo pri Monitorju mobilne telefone vzeli dovolj zares, da smo jih postavili ob bok naši osnovni dejavnosti, pokrivanju računalniške tehnologije, so bili to že časi Mobireglje. Leta 1999 smo začeli izdajati prilogo Tele Monitor in se razpisali o Ericssonu SH888. »Najmodernejši in najnovejši mobilni telefon GSM,« smo zapisali. Navdušeni smo bili, da deluje v omrežjih 900 in 1.800 MHz (zadnjih pri nas takrat še ni bilo), da ima velik grafični zaslon (!) in da je v programski opremi vgrajen tudi, pomislite, kalkulator!

Prek kabla se ga je dalo povezati z računalnikom, nato pa z njim celo dostopati na splet. Vendar – s hitrostjo borih 9.600 b/s, 9,6 kilobita na sekundo, torej. Glede na to, da smo takrat tudi v Sloveniji že uživali v hitrostih ISDN, ki so zmogle 128 kilobitov na sekundo, je bil torej brezžični dostop skorajda neuporaben.

Baterija? NiMH, zmogljivosti 800 mAh, dovolj za 4,5 ure pogovora, pravijo pri Ericssonu.

Shramba? Mogoče je bilo shraniti do 100 telefonskih številk oziroma stikov.

Opeka? Da.

Ne, fotoaparata nima.

Cena? Okoli 100 evrov.

***

Danes, 22 let kasneje?

Vzemimo, denimo, Samsung S21 Ultra. Visokoločljivostni zaslon na dotik čez celotno sprednjo stran, šestkrat zmogljivejša baterija, podpora omrežjem 5G (s hitrostmi tudi gigabita na sekundo), Wi-Fi, bluetooth, fotoaparat, kot ga še nedavno ni bilo niti v specializiranih napravah.

Osebni računalnik v žepu, s 256 GB shrambe in z 12 GB pomnilnika, lahko ga priklopimo tudi na monitor, tipkovnico, miško.

Cena? 1.200 evrov.

Več o "tistih časih" si lahko preberete v posebni jubilejni številki Monitorja:

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji