Objavljeno: 25.8.2009 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij-avgust 2009 | Teme: mnenje, komentar, novice

Tehnomanija

Tehnomanija

Po tem, ko je postalo jasno, da so za uspešnost posameznega telefona ali platforme zelo pomembne spletne trgovine za enostaven nakup vsebin (glasbe, video), je bilo le še stvar časa, kdaj se bodo začeli ponudniki prerivati za kupce. Nazoren zgled je namigovanje Appla, da bo v naslednjih različicah programske opreme "morda" onemogočil podporo telefonom, ki nimajo oznake jabolka. Namigujejo predvsem na podporo iTunes, ki ga ima še vroč telefon Palm Pre, kar mnogi štejejo kot eno udarnih lastnosti. V Palmu za zdaj trdijo, da Apple blefira, uporabniki pa razmišljajo, če ne bi bil morda že čas za to, da napišejo nove obtožnice glede monopolnega ravnanja. V prihodnje bo na tem področju nedvomno še zelo pestro.

*

Sodeč po raziskavi, ki jo je opravil Cisco, bo internet že v nekaj letih postal pretežno transportni mehanizem za video posnetke. Po ocenah naj bi video promet že do leta 2013 predstavljal 90 % vseh podatkovnih prenosov prek interneta. Tudi pri mobilnih napravah, kot so telefoni, naj bi v istem obdobju video predstavljal 64 % vsega IP prometa. To pa so številke, ki dajo misliti. Če prepustnost svetovnega omrežja ne bo rasla obenem s povpraševanjem, lahko naletimo na resne spore med različnimi kategorijami uporabnikov omrežja ali, drugače povedano, morda se nam obeta vojna za prepustnost.

*

Platforma Google Android dobiva vse večjo podporo v celotni računalniški industriji. Da Android ne bo ostal omejen zgolj na mobilne telefone, zdaj potrjujejo tudi v ugledni analitski hiši Gartner, kjer so platformo označili kot dozorelo alternativo za Microsoftova Okna, vsaj kar zadeva lahke prenosnike - netbooke. Uresničujejo pa se tudi napovedi, da Android meri tudi na področje zabavne elektronike. Sony je tako nedavno potrdil, da bodo bodoči predvajalniki Walkman temeljili prav na kodi, ki jo razvija Google. Z Daljnega vzhoda pa je moč slišati, da nas čaka še nekaj presenečenj.

*

Med tem, ko prihajajoči operacijski sistem Windows 7 dobiva razmeroma dobre ocene s strani različnih preizkuševalcev, se v Microsoftu kar nekako trudijo, da bi brez potrebe spravili v slabo voljo svoje zdajšnje in bodoče kupce, zlasti tiste s poslovnega področja. V javnost je prišel podatek, da bodo uporabniki novih računalnikov sicer imeli možnost prehoda na nižjo različico (downgrade) okolja - Windows XP, vendar le v prvih šestih mesecih po objavi Windows 7. Kasneje bo mogoče legalno opraviti le prehod na Windows Visto. To je huda omejitev za podjetja, ki politike glede rabe operacijskih sistemov ne spreminjajo prav pogosto, zlasti pa ne po nareku izdelovalca. Če je le mogoče.

*

Ameriška vladna računovodska služba je objavila poročilo, iz katerega je razvidno, da je v prihodnje realna možnost resnih izpadov delovanja globalnega pozicijskega sistema (GPS). Dejstvo je, da se sateliti, ki tvorijo sistem GPS, starajo, nadgradnje pa zamujajo, tudi zaradi omejevanja stroškov, kot del protikriznih ukrepov. Po poročilu naj bi določeni sateliti nehali delovati že v naslednjem letu, s pretekom časa pa je vse manj možnosti, da bi bili pravočasno zamenjani. Po sedanji ocenah se bo zanesljivost sistemov znižala na manj kot 95 % in v letu 2014 zdrknila celo pod 80 %, če ne bo ustreznih ukrepov. Po ocenah sistem GPS za normalno delovanje potrebuje vsaj 24 satelitov. Pod to mejo lahko uporabniki pričakujejo manjšo natančnost (to velja predvsem za vojaške namene), daljši čas za izračun lege in podobno. Nekateri analitiki se že sprašujejo o smotrnosti investiranja v današnje naprave GPS, drugi menijo, da je to velika priložnost za konkurenčni evropski sistem Galileo, ki bo vzpostavljen predvidoma letos.

*

Prihodnost specializiranih naprav GPS pa je pod vprašajem še iz enega razloga. Podjetje TomTom, sicer eden največjih specialistov za mobilne navigacijske naprave GPS, je nedavno predstavilo različico za mobilne telefone iPhone. Navdušenje uporabnikov je tolikšno, da je vprašljiva celo celotna nadaljnja strategija mobilnih naprav. Tudi v Garminu vse bolj stavijo na partnerstvo z Asusom, ki kot prvi uporablja njihovo programsko opremo v svojih telefonih.

*

Boj proti pošiljateljem nezaželene pošte je že od nekdaj bolj redko obrodil sadove. Kot kaže, pa je le vprašanje, kakšen "kaliber orožja" pri tem uporabimo. Ameriška komisija FTC je nedavno zaradi nenehnega zasipanja javnosti z milijoni nezaželenih sporočil iz interneta dobesedno izključila ponudnika storitev Pricewert, znanega po omrežju 3FN. Učinek je bil takojšen - 15 % manj nezaželene pošte, zaprli pa so le eno "pipo". Kaj bi se šele zgodilo, ko bi bila akcija koordinirana še proti drugim smetilcem? Resnici na ljubo, tak promet je že nekaj dni zatem začel spet naraščati, toda sporočilo je pravilno - nihče ni varen pred zlorabami.

*

Družabna omrežja so res postala naš vsakdanjik. Sodeč po podatkih, še preveč. Nedavne analize kažejo, da so postala glavna potrata časa, celo na škodo pristnih medsebojnih odnosov. Še pred letom dni so ljudje na Facebooku porabili skupaj 1,7 milijarde minut. Letos že 13,9 milijarde minut. Rekorder je Twitter, kjer se je poraba časa povečala za 3712 % !!! To pa ni brez posledic. Druga raziskava je pokazala, da danes družabna omrežja uporablja že okoli 43 % vseh uporabnikov interneta, še pred letom dni le 27 %. Nazoren je podatek, da je na Facebooku in podobnih storitvah porabljenega več časa kot za prebiranje osebne elektronske pošte. In kar je najbolj žalostno, ljudje počnejo to na račun časa za lastno družino. Še pred letom dni so v povprečju porabili 26 ur na mesec za najbližje. Danes le še 17,9 %. Bravo, le tako naprej ...

*

Na vsakih nekaj let se najde kdo, ki napoveduje konec za tako imenovani Moorov zakon, po katerem se število tranzistorjev podvoji približno vsakih 18 mesecev. Pri analitski družbi iSuppli, ki že vrsto let spremlja področje polprevodnikov, naj bi se to zgodilo okoli leta 2014. Pa ne zato, ker bi tedaj naleteli na tehnološke ovire, kot so vsi navajali doslej, temveč preprosto zato, ker bo predrago. iSuppli namreč spremlja stroške čedalje bolj sofisticiranih strojev za proizvodnjo in po drugi strani žalostno realnost, da se generacije izdelkov menjujejo prehitro. To pomeni, da se izdelovalcem ne izplača kupiti stroja ali, še drugače, namesto dobička delajo izgubo. To ni iz trte izvito. Toda po drugi strani so bile svoje čase smiselne tudi druge trditve, stari dobri Moorov zakon pa še vedno živi.

"Po ocenah naj bi že do leta 2013 video promet predstavljal 90 % vseh podatkovnih prenosov prek interneta."

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji