Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Februar 2014 | Teme: pametni telefon

Telefona z dnevno sobo

Ekosistem telefonov z Googlovim operacijskim sistemom je širok in raznolik predvsem zato, ker izdelovalci za Android ne plačajo ničesar in je dostopen vsakomur, ki je sposoben izdelati tablico ali telefon. Spekter naprav, ki se rodijo v takšni navezi, je tako, recimo temu, zanimiv.

Intex je eno tistih podjetij, ki skušajo s svojimi napravami nekako konkurirati izdelovalcem, ki dostavljajo telefone najvišjega ranga. Oba telefona smo prejeli na preizkus v ličnih škatlah, ki se trudita pri odpiranju pričarati nekaj tiste čarovnije, ki smo je deležni pri Nokii in Applu. Tako ne gre za navadne škatle s pokrovom, temveč je vsebina v embalaži zapakirana v svoje razdelke, ki naj bi se kot lego kocke lepo razstavili. Ko telefona vzamemo iz škatel, je prvi vtis soliden, saj gre za dokaj posrečeno industrijsko oblikovanje, ki je ravno prav samosvoje, da naprav ne bomo zamenjali za izdelke bolj znanih izdelovalcev. Vtis nekoliko skazijo preveč ceneni materiali na zadnji strani telefona in zadnja stranica ne vliva pretiranega zaupanja. Na pročelju pod zaslonom smo priča trem gumbom na dotik, ki so zelo radi kamen spotike pri manj uveljavljenih izdelovalcih, a se pri obeh Intexovih telefonih obnesejo presenetljivo dobro. Moti sicer njihova postavitev, saj je Google določil, da je gumb za nazaj levo, gumb za pregled odprtih programov pa desno od gumba domov. V Intexu so gumba zamenjali, tako da je za vse, ki smo vajeni Googlovega sistema, postavitev nadležna, a se ji je mogoče privaditi.

Strojna moč obeh telefonov je spodobna, saj ima model i7 1,5 GHz štirijedrni procesor, ki podatke meče v dva gigabajta pomnilnika, malce šibkejša Aqua HD pa 1,2 GHz štirijedrni procesor z gigabajtom pomnilnika. Presenetila sta tudi zaslona, saj sta oba kazala dokaj žive barve in bila nad povprečjem v konkurenci manj uveljavljenih izdelovalcev, ki smo jih do zdaj preizkušali. Predvsem zaslon modela i7 se je s polno ločljivostjo, 5-palčno diagonalo in matriko IPS zelo izkazal. Cenejša Aqua HD ima le matriko TFT in ločljivost 1280 x 720 in diagonala se ustavi pri 4,7 palca. Razočaranje sta tudi akumulatorja, ki sta za tako velike telefone razmeroma majhna, saj je 1800 mAh že na meji za 4,7-palčni telefon, 2000mAh pa je spodnja meja velikih telefonov.

Obe napravi poganja Android 4.2.1, kar pomeni tekoče delovanje. Predvsem model i7 je s svojima dvema gigabajtoma pomnilnika zagotovil zelo dobro uporabniško izkušnjo. Če bi indijski Intex v telefone namestil neobremenjen Android, ki ga ne bi morile njihove preobleke, bi bila oba telefona zelo zanimiva za nakup. A tu se zaplete, saj Intexovi napravi predstavljata najslabši del spektra izdelovalcev, ki na brezplačni Googlov operacijski sistem lepijo svoje preobleke. Če za trenutek odmislimo kičasto likovno oblikovanje, je nemogoče oprostiti privzeto preobleko, s katero so v Intexu oblekli zelenega robota. Ko prižgemo telefon, nas na zaslonu pričaka kvazi moderna futuristična dnevna soba, po kateri se sprehajamo z drsenjem prsta levo in desno. V povsem beli sobi je televizor, ki nas pelje v video aplikacijo. Tu je globus, ki bo odprl brskalnik, in slika, ki nas pelje v galerijo. Seveda je na steni še ena slika, ki pač ne pelje nikamor. Na dnu je gumb, ki nas vodi med aplikacije, pri katerem so se oblikovalci odločili za starogrški motiv špartanskih bojevnikov, saj so vse ikone aplikacij obdane z grškimi stebri. Kaj točno imajo Grki skupnega z minimalistično dnevno sobo, vedo le Intexovi oblikovalci, a gre za resnično najbolj zmedeno in grdo preobleko, ki smo jo kdaj imeli možnost preizkusiti. Oblikovalski zločini se nadaljujejo v nastavitvah, kjer je vse pokradeno iz Applovega operacijskega sistema iOS 6. Na srečo je poleg dnevne sobe na voljo še nekaj bolj normalnih preoblek, ki pa so vse slabe imitacije Applovega operacijskega sistema in starogrških motivov.

Intexu je mogoče pri strojni opremi zameriti bolj malo, a tega ne moremo reči za programsko stran enačbe, ki je tako neverjetna, da že meji na parodijo.  

Intex Aqua i7

Telefon.

Prodaja: intexmobile.si.

Cena: 350 EUR.

✓    Zaslon, strojna moč.

✗    Androidna preobleka!

Intex Aqua HD

Telefon.

Prodaja: intexmobile.si.

Cena: 280 EUR.

✓    Strojna moč.

✗    Androidna preobleka!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji