Objavljeno: 27.3.2007 02:17 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2007

Tehnomanija: marec 2007

Tehnomanija: marec 2007

Ob poplavi brezžičnih vmesnikov v najrazličnejših napravah je bilo najbrž le vprašanje časa, kdaj se bo tak prenos podatkov dotaknil tudi zabavne elektronike, predvsem videa. Novo združenje WirelessHD (ali, krajše, WiHD), v katerem so Samsung, LG, Panasonic, NEC, Toshiba in Sony, napoveduje novo vrsto brezžičnega vmesnika, ki bo omogočal prenašanje video posnetkov v visoki ločljivosti brez uporabe kablov. Predlog predvideva uporabo precej višjega frekvenčnega območja kot današnje tehnologije (60 GHz), obeti pa so izjemni - na razdalji do deset metrov naj bi vmesnik prenašal podatke s hitrostjo kar 5 Gb/s, v prihodnosti pa menda kar tja do 20 Gb/s.

*

Pripravite se tudi na širokopasovne mobilne povezave, pri čemer dolgo pričakovani WiMax sploh ni edina alternativa. Ericsson in avstralski operater Telsta sta uspešno vzpostavila mobilno omrežje HSDPA, ki ne ponuja zgolj večjih hitrosti, temveč tudi široko pokritost. Signal širokopasovnega omrežja z eno celico pokriva območje kar 200 kilometrov, pri čemer so na robu tega območja še vedno izmerili prepustnost kar 2,4 Mb/s. Zanimivo, da je skrivnost dosežka predvsem v novi Ericssonovi sistemski programski opremi Extended Range, ki za povrh obeta tudi večjo celotno prepustnost omrežja ter višje individualne hitrosti prenosa - na krajših razdaljah dosegajo kar 14,4 Mb/s.

*

Ko smo že pri brezžičnih protokolih, velja omeniti tudi protokol RuBee, ki postaja resna alternativa tehnologiji RFID, kot jo poznamo danes. Težava z oznakami RFID je zlasti v tem, da zaradi svoje zasnove niso primerne ravno za najbolj kritične naloge, katerim so bile namenjene. Poleg visokih stroškov naj bi bila težava predvsem v neprepustnosti signala skozi kovine in tekočine; to pomeni, da si z oznakami le delno pomagamo v tipičnem trgovinskem okolju. RuBee, ki nastaja pod okriljem IEEE in oznako 1902.1, naj bi deloval na frekvenčnem območju z dolgo valovno dolžino (predlog je pod 450 kHz). To pomeni, da bodo te oznake znale oddajati podatke tudi skozi kovine, tekočine in druge radijsko moteče prvine.

*

Vse kaže, da se po dolgih letih navideznega zatišja zopet pripravlja vojna med podjetjema IBM in Microsoft, in sicer na področju pisarniških programov. Po tem, ko je Microsoft s paketom Office v zadnjih letih domala "povozil" Lotusovo pisarno SmartSuite, se IBM zdaj vrača v drugačni zasedbi - z odprtokodno pisarno. Še več, funkcionalnost paketa OpenOffice.org so začeli vgrajevati v druge programe, kot je prihajajoči Lotus Notes 8 in družina portalskih izdelkov WebSphere. Poleg tega so začeli močno lobirati, zlasti pri državnih ustanovah po svetu, naj podprejo odprti standard ODF namesto Microsoftovega Office Open XML (OOXML), kljub temu da ga je slednji dal v presojo organizaciji ISO. Analitiki menijo, da bo kmalu še bolj vroče.

*

Raziskovalci z univerze v Indiani so prikazali ranljivost domačih usmerjevalnikov, ki lahko nehote razkrijejo o lastnikih precej več, kot bi ti želeli. Predstavniki univerze so pokazali, kako lahko hekerji z razmeroma preprosto kodo v JavaScriptu, postavljeno na navidez nedolžno spletno stran, vdrejo v domači usmerjevalnik in tam spremenijo ključne parametre, npr. naslov DNS. Če tja podtaknejo naslov svojih strežnikov, lahko prestrezajo ves promet, ki prihaja iz posameznega domačega omrežja. Avtorji opozarjajo, da je to velikokrat sila preprosto izvesti, saj uporabniki v prepričanju, da so dovolj dobro zavarovani, sploh ne menjajo "tovarniških" gesel v usmerjevalnikih, in jih je še laže napasti. Doslej so tako brez težav uspešno premagali priljubljene modele izdelovalcev Linksys in Netgear, vendar opozarjajo, da so ranljivi tudi drugi.

*

Ko govorimo o spretnosti hekerjev, ne moremo mimo nedavne vesti, da je očitno padla zaščita AACS, ki je temelj nadzora digitalnih pravic na nosilcih blu-ray in HD-DVD. Heker Amezami trdi, da je odkril kriptografski ključ za premostitev zaščite pred kopiranjem, s katero naj bi Hollywood dokončno preprečil piratiziranje vsebin, tokrat posnetkov v visoki ločljivosti. V dokaz so hekerji v spletu že objavili "odkodirane" filme. Nekateri opazovalci menijo, da bi to razkritje morda lahko celo pokopalo tako standard blu-ray kot HD-DVD, pa čeprav so izdelovalci doslej v razvoj in promocijo vložili težke denarje. V Hollywoodu se bojijo, da bi se ponovila zgodba iz časov DVD. V tem primeru bi utegnili umakniti podporo za nosilce in s tem na svojevrsten način končali bitko med formatoma, ki se še niti ni dobro razplamtela.

*

Če se odpravljate v New York in ste strastni ljubitelj poslušanja glasbe na sprehodu ali med rekreacijo, bodite pozorni na nov krajevni zakon, ki bo, kot kaže, prepovedoval poslušanje prenosnih nosilcev glasbe, kot je iPod. V zadnjem času je bilo menda že nekaj ljudi do smrti povoženih, ker so zaneseni od glasbe pozabili na dogajanje okrog sebe. Pomagalo ni niti vpitje mimoidočih, zato so se v mestnem svetu odločili zmanjšati tveganje z uredbo, katere kršitev vas bo olajšala za 100 zelencev.

*

Pred časom smo pisali o tem, da se raziskovalci trudijo izumiti tehnologijo, ki bi omogočala brezžični prenos energije brez pretiranih izgub in varno za živa bitja. Univerzalne rešitve žal še ni, vendar vse kaže, da bo brezžično napajanje oziroma polnjenje akumulatorjev brez fizičnega priklopa na vodnike vendarle postalo resničnost prej, kot bi pričakovali. V ZDA je nekaj izdelovalcev pohištva pridobilo licence za izdelavo pisarniških miz, ki bodo omogočale napajanje malih prenosnih naprav prek magnetnega polja, zgolj z odlaganjem na površino mize. Prvi izdelki bodo, kot kaže, nared že poleti.

Vse kaže, da se po dolgih letih navideznega zatišja med podjetjema IBM in Microsoft zopet razplamteva vojna na področju pisarniških programov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji