Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2009 | Teme: komentar, mnenje, novice

Tehnomanija

Tehnomanija

Če bi sodili zgolj po prodaji računalniške opreme, bi lahko pritrdili, da so prvi znaki izhoda iz globalne krize že tu. Prodaja računalnikov se je v tretjem četrtletju povečala glede na enako obdobje pred letom dni, resda za samo borih 0,5 %, pa vendar.

V ozadju pa je tekel oster boj, pri čemer se je dogajalo predvsem to, da so se premešali tržni deleži vodilnih. Zmagovalci so predvsem Acer, pa tudi HP, Lenovo in Toshiba, poraženci pa Dell in nekateri manjši izdelovalci. Kot običajno smo v Evropi še nekoliko zadaj in na starem kontinentu še vedno držimo denarnice lepo zaprte. Zanimivo bo spremljati predvsem dogajanje v prednovoletnem obdobju, ko bo moč oceniti tudi učinek prihoda okolja Windows 7. Ali se bo ponovila zgodba in zgodila vnovična rast ali pa stare zvijače ne delujejo več in se je svet za vselej spremenil?

*

Ali omrežja P2P počasi izumirajo? Sodeč po raziskavi podjetja Arbor Networks, ki se ukvarja z orodji za analizo internetnega prometa, promet, ustvarjen z omrežji P2P, predstavlja danes le še 18 % celotnega internetnega prometa. Še leta 2007 je bil ta delež 40 %. Uporabniki so se več kot očitno preusmerili na druge vire vsebin, zlasti pretočne storitve, kot sta YouTube in Hulu, ter alternativne storitve P2P omrežjem, kot sta RapidShare in MegaUploads, ki skupaj z nekaterimi podobni storitvami predstavljata že okoli polovico vsega prometa v internetu. Da ne bo pomote, število uporabnikov P2P najbrž ni nič manjše, le drugi tipi storitev so medtem prišli v ospredje.

*

Kot kaže, je Apple povsem po tiho uvedel nov video zapis, imenovan iFrame, ki ponuja "čudno" ločljivost 960 x 540 pik. Tega pravzaprav ne bi nihče opazil, če ne bi skrbni uporabniki tega zasledili v zadnji osvežitvi paketa iMovie ter malo bolj očitni predstavitvi dveh novih video kamer s strani japonske družbe Sanyo, ki podpirata tudi iFrame. Toda zakaj se je Apple odločil za svojo pot, namesto da bi sprejel ustaljene HD zapise 720p ali 480p? Apple uradno navaja, da taka ločljivost omogoča lažje urejanje video zapisov na računalnikih in manjših napravah, dobro poučeni pa menijo, da je iFrame kakor nalašč za majhen tablični računalnik, o katerem se že dolgo, pa vendar vse bolj intenzivno šušlja.

*

Med ponudniki elektronskih knjig in bralnikov za elektronske knjige se, kot kaže, začenja prava vojna. Po uspehu Amazon Kindla, ki ga je prav od minulega meseca mogoče kupiti po skoraj vsem svetu (tudi pri nas), se na ofenzivo pripravlja veliki ameriški knjigarski tekmec Barnes & Noble, ki prav tako pripravlja svoj bralnik. Še bolj zanimivo pa je, da se je razvnela prava tekma za zniževanje cen elektronskih knjig, kjer se je cena nekaterih priljubljenih naslovov v mesecu dni skoraj prepolovila. Pa Amazon in B&N zagotovo ne bosta ostala edina. No, zanimivo, Microsoft je nedavno omenil, da ga področje bralnikov ne zanima. Zato pa je Google posredno oznanil, da drugo leto odpira svojo lastno spletno knjigarno, imenovano Google Editions. Za poznavalce je rezultat jasen - še naprej zniževanje cen in drugo leto prvi bralniki, ki bodo stali tako malo, da jih bomo ob nakupu nekaj knjig ali naročnin na revije dobili najbrž kar - zastonj. In založništvo ne bo nikoli več takšno, kot je bilo ...

*

Apple in Google sta bila nekaj časa prijatelja, zdaj pa kaže, da medsebojna ljubezen hitro zamira. Prvi mož Googla je že pred časom izstopil iz nadzornega sveta Appla, zdaj se je zgodilo nasprotno, eden od direktorjev družbe Apple se je izselil iz nadzora pri Googlu. To ni le dejanski, temveč tudi formalni znak, da se podjetji čutita kot konkurenta. Ne le zaradi nastopa vsak z lastno platformo pri mobilnih telefonih, temveč predvsem glede ambicij pri spletnih storitvah. Znano je, da Google skuša delovati in izrabiti vse platforme za popularizacijo svojih storitev, Apple pa želi narediti svoj ekosistem. Na primer na področju navigacije, prodaje vsebin, aplikacij za mobilne naprave. Najbrž je v ozadju še neposredna tekma pri izdelkih, ki šele prihajajo.

*

Nedavna raziskava, ki jo je opravil Google na svojih obširni zbirki strežnikov, kaže, da računalniški pomnilniki niso niti približno tako zanesljivi, kot se zdi glede na vse mogoče tehnologije za preprečevanje napak. Iz statistik so razbrali, da je napake, ki jih je mogoče algoritemsko popraviti (ECC), v letu dni doživela skoraj tretjina vseh strežnikov. Nepopravljive napake, ki navadno pomenijo "sesutje" strežnika, pa en od stotih strežnikov. Dosedanje raziskave v "realnem okolju" so namigovale, da se tipično zgodi od 200 do 5000 napak na milijardo delovnih ur, Google pa trdi, da je teh napak kar od 25.000 do 75.000. Ali to pomeni, da so pomnilniki vse manj kakovostni?

*

Izdajanje glasbenih CDjev se ne izplača več. To je splošno sporočilo nedavne analize v ZDA, kjer se je pokazalo, da v realnosti s tem lahko preživijo le redki. V ZDA so tako lani izdali okoli 115.000 različnih novih albumov. Toda le 110 so jih prodali v nakladi več kot 250.000 kosov. Samo 1500 jih je doseglo številko 10.000, zgolj 6000 pa številko 1000 primerkov. Drugače povedano, za mlade nadobudne umetnike je danes pravi čudež, če iz podaje potegnejo 100.000 dolarjev, in to preden so pokrili stroški in si razdelili prihodke med člane skupin ali spremnih ekip. Danes se živi kvečjemu od avtorskih pravic in koncertov. Nedvomno, tipično znamenje današnjega časa.

*

Čeprav je Microsoft komaj sklenil razvoj okolja Windows 7, ki te dni prihaja v redno prodajo, so se v krogih blizu podjetja začele pojavljati prve zanimivosti o nasledniku, ki mu, recimo, Windows 8. Najbolj presenetljiva je novica, da Microsoft išče razvijalce za domnevno "128-bitni" operacijski sistem, ki bo deloval na ustrezni 128-bitni arhitekturi, a še vedno omogočal združljivost za nazaj. Nenavadno, saj je svet šele v zadnjih dveh letih začel resneje izrabljati komaj 64-bitno arhitekturo in operacijske sisteme, večina pa še vedno lepo shaja z 32-bitnimi mlinčki. Ali lahko morda lahko povežemo to informacijo s prehodnimi uradnimi napovedmi, da bodo bodoča Okna bolj modularna? Že pred časom se je govorilo, da bi utegnila naslednja generacija sloneti na virtualiziranem okolju, kjer bi bilo samo jedro vsaj tako ločeno od gonilnikov in programov kot današnji hipervisorji pri strežnikih. Morda pa bo to počakalo na Windows 9? Če se bo okenska dinastija še nadaljevala, seveda.

*

Linux je postal "predebel". To je prišlo iz ust samega očeta sistema, Linusa Torvaldsa, na konferenci LinuxCon v Portlandu. Torvalds sicer trdi, da Linux ni zgrešil ciljev in je to le posledica uspešnega razvoja in zorenja izdelka, ki danes poganja vse, od telefonov do podatkovnih centrov. Kljub temu je mnenja, da današnji Linux ni najbolj v duhu tega, kar si je zastavil ob nastanku - majhnosti, učinkovitosti, prenosljivosti. Za zdaj to ostaja le komentar, toda ali se Linus lahko nekega dne odloči začeti znova?

"Nedavna raziskava, ki jo je opravil Google na svojih obširni zbirki strežnikov, kaže na to, da računalniški pomnilniki niso niti približno tako zanesljivi, kot se zdi."

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji