Objavljeno: 9.10.2007 18:20 | Avtor: Igor Harb | Monitor Julij-avgust 2007

Telefon ali fotoaparat?

V začetku lanskega leta smo v Monitorju opravili prvi preizkus mobilnih telefonov v vlogi fotoaparatov in ugotovili, da se tudi najdražji modeli telefonov, ki jih izdelovalci predstavljajo kot fotoaparate, nikakor ne morejo kosati z osnovnimi fotoaparati priznanih izdelovalcev. Leto in pol pozneje je zgodba nekoliko drugačna.

Takrat so najzmogljivejši fotoaparati v telefonih šteli 2 milijona pik, pri tokratnem preizkusu pa smo vzeli za osnovno merilo telefone s fotoaparati 2 milijona pik in samodejnim ostrenjem, najzmogljivejši fotoaparat pa premore celo 5 milijonov pik.

A število pik ni vse, kar potrebuje fotoaparat, da naredi kakovostno fotografijo. To je jasno vsakomur, ki je kdaj primerjal fotografije, narejene s fotoaparatom kakega priznanega izdelovalca, s fotografijami, narejenimi s fotoaparatom neznanega izdelovalca. In to ne glede na specifikacije. Izdelovalci mobilnih telefonov se očitno zavedajo tega in so zato sklenili partnerstva z izdelovalci fotoaparatov, oziroma prenesli znanje iz svojih podružnic, ki se s tem ukvarjajo. Tako Nokia v svoje najzmogljivejše fotografske telefone (fotofone) vgrajuje leče Carl Zeiss, Sony Ericsson se je povezal s Sonyjevim oddelkom za fotoaparate in serijo telefonov K poimenoval Cyber-shot, s svojimi foto oddelki pa sodelujeta tudi Samsung in HP.

Tako imajo fotofoni trenutne generacije povečini že spodobne (steklene) leče in tipala, še zmeraj pa je na trgu le en telefon z optično povečavo. To pravzaprav ne čudi, saj ta zahteva precej prostora, mobilni telefoni pa morajo načeloma stremeti k temu, da so čim manjši. Posledično je Nokia N93i (in tudi njen predhodnik N93) precej velik aparat, ki nikakor ne more prepričati večjega števila uporabnikov, da bi ga prevzeli kot svoj osnovni mobilni telefon. Povrh vsega pa tudi z njim posnete fotografije niso tako kakovostne, kot jih zmore podobno velik fotoaparat kakega priznanega izdelovalca.

Vendar pa je dan, ko bo to mogoče, zagotovo že na obzorju. Fotografije, posnete z nekaterimi fotoaparati s tokratnega preizkusa. so se izkazale za dovolj dobre za tiskanje v običajnih velikostih, vendar pa to še zmeraj velja zgolj za izdelke, ki jih naredimo v dobrih svetlobnih razmerah. Leče fotofonov, čeprav izdelane bolje kot pred poldrugim letom, so namreč še zmeraj premajhne, da bi lahko zajele dovolj svetlobe, bliskavice pa ne osvetlijo več od enega metra. To ne čudi, kajti "bliskavice" so pravzaprav le majhne LED diode, ki za povrh svetijo še v nekoliko fluorescentni svetlobi. Kot kaže, bosta odsotnost optične povečave in majhen premer leče pri večini fotofonov še naprej ostali stalnici, ki bosta onemogočali, da bi fotofoni običajnim uporabnikom povsem nadomestili kompaktne fotoaparate.

***

Na trgu smo torej izbrali kar se da veliko fotofonov, ki imajo vsaj dve megapiki in samodejno ostrenje, in jih preizkusili v enakih razmerah. Za objavo in primerjavo kakovosti smo izbrali dve fotografiji - ena je bila posneta v relativno jasnem vremenu, druga pa v našem laboratoriju, ob umetni svetlobi. Prva nakazuje, kako se fotofoni obnesejo ob najpogostejši vrsti rabe, "turizmu", z drugo pa smo poskušali ugotoviti, kako ostre so zajete fotografije, kako je s prilagajanjem beline, barvami itd.

Nova paradigma

Vsekakor pa na fotofone ne bi smeli gledati zgolj kot na nadomestke za kompaktne digitalne fotoaparate, saj prav zaradi svojih telefonskih zmogljivosti odpirajo nove možnosti uporabe. Mobilne telefone načeloma zmeraj nosimo s seboj, tako da lahko v vsakem trenutku, ko imamo priložnost posneti dobro fotografijo, to priložnost tudi izkoristimo. To so lahko veseli trenutki, kot so prvi koraki vašega otroka, pa tudi bolj fotoreporterski, kot so posnetki prizorišča nesreč ali pa kakšne zvezdnice, ki pomanjkljivo oblečena slučajno zaide na plažo, na kateri preživljate svoj dopust. Pri tem pa je poleg kakovosti fotoaparata pomembna tudi hitrost, s katero lahko fotografirate. Večina fotofonov na tokratnem preizkusu se je v tem pogledu dobro obnesla, saj omogočajo prehod v fotografski način s pritiskom na eno tipko (to zna sicer biti moteče, ko hočemo zgolj telefonirati), s samodejnim ostrenjem pa lahko v dobrih svetlobnih razmerah fotografijo posnamemo že v naslednji sekundi. Nekateri fotofoni se na tem področju niso dobro izkazali, najpočasnejši pa je bil presenetljivo Nokia N95.

HP iPAQ rw6985

HPjev prvi poskus izdelave naprave, ki bolj spominja na mobilni telefon kakor ročni računalnik, jim ni povsem uspel. Resda je že dokaj majhen, a ergonomsko ni najbolj dovršen, to pa onemogoča hitrejše upravljanje. V osnovi gre kljub temu za solidno zmogljiv ročni računalnik brez tipkovnice ali številčnice, z le nekaj pametnimi tipkami in za dotik občutljivim zaslonom.

Fotografsko se iPAQ ne obnese najbolje predvsem zato, ker za dotik občutljivi zasloni odbijajo preveč svetlobe. Tako pri močni sončni svetlobi komajda vidimo zaslon, to pa pri fotografiranju seveda skorajda onemogoča fotografiranje. Vgrajeni fotoaparat ima ločljivost 2 milijona pik in samodejno ostrenje ter vgrajeno LED bliskavico.

S tem iPAQom posnete fotografije so med najboljšimi na tokratnem preizkusu, saj imajo dobro ostrino, kontraste in lepe barve. To velja tako za fotografije, posnete pri dnevni svetlobi, kot tudi za tiste, posnete pod lučmi, pri čemer dobro uspejo že fotografije s samodejnimi nastavitvami. Čeprav fotografske zmogljivosti najbrž niso razlog, da bi kupili iPAQ, pa je dobro vedeti, da se tudi na tem področju naprava dobro izkaže.

Več o HP iPAQ rw6915 si lahko preberete v Monitorju 12/2006.

HP iPAQ rw6985

Ločljivost tipala: 2 milijona pik.

Komunikacije: GSM/GPRS/EDGE.

Pomnilniška kartica: SD.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 526,2 EUR, pri Mobitelu 354,28 EUR ob podpisu pogodbe za eno leto.

Za: Eden izmed boljših fotoaparatov na preizkusu.

Proti: Kakovost izdelave, bleščeč zaslon.

HTC S710

HTC S710 je prvi pametni telefon z operacijskim sistemom Windows Mobile 6, ki smo ga preizkusili, in čeprav je slednji veliko obljubljal, bi za spodobno delovanje potreboval nekoliko zmogljivejši procesor. Posebnost telefona je alfanumerična tipkovnica, ki zdrsne z desne strani aparata. Ko to naredimo, se zaslon obrne za 90 stopinj. To je sicer uporabno, vendar bi moralo biti nekoliko hitreje.

Fotografsko se HTC S710 ne obnese najbolje, saj sliki manjka ostrine, pri samodejni nastavitvi osvetlitve pa bela postane skoraj povsem rumena, tudi v dobrih svetlobnih razmerah. To je predvsem posledica dejstva, da je HTC edini izmed izdelovalcev mobilnih telefonov na tokratnem preizkusu, ki nima oddelka za razvoj fotoaparatov, niti partnerstva s kakim priznanim izdelovalcem. HTC S710 nima bliskavice in to je morda celo dobro, saj v temi posnete fotografije bržkone ne bi bile podobne ničemur. Kot je razvidno s preizkusnih fotografij, se je S710 odrezal najslabše med vsemi fotofoni na tem preizkusu, tako pri fotografijah, posnetih v sončni svetlobi, kot tudi pri fotografijah pod sojem žarometov.

O podrobnem preizkusu HTC S710 si lahko preberete v tej številki Monitorja med Preizkusi.

HTC S710

Ločljivost tipala: 2 milijona pik.

Komunikacije: GSM/GPRS/EDGE.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 506,4 EUR, pri Mobitelu 369,60 EUR ob podpisu enoletne pogodbe.

Za: Funkcionalno zanimiv pametni telefon.

Proti: Počasnost, slaba kakovost fotografij.

Programska oprema

Če so bili programi za fotografiranje v mobilnih telefonih še pred časom nekaj povsem preprostega z le minimalnim številom nastavitev, pa so se do te generacije že precej izpopolnili. Sony Ericsson je kakopak privzel skoraj enak uporabniški vmesnik, kot ga uporabljajo Sonyjevi digitalni fotoaparati Cyber-shot, vendar z manjšim številom možnosti. Nokiin uporabniški vmesnik mu je precej podoben, tako po možnostih, ki jih ima uporabnik na voljo, kot tudi po samem videzu. Tudi Samsungov se nekoliko zgleduje po tem, medtem ko sta HPjev in HTCjev nekoliko drugačna, vendar se digitalnih fotoaparatov vajeni uporabnik kljub temu hitro znajde.

Nokia N73

Nokia v telefone Nseries praviloma vgrajuje kakovostne digitalne fotoaparate z lečami Carl Zeiss in N73 je njihov najboljši izdelek v smislu razmerja med kakovostjo fotografij, velikostjo aparata in njegovo ceno. N73 v osnovi ni bistveno večji in težji od povprečnih mobilnih telefonov, hkrati pa ima eno izmed najboljših bliskavic na trgu.

Aparat temelji na operacijskem sistemu Symbian 9 in uporabniškem vmesniku Series 60 tretjega rodu, trenutno eni najboljših rešitev, tako po količini programske opreme, ki je na voljo, kakor tudi po hitrosti delovanja. Podpora UMTS omogoča hiter prenos podatkov, kljub temu pa se lahko aparat pohvali z dokaj zdržljivim akumulatorjem. Ker gre za nekoliko starejši model, še nima podpore HSDPA, prav tako mu manjka WLAN, sicer pa gre za komunikacijsko odlično napravo.

Fotografsko N73 omogoča izdelavo fotografij z ločljivostjo 3,2 milijona pik. To je povsem zadovoljivo za izdelavo kakovostnih fotografij na papirju, za spletno rabo in večpredstavna sporočila MMS pa je več kot dovolj. Hitro delovanje operacijskega sistema se pozna tudi pri ostrenju in snemanju fotografij. Kakovost le-teh je skorajda primerljiva z Nokio N95, v nekaterih primerih pa je N73 celo boljša. Hkrati ima N73 eno izmed najboljših bliskavic na tem preizkusu. To sicer še vedno pomeni, da ne osvetli več kot en meter ... Vendar pa ji na tej svetlobi uspe posneti dokaj kakovostne, ne pretirano zrnate fotografije z živimi barvami in dobro ostrino.

Več o Nokii N73 si lahko preberete v Monitorju 2/2007.

Nokia N73

Ločljivost tipala: 3,2 milijona pik.

Komunikacije: GSM/GPRS/EDGE/UMTS.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Prodaja: Teleray, www.teleray.si.

Cena: 455 EUR, pri Mobitelu 259,96 EUR ob podpisu dveletne pogodbe, pri Si.mobilu 250 EUR ob podpisu dveletne pogodbe.

Za: Hitrost, zmogljivost, leče Carl Zeiss, bliskavica.

Proti: Skoraj nič.

Nokia N93i

Edini fotofon z optično povečavo se je fotografsko izkazal zelo dobro, pa tudi druge značilnosti aparata so več kot impresivne. Je pa zato znatno večji od konkurence. Gre za preklopni model, pri čemer je zaslon mogoče obrniti tudi na stran, tako da uporaba aparata pri fotografiranju spominja na video kamero. Prednja stran zaprtega aparata je narejena iz povsem odbojnega materiala, tako da je videti kot ogledalo, a hkrati deluje kot zunanji zaslon. To naredi aparat zelo stilski, tanjša zasnova kot pri predhodniku N93 pa ga naredi že skoraj uporabnega. A kljub temu prevelikega in pretežkega za večino žepov.

Telefon se sicer ponaša s povezavo UMTS in celo WLAN, a slednja občutno skrajša vzdržljivost akumulatorja. Med bolj uporabne funkcije N93i vsekakor sodi možnost povezave neposredno na televizor, na katerem si lahko video posnetke in fotografije ogledujemo v primerni velikosti. Podobno kot N73 je tudi N93i odziven in hiter aparat.

Na fotografskem področju se je aparat s 3,2 milijona pikami in 3-kratnim optičnim zumom izkazal nekoliko pod pričakovanji. Pod reflektorji je odlično zadel belino, medtem ko je pri sončni svetlobi sicer še zmeraj "ujel" barve, ne pa tudi želene ostrine. Na tem področju ga povsem prekašajo HP iPAQ rw6815, Nokia N95 in Sony Ericsson K810i.

Več o predhodniku Nokie N93i, Nokii N93, si lahko preberete v Monitorju 2/2007.

Nokia N93i

Ločljivost tipala: 3,2 milijona pik.

Komunikacije: GSM/GPRS/EDGE/UMTS.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Prodaja: Teleray, www.teleray.si.

Cena: 769 EUR, pri Si.mobilu 570 EUR ob podpisu dveletne pogodbe.

Za: Hitrost, zmogljivost, leče Carl Zeiss, optična povečava.

Proti: Cena, velikost, presenetljivo nizka kakovost fotografij.

Nokia N95

Najzmogljivejši Nokiin izdelek doslej se ponaša z bolj ali manj vsemi funkcionalnostmi, ki jih je trenutno mogoče vgraditi v mobilni telefon, skupaj s fotoaparatom ločljivosti 5 milijonov pik. Z njim posnete fotografije se obnesejo odlično, žal pa je ostrenje bistveno počasnejše kot pri vseh drugih preizkušenih izdelkih. Steklene leče Carl Zeiss so dobro zaščitene z vrtljivim pokrovčkom, s katerim tudi vključimo fotoaparat. Po funkcionalnostih se ta ne razlikuje od N73 in N93i, le da za razliko od slednjega nima optične povečave. Kljub temu so bile fotografije, posnete z N95, boljše kot z N93i, pravzaprav najboljše na preizkusu. Očitno daljši čas ostrenja daje tako dobre rezultate, saj je slika ostrejša kot pri drugih fotoaparatih, poleg tega so barve bolj žive. To pa ne velja za belino pri uporabi močne umetne svetlobe, kar je razvidno iz dokaj rumenih fotografij, posnetih pod sojem reflektorjev v našem laboratoriju. Se pa zato N95 dobro obnese pri fotografiranju v slabših svetlobnih razmerah, čeprav še zmeraj ne moremo reči, da je primerljiv s povprečno zmogljivim samostojnim fotoaparatom.

O podrobnem preizkusu Nokie N95 si lahko preberete v tej številki Monitorja med Preizkusi.

Nokia N95

Ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Komunikacije: GSM/GPRS/EDGE/UMTS.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Prodaja: Teleray, www.teleray.si.

Cena: 769 EUR, pri Mobitelu 399 EUR ob podpisu dveletne pogodbe, pri Si.mobilu 400 EUR ob podpisu dveletne pogodbe.

Za: Visoka kakovost fotografij, leče Carl Zeiss, 5 milijonov pik.

Proti: Počasnost ostrenja.

Samodejno ali ročno

V tokratni generaciji fotofonov že vsi ponujajo obsežen nabor fotografskih nastavitev. Starejši so povečini imeli zgolj dodatno možnost za fotografiranje ponoči, pri kateri je bila zaslonka dlje časa odprta, pri novejših pa imamo možnosti nastavitev tudi za fotografiranje v oblačnem ali sončnem vremenu, pri umetni osvetlitvi ali pa samodejno. Pri najzmogljivejših fotofonih (Nokii N93i in N95, Sony Ericsson K810i) lahko celo ročno nastavljamo ravnovesje beline in čas osvetlitve.

Kot je pričakovati, je opazna razlika med kakovostjo fotografij, posnetih z nastavitvijo "samodejno" in z ročnimi nastavitvami. Ta razlika je opazna predvsem pri tonu barv in pri belini, saj nastavitev "samodejno" pri skoraj vseh aparatih belo obarva modro. Razen če smo fotografirali ob lepem sončnem vremenu.

Samsung SGH D900 in Samsung SGH U600

Samsungovi mobilni telefoni na slovenskem trgu niso zelo razširjeni, čeprav v svetovnem merilu dosegajo občutno višji tržni delež kot, denimo, Sony Ericsson. V prva preizkušena modela, SGH D900 in SGH U600, sta očitno vgrajena zelo podobna digitalna fotoaparata, ki pa sta se na preizkusu odrezala najslabše. In to kljub visoki ločljivosti, ali pa morda prav zaradi nje, saj so z dvomilijonskim Z560 posnete fotografije bistveno boljše.

Sicer sta oba aparata narejena na drsnik, zelo tanka in skrajno lepo oblikovana, sploh U600, ki ima spodnji rob zaslona občutljiv za dotik, tako da lahko na njem pritiskamo na pametne tipke. Učinek je podoben kot pri Sony Ericssonovih modelih W950i in M600i, vendar pri Samsungu preostanek zaslona ni občutljiv za dotik, vse skupaj pa izpade zelo stilsko.

S fotografskega stališča sta se prav ta dva telefona odrezala najslabše, sploh pri samodejnih nastavitvah beline, kar je tudi razvidno iz nekoliko vijoličastih fotografij panorame Ljubljane. Pri fotografiranju v soju reflektorjev sta se oba fotofona odrezala nekoliko bolje, pri čemer je U600 pri samodejnih nastavitvah naredil obupno fotografijo, medtem ko se je D900 izkazal bolje. Kljub temu sta oba posnela znatno slabše fotografije kot Z560.

Poleg tega je Samsungov uporabniški vmesnik dejansko najmanj "fotografski" in na trenutke precej moteč. Samo primer - po posneti fotografiji vnovični pritisk na isti gumb sproži pošiljanje sporočila MMS in ne snemanja nove fotografije.

Samsung SGH D900

Ločljivost tipala: 3 milijone pik.

Komunikacije: GSM/GPRS/EDGE.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Prodaja: Janus Trade, www.janustrade.si.

Cena: 508 EUR.

Za: Oblika, hitrost.

Proti: Slaba kakovost fotografij, uporabniški vmesnik.

Samsung SGH U600

Ločljivost tipala: 3,2 milijona pik.

Komunikacije: GSM/GPRS/EDGE.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Prodaja: Janus Trade, www.janustrade.si.

Cena: 465,5 EUR, pri Mobitelu 269,94 EUR ob podpisu dveletne pogodbe.

Za: Oblika, hitrost.

Proti: Slaba kakovost fotografij, sploh pri samodejnih nastavitvah, uporabniški vmesnik.

Samsung SGH Z560

Samsungov prvi telefon s podporo omrežjem HSDPA je preklopni model, ki na prednji strani pod zaslonom ponuja možnost upravljanja predvajanja glasbe, kar je ena izmed boljših rešitev na trgu. Sicer gre za dokaj klasični aparat, ki bi morda lahko bil nekoliko manjši, ima pa zaradi tega vendarle kakovosten zaslon. Uporabniški vmesnik je klasični Samsungov, ki se ga sicer lahko hitro privadimo, a je večini slovenskih uporabnikov sprva bržkone precej tuj, saj smo vajeni predvsem Nokiinih in Sony Ericssonovih.

Vgrajeni digitalni fotoaparat ima ločljivost 2 milijona pik, vendar se je, presenetljivo, na preizkusu odrezal bistveno bolje kakor druga dva Samsungova modela, ki imata po 3 oziroma 3,2 milijona pik. A prav tako kot ta dva modela tudi Z560 pesti uporabniški vmesnik za fotografiranje, zaradi katerega tak "fotofon" postane bistveno manj priročen, kot bi sicer lahko bil. Kljub temu je kakovost fotografij, ki jih posnamemo z Z560, med najboljšimi na tovrstnem preizkusu, tako pri posnetkih, narejenih v sončni svetlobi, kot tudi pri posnetkih, narejenih v našem laboratoriju pod sojem reflektorjev. Vendar pa je Z560 tudi eden izmed dveh aparatov na tem preizkusu, ki nima bliskavice, zaradi česar z njim ni mogoče fotografirati v zelo temnem prostoru.

Samsung SGH Z560

Ločljivost tipala: 2 milijona pik.

Komunikacije: GSM/GPRS/EDGE/UMTS.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Prodaja: Janus Trade, www.janustrade.si.

Cena: 664 EUR, pri Mobitelu 329 EUR ob podpisu dveletne pogodbe.

Za: Kakovostne fotografije, HSDPA.

Proti: Uporabniški vmesnik, nima bliskavice.

Svetloba

Kot rečeno, sta velikost in kakovost leč ena izmed poglavitnih ovir fotografskih lastnosti mobilnih telefonov. Posledica majhne leče je slabši zajem svetlobe, zaradi česar s fotofoni posnete fotografije načeloma uspejo zgolj pri res dobri svetlobi, sicer pa dobimo precej zrnate slike. Čeprav imajo povečini vgrajeno bliskavico, je ta dejansko zgolj nekoliko močnejša dioda LED. Te sicer porabijo znatno manj energije, kar je odlično za trajanje akumulatorja telefona, vendar pa je njihov domet omejen na pol do enega metra, poleg tega so v njihovi svetlobi barve praviloma popačene, predvsem so prehladne. In zaradi teh vzrokov so s tako bliskavico posnete fotografije še zmeraj zelo zrnate.

Sony Ericsson W610i in K550i

W610i in K550i iz Sony Ericssona sta v osnovi skorajda enaka aparata. Razlikujeta se bolj ali manj le po ohišju in priloženi opremi. W610i je aparat serije Walkman, zaradi česar ima priloženo 512 MB pomnilniško kartico M2 in kakovostne slušalke s silikonskimi čepki, medtem ko K550i iz serije Cyber-shot nima priložene pomnilniške kartice, slušalke pa so običajne. Kljub zunanjim razlikam imata oba telefona enake uporabniške vmesnike za poslušanje glasbe in fotografiranje.

Fotografsko oba aparata odlikuje fotoaparat ločljivosti 2 milijona pik, čeprav s plastično lečo, oba pa imata tudi samodejno ostrenje in bliskavico. Fotografije niso pretirano kakovostne, vendar v dobrih svetlobnih razmerah povsem zadovoljive za spletno rabo. V povprečju so premalo ostre, z ne dovolj izrazitimi barvami. To se še stopnjuje pri slabši svetlobi, medtem ko se pri močni umetni svetlobi bela barva "obarva" v povsem rumeno. Pri fotografiranju z bliskavico obema fotofonoma vseeno uspe narediti nekoliko boljše posnetke, kot bi pričakovali. To se pozna zgolj v pravilnejši upodobitvi barv, slika pa je še zmeraj precej zrnata in zaradi šibke bliskavice je osvetljena le do prve polovice metra.

Če gledamo nanju s stališča telefona, sta oba odlični izbiri za srednje zahtevne uporabnike. Čeprav ne ponujata funkcij pametnih telefonov, sta standardna izdelka Sony Ericsson, tako da je zanju na voljo precej javanskih programov. Kar se tiče omrežij, oba podpirata zgolj EDGE, ne pa tudi UMTS, vendar se to po drugi strani pozna pri daljšem delovanju akumulatorja.

Sony Ericsson W610i

Ločljivost tipala: 2 milijona pik.

Komunikacije: GSM/GPRS/EDGE.

Pomnilniška kartica: M2.

Prodaja: Svema, www.svema.si.

Cena: 319,90 EUR.

Za: Hitrost, priročnost.

Proti: Slaba kakovost fotografij, ni UMTS.

Sony Ericsson K550i

Ločljivost tipala: 2 milijona pik.

Komunikacije: GSM/GPRS/EDGE.

Pomnilniška kartica: M2.

Prodaja: Svema, www.svema.si.

Cena: 269,90 EUR, pri Si.mobilu 100 EUR ob podpisu dveletne pogodbe.

Za: Hitrost, priročnost.

Proti: Slaba kakovost fotografij, ni UMTS.

Pomnilniške kartice

Medtem ko so na prejšnjem preizkusu prevladovale kartice SecureDigital (SD) in MMC, so jih v tem času povsem nadomestile združljive MicroSD, medtem ko se vmesni format, MiniSD, sploh ni uveljavil. Nekaj posebnega mora seveda biti Sony Ericcson, ki je svoje Memory Stick Duo vendarle zamenjal s še manjšimi M2.

Spremenile so se tudi cene teh kartic. Medtem ko je bilo treba pred poldrugim letom zanje odšteti še precej denarja (po gigabajtu), jih zdaj lahko dobimo že za manj kot dvajset evrov.

Sony Ericsson K810i

Trenutno fotografsko najzmogljivejši telefon iz Sony Ericssona se ponaša s fotoaparatom ločljivosti 3,2 milijona pik, kakovostno bliskavico in samodejnim ostrenjem. Kot pri predhodnikih, K790i in K800i, je tudi pri tem modelu leča fotoaparata postavljena nekoliko ven iz ohišja in prekrita s pokrovčkom, zaradi česar telefon na mizi ne stoji lepo. Po drugi strani to omogoča kakovostnejše fotografije in več zajema svetlobe, steklena leča pa je s pokrovčkom dobro zavarovana.

Fotografsko se K810i obnese več kot solidno in z njim posnete fotografije so med najboljšimi na tokratnem preizkusu. Hkrati aparat omogoča hitro ostrenje in snemanje fotografij, zaradi česar je s fotografskega stališča nadvse priročen, pa čeprav je malenkost večji in širši od večine mobilnih telefonov. Po večini funkcionalnosti je povsem primerljiv z Nokio N73, razlikuje se le po tem, da ne omogoča funkcionalnosti pametnega telefona. A to je za nekatere uporabnike lahko tudi prednost.

S Sony Ericssonom K810i posnete fotografije so bile med boljšimi fotografijami na tokratnem preizkusu, čeprav so bile nekoliko presvetljene. Samodejna nastavitev osvetlitve pri umetni svetlobi je belo obarvala v rumeno, medtem ko so na prostem posnete fotografije lepo kontrastne, z živimi barvami in ostrino že pri samodejnih nastavitvah.

Več o predhodnikih Sony Ericssona K810i, Sony Ericssonu K790i in Sony Ericsson K800i, si lahko preberete v Monitorju 11/2006

Sony Ericsson K810i

Ločljivost tipala: 3,2 milijona pik.

Komunikacije: GSM/GPRS/EDGE/UMTS.

Pomnilniška kartica: M2.

Prodaja: Svema, www.svema.si.

Cena: 419,90 EUR.

Za: Hitrost, priročnost, kakovost fotografij.

Proti: Ni optičnega zuma.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji