Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor November 2013 | Teme: pametni telefon, foto, samsung

Telefon s sokoljim očesom

Ob fotografskih preizkusih telefonov je stokanje zaradi odsotnosti optičnega zuma postalo že pravilo. Samsung Galaxy S4 zoom je tu, da nas utiša.

Letošnje leto ne skopari s telefonskimi novostmi, ki stavijo na zmogljivost pri fotografiranju. Samsung si je drznil še korak dlje z Galaxy S4 zoom. Oblikovalsko shizofrena napravica je deležna tako občudovanja kot tudi posmeha, a lahko postane popoln partner na potovanjih. Telefon, elektronska pošta, navigacija, splet in še zmogljiv fotoaparat v enem samem žepu zveni še kako vabljivo.

Zadnja stran s 4,3-palčnim zaslonom kaže obraz telefona Galaxy S4 mini, strojna zasnova je podobna, a ne enaka. Od 8 GB pomnilnika uporabniku preostane pet, saj preostanek zaseda Androidov želatinasti fižolček različice 4.2.2, ki si pomaga z dvojedrnim procesorjem s taktom 1,5 GHz in prav toliko GB pomnilnika RAM. Posebnosti se začnejo na spodnjem robu, kjer se pod velikimi plastičnimi vratci skriva izmenljivi akumulator zmogljivosti 2330 mAh. Več kot pri miniju, a manj kot pri številnih pametnih telefonih najvišjega razreda. Dodatni akumulator je zato pametna naložba, sploh če nas prevzame fotografski del telefona. Ob strani nam je na voljo reža za pomnilniške kartice mikro SD in navoj za namestitev telefona na stojalo, ki ga pred nabiranjem umazanije ščiti plastičen čep.

Drugi obraz napravice je popolnoma fotografski. Izboklina na spodnjem delu rabi boljšemu oprijemu, čeprav vloge zaradi gladke površine ne opravi najbolje. Del dodatnega prostora v notranjosti telefona zagotovo zaseda kondenzator, ki napaja razmeroma zmogljivo ksenonsko bliskavico. Objektiv z deset-kratno optično povečavo je v zloženi legi zelo kompakten, a če se opomnimo, da imamo pred seboj vendarle telefon, postane velika štrleča gmota. Optika je zaščitena z mehanskim poklopcem, čezenj pa je poveznjeno še stekelce. V žepih bi najbrž res kmalu uničili tanke lamele poklopca, saj se nam med uporabo telefona in vklopu fotografske aplikacije – namenoma ali po pomoti – objektiv pogosto zarine v dlan. A na čustva ob stokanju motorčka zaradi nepričakovanega bremena moramo hitro pozabiti in v roke raje vzeti krpico, saj bomo sicer ob nadaljnji rabi fotografskim motivom dodali nekaj zasanjanosti v obliki neostrin in neželenih odbleskov. Mast pač ni dobra za vse.

Desetkratna optična povečava, ki se giblje med preračunanima goriščnicama 24 in 240 mm, res ni od muh, uporabnost pa ji poveča učinkovita optična stabilizacija, ki je potrebna tudi zaradi ne ravno blesteče svetlobne zmogljivosti objektiva, ki je glede na goriščnico med F/3,1 in F/6,3. Fotografije so bile zadovoljivo ostre tudi pri daljših časih, če smo aparatu pomagali tudi z našo pazljivostjo. V slabših svetlobnih razmerah pa smo zaradi nonšalantnosti kljub temu posneli številne zamazane fotografije, saj se nismo zavedali konservativnosti avtomatike pri uporabi višjih občutljivosti ISO, zaradi česar je bil čas osvetlitve daljši od pričakovanega. Kljub velikemu vgrajenemu svetlobnemu tipalu v svetu telefonov to še vedno velja za eno najmanjših med fotoaparati. Velika gostota pik, ki jih je kar šestnajst milijonov, dela posnetkom medvedjo uslugo, saj so detajli na fotografijah celo ob dobrih razmerah pogosto zamazani, opaznost pojava pa je odvisna tudi od motiva. Programsko odpravljanje šuma je pametno, a ne vsemogočno.

Uporabniški vmesnik fotografske aplikacije ni le ličen, temveč tudi pregleden in zelo uporaben.

Uporabniški vmesnik fotografske aplikacije ni le ličen, temveč tudi pregleden in zelo uporaben.

Pošteno pa so v Samsungu pljunili v roke pri dodelavi fotografske aplikacije. In prav je tako, saj nam številne dobrote, z optičnim zumom vred, v drugih fotografskih aplikacijah (še) niso na voljo. Verjetno ne pričakujete, da se bomo navduševali nad nekaj dodanimi scenskimi načini, kot je fotografiranje otrok, ki ob pritisku sprožilca s spuščanjem butastih zvokov privablja pozornost najmlajših in preži na njihov obraz, niti nad svetovalcem fotografskih motivov glede na našo trenutno zemljepisno lego. Vsekakor nekateri »pametni« načini fotografiranja lahko pripomorejo pri uspelih posnetkih, a bo zaradi njihove številčnosti za ustrezno izbiro kmalu potreben dodaten tečaj. Popolnoma drugo plat zvona pa bije vmesnik za napredne, kjer so nam vse pomembnejše nastavitve in informacije na voljo brez sprehajanja po menujih. Ponuja se nam celo povsem ročni način upravljanja, izmed fotografsko bolj poučenim znanih načinov PSAM pa manjka le način prioritete zaslonke. Vzrok tiči v zgolj dveh možnih nastavitvah svetlobne prepustnosti objektiva. Pogrešali smo le točkovno merjenje svetlobe v odvisnosti od točke ostrenja, a je mogoče težavo rešiti s zaklepom nastavitev ob polovičnem pritisku prožila in prekadriranju.

Med večje pridobitve fotografskega dela sodi vrtljiv obroč, ki objema objektiv. Z njim lahko zaženemo fotoaparat z izbiro načina fotografiranja in upravljamo zum, a le v nekaj diskretnih korakih. Med fotografiranjem omenjeno ne povzroča pretiranih preglavic, moteče pa postane med snemanjem videa, ki se sicer zapisuje v ločljivosti 1080p s tridesetimi sličicami na sekundo. Omeniti velja še veliko dvostopenjsko prožilo, ki lahko neposredno vklopi fotoaparat, a le ob odklenjeni tipkovnici in po daljšem pritisku, kar ponudi priložnost za beg marsikateremu motivu.

Velik zaslon na dotik nam je med fotografiranjem povzročal kar nekaj preglavic, saj se Galaxy S4 Zoom brez posledic pusti zagrabiti le na skrbno odmerjenih mestih. Kar nekaj fotografij je bilo tako zajetih nenamenoma, zašli smo na menu ali v galerijo, aplikacije same kamere pa nismo zapustili zaradi programske rešitve, ki zahteva dvojno potrditev pritiska gumba »nazaj«. Pri Samsungu se torej težav zavedajo, na nekaj kompromisov pa moramo pristati tudi uporabniki.

Samsung Galaxy S4 zoom ni sveti gral fotografiranja s telefonom. A četudi se mu približuje, hkrati opominja, da nam gradiva za nerganje ne bo zmanjkalo nikdar. Ena naprava je lahko le približek dveh specializiranih. Pa čeprav dober.

Samsung Galaxy S4 zoom

Fotoaparat/telefon.

Operacijski sistem: Android 4.2.2.

Ločljivost tipala: 16 MP.

Največja občutljivost tipala (ISO): 3200.

Goriščnica (35 mm ekv.) 24–240 mm (10x).

Svetlobna moč: F/3,1–F/6,3.

Makro ostrenje: 2 cm.

Bliskavica: Xenon

Ročne nastavitve zaslonke/časa: Da.

Velikost zaslona: 4,3 palca.

Ločljivost zaslona: 540 × 960 pik.

Mere: 125,5 × 63,5 × 15,4 mm  (22 mm na debelejši strani).

Masa z akumulatorjem: 208 g.

Izdeluje: www.samsung.com.

Prodaja: www.janustrade.si.

Cena: 419 EUR, pri Mobitelu od 10 EUR naprej.

✓    Optični zum, fotografski uporabniški vmesnik, številne nastavitve.

✗    Šum oz. izguba podrobnosti pri določenih motivih, počasen vklop.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji