Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Januar 2009

Tehnomanija

Tehnomanija

Vsi že vrsto let pričakujemo, da bo Linux zavladal na področju osebnih računalnikov. Pri strežnikih z njim že nekaj časa ni več šale. Toda v nasprotju s pričakovanji je Linux nesporni kralj na povsem drugem koncu lestvice, pri najzmogljivejših računalnikih na svetu. Na zadnjem seznamu 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu je kar 469 takih, na katerih deluje Linux kot primarni operacijski sistem ali pa je nameščen v mešanem okolju. Prvi superračunalnik brez Linuxa najdemo šele na desetem mestu, kjer je, zanimivo, sistem na Microsoftovi platformi Windows HPC Server. Poglavitni razlog? Če izvzamemo Linux, tekmecem primanjkuje primernih razvojnih orodij za izkoristek zmožnosti teh rekorderjev.

*

Veličastno omrežje računalnikov, ki poganja spletne storitve družbe Google, je nedvomno hkrati najzmogljivejši računalniški sistem na svetu, čeprav ga zaradi zasnove ne moremo jemati kot en velik superračunalnik. O zmogljivosti sistema v lasti Googla, pa tudi o spretnosti programerjev podjetja, priča nedavni podatek, da jim je z uporabo orodja MapReduce uspelo presortirati terabajt podatkov v zgolj 68 sekundah. Pri tem so uporabili okoli tisoč računalnikov in bili pri tem trikrat hitrejši od dosedanjega dosežka družbe Yahoo. Še bolj impresiven je podatek, da so enak algoritem večkrat preizkusili na zbirki z 1 PB (1000 TB) podatkov, za sortiranje pa je okoli 4000 računalnikov porabilo komaj šest ur. Ali se vam zdijo vaši algoritmi za šifriranje nepremagljivi, odporni proti napadom s "silo"? Premislite še enkrat.

*

Fenomen netbookov, malih, lahkih in pogosto poceni prenosnikov, je zagotovo eno največjih presenečenj leta 2008, toda vse več je mnenj, da bo kratkotrajen. Najbolj presenetljivo je najnovejše stališče Intela, ki je sicer eden od poglavitnih razlogov (procesor Atom), da je sploh prišlo do letošnje eksplozije v prodaji. Intel meni, da netbooki niso najbolj primerni za dolgotrajnejšo rabo, zlasti zaradi majhnih zaslonov. Prav zanimivo bo zdaj spremljati, ali se bodo ti namigi s časom spremenili tudi v konkretnejša dejanja. Sploh zato, ker glavni tekmec AMD področje netbookov povsem ignorira in namesto tega meri na tanke prenosnike standardnih mer in zasnove.

*

Tudi največjim včasih ni lahko. Nokia, sicer največji svetovni izdelovalec mobilnih telefonov z okoli 40 % globalnim tržnim deležem, je nedavno presenetljivo napovedala, da se skoraj povsem umika z japonskega trga. Izjema je le družina luksuznih telefonov Vertu. Zanimiv je predvsem razlog - Japonci so preveč napredni, zato je treba vlagati več, kot lahko iztržijo. Ker na Japonskem večina omrežij uporablja napredne tehnologije, ki drugod še niso standardizirane, trg pa je zasičen (85 % Japoncev že ima telefone), je za Nokio preprosto zmanjkalo prostora. S podobnimi težavami se menda ubada celo Apple, čeprav za iPhone drugod po svetu čakajo pred trgovinami v vrstah.

*

Yahoo je še naprej predmet pozornosti strokovne in finančne javnosti. Po tem, ko je Jerry Yang s svojim odstopom posredno priznal napačno taktiko pri sanaciji in usmeritvi podjetja, vlagatelji družbi preprosto ne verjamejo več. Konec novembra so delnice upadle celo na vrednost 8 dolarjev, to je svetlobno leto daleč od 33 dolarjev, kolikor je v začetku leta ponudil za Yahoo Microsoft. Slednji se je, kot kaže, dokončno odločil, da ga Yahoo ne zanima, pa čeprav se zdaj ponuja za bagatelo.

*

Leta 2009 si lahko obetamo zaostritev odnosov med dvema glavnima rivaloma na področju računalništva, Microsoftom in Googlom. Slednji namreč v zadnjem času močno lobira pri izdelovalcih osebnih računalnikov, da bi ti vključili brskalnik Google Chrome v prvo namestitev računalnikov. Nekateri menijo, da je Chrome le prvi korak k strateškim povezavam za kup drugih storitev družbe. To za Microsoft ni kar tako, saj imajo prav zaradi razmerja s partnerji OEM danes okoli 70 % tržni delež pri brskalnikih. Ti pa bodo osnovna platforma računalništva v prihodnjih letih. Posledice so več kot očitne.

*

Se še spomnite družbe SCO, podjetja, ki je tožilo IBM in posredno odprtokodno skupnost o domnevno nelegalni uporabi kode v Linuxu? Zdaj so dokončno zaprli vrata družbe. Lakomni in kratkovidni lastniki so mislili, da lahko po sodni poti ustavijo nekaj, kar je postalo svetovni trend. Kasneje jim je zaradi negativne reklame v javnosti šlo navzdol tudi pri izdelkih, ki so bili sicer povsem solidni. Še en dokaz več, da se v računalništvu, tako kot v resnici tudi drugod, lahko preživi le z inovativnostjo, ne pa "zaslugami" iz preteklosti.

*

Menda naj bi bil za konec leta 2012 napovedan konec sveta. Tako so menda verjeli že starodavni Maji, katerih koledar so konča ravno tedaj. No, če že ne bo konca sveta, pa utegnemo ostati brez interneta (za mnoge je verjetno to eno in isto). Podjetje Nemertes Research v svoji zadnji raziskavi napoveduje, da bo tedaj količina internetnega prometa oziroma zahtev presegla tedanjo zmogljivost. Čeprav se taka mnenja pojavljajo že vrsto let in iz različnih virov, tokratna simulacija temelji na nekoliko bolj resnih temeljih. Avtorji namreč ne trdijo, da interneta sploh ne bo, temveč da bo promet tako upočasnjen, da bodo ljudje raje posegli po drugih kanalih za dostop do informacij. K upočasnitvi naj bi prispevala predvsem omrežja P2P in vse hitreje rastoče spletne storitve za video posnetke, vse pogosteje tudi v visoki ločljivosti. Raziskovalci zdaj preprosto menijo, da ponudniki ne bodo zmogli dovolj hitro nadgrajevati omrežja, da bi zadostili povpraševanje. Zato pohitite z brskanjem, dokler še lahko :).

*

Doslej smo morali paziti, da nam nepridipravi niso ukradli ključev stanovanja ali avtomobila. Odslej bomo morali paziti tudi na to, da nam jih ne bodo na skrivaj fotografirali. Raziskovalci univerze v San Diegu so tako razvili programski paket Sneaky, ki omogoča izdelavo kopije ključa preprosto s fotografije, pri tem pa sploh ni treba, da je fotografija kaj posebno kakovostna, predmet interesa pa slikan pod pravim kotom. Vse to znajo "popraviti" programsko. Nedavno so tako z razmeroma preprostim postopkom demonstrirali "ponaredbo" ključa, ki je bil fotografiran na razdalji več kot 60 metrov. Zaskrbljeni?

*

Prejšnji mesec sem zapisal, da prihajajo prenosniki za 1 evro kot sredstvo ponudnikov storitev, ki želijo pritegniti nove kupce. Toda to edini način. Morda je še bolj zanimiva poteza podjetja Fujitsu Siemens, ki v Veliki Britaniji ponuja "doživljenjski" prenosnik. Akcija Lifebook 4 Life je omejena le na Otočane, in sicer do marca 2009, pogoj pa je, da ob prenosniku kupite podaljšano garancijo. Na ta način vam bom izdelovalec vsaka tri leta dostavil nov "ekvivalenten" prenosnik, dokler bo kupec plačal podaljšano garancijo. Vprašanje je sicer, kaj pomeni "ekvivalent" čez, denimo, 20 let, toda ponudba je vsekakor zanimiva.

"Če leta 2012 še ne bo konca sveta, pa utegnemo po napovedih analitskih družb ostati brez interneta (za mnoge je verjetno to eno in isto)."

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji