Objavljeno: 23.2.2005 20:44 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2005

Tehnomanija: marec 2005

Tehnomanija: marec 2005

Ambicije družbe Google, kot kaže, nimajo meja. V zadnjih mesecih skoraj ne mine dan brez kake novosti ali novic o načrtih, po katerih se skoraj zdi, da si želijo podrediti celoten internet. Ne samo, da Google skuša razviti čim več storitev, ki so tesno povezane z iskanjem podatkov, temveč posega tudi na področja, kjer jih sploh ne bi pričakovali. Nedavno so tako objavili oglas, da iščejo strokovnjake za optična omrežja za omrežja MAN. To daje slutiti, da družbo zanimajo tudi telekomunikacije. Poleg tega je Google dobil certifikat za upravljanje internetnih registrov, čeprav za zdaj trdijo, da jih ta posel zaenkrat ne zanima.

Priljubljeni spletni enciklopediji Wikipedia so ponudili možnost gostovanja na njihovi strežniški infrastrukturi, vse bolj pa snubijo programerje z izkušnjami pri programiranju spletnih brskalnikov, kar daje slutiti, da jih lahko pričakujemo tudi na tem področju. Po uspešnem nastopu na borzi jim denarja za nove projekte, kot kaže, ne primanjkuje, pa tudi sicer so si dali duška. Nedavno sta ustanovitelja podjetja vse zaposlene (teh je čez 2000) povabila na nekajdnevno uživanje in sprostitev v enega od mondenih ameriških zimskih letovišč. Nič čudnega, če se novi kandidati kar tepejo za delovna mesta, ki jih družba še vedno pridno razpisuje.

*

Bližnji množični prihod mikroprocesorjev z dvema ali več jedri je med ponudniki programske opreme sprožil pravcato malo vojno. Medtem ko sta Microsoft in IBM napovedala, da licence programske opreme ne bosta vezala na posamezno jedro, temveč na fizični procesor, se drugi ne strinjajo s tem. Najglasnejši je Oracle, ki vztraja pri licenčni shemi za posamezno enoto izvajanja, torej posamezno jedro. Oracle pa ni edini; skupina zdaj obtožuje preostale, da želijo na ta način uničiti konkurenco. Po drugi strani pa izdelovalci procesorjev opozarjajo, da bi licenciranje na jedro drastično podražilo programsko opremo, zlasti v prihodnosti, ko naj bi procesorji imeli tudi po več jeder. Dogovora, kot kaže, vsaj za zdaj ni mogoče pričakovati.

*

Dan zatem, ko je Oracle objavil svojo vizijo in novo pobudo po prevzemu družbe PeopleSoft, je njegov poglavitni tekmec potegnil nekaj agresivnih potez. Po pričakovanju so napovedali posebne programe in ugodnosti za kupce, ki bi bili voljni opraviti prebeg na SAPovo podlago. Precej bolj nenavadna poteza pa je odločitev družbe SAP za nakup podjetja TomorrowNow, enega od poglavitnih svetovalnih družb za programske izdelke PeopleSoft. SAP si, kot kaže, prizadeva, da bi čim bolj unovčil ugoden trenutek in negotovost, ki je nastala po združitvi dveh največjih tekmecev. Po dobro obveščenih virih naj bi bil Oracle nad potezami ogorčen in že pripravlja protiofenzivo. Nekateri analitiki tako že napovedujejo, da se zna v nekaj mesecih med obema družbama razvneti vojna, tako za nove, zlasti pa stare stranke.

*

Po nekaterih informacijah naj bi se Sun močno ogreval za nakup manjših ponudnikov odprtokodnih rešitev. V prvi vrsti naj bi iskali primerno rešitev na področju zbirk podatkov, kjer želijo igrati v prihodnje aktivno vlogo. Toda ob tem jih ne zanimajo izdelki, ki so na ravni ponudbe družb Oracle in IBM, temveč manjši izdelki, primerni za vključitev v obstoječo programsko ponudbo, zlasti v paket Java Enterprise System. Čeprav sta logična kandidata predvsem MySQL in PostgreSQL, naj bi se Sun najbolj ogreval za manj znan izdelek z imenom Unify, ki pa se lahko pohvali z boljšo stopnjevano razširljivostjo kot bolj znana tekmeca. Po nekaterih je možna tudi povezava z družbo Computer Associates, ki ima v lasti podatkovni strežnik Ingres.

*

Po tem, ko so morali v Microsoftu v preteklih dveh letih precej spremeniti načrte o izidih novih različic zaradi intenzivnejšega dela na povečevanju varnosti v svojih izdelkih, so, kot kaže, pred podjetjem boljši časi. Po sedanjih podatkih naj bi razvoj nove različice okolja Windows z delovnim imenom "Longhron" po nekaj zastojih in zapletih zopet potekal nemoteno. Prva razvojna različica, ki bo na voljo tudi javnosti, bo predvidoma nared konec junija. Zato pa so v Microsoftu morali odpovedati nov velik komplet dodatkov za Exchange Server, ki so ga imenovali doslej "Exchange Edge Services 2005. Namesto tega naj bi nove funkcionalnosti počakale do naslednje velike različice okolja Exchange Server, ki bo nared nekako hkrati s projektom Longhorn.

*

Tehnika brizganja črnila v sodobnih brizgalnih tiskalnikih je spodbudila že marsikatero novo zamisel o uporabi tega načina delovanja. Obstajajo projekti, s katerimi naj bi s pomočjo brizgalnega tiskalnika natisnili elektronska vezja, zdaj pa je znanstvenikom univerze iz angleškega Manchestra uspelo razviti poseben brizgalni tiskalnik, ki zna brizgati človeške celice. V laboratoriju jim je tako že uspelo reproducirati človeško kožo, obetajo pa si celo, da bi nekega dne lahko na tak način ustvarili tudi bolj kompleksne organe.

*

Tudi sicer so medicinski pripomočki vse bolj prepleteni s sodobno računalniško tehnologijo. Podjetje Biotronik je tako nedavno predstavilo spodbujevalnik srčnega utripa Philos II, ki ima manjšo posebnost. Prek posebnega modula z mobilnim telefonom lahko s pomočjo sporočil SMS urgenci ali zdravniku sporoči motnje v delovanju srca. Vprašanje pa je, koliko lahko stvar pomaga, če zdravniško osebje ne ve, kje je pacient. Morda pa bodo lahko nekega dne zadevo združili še s sprejemnikom GPS, ki bo poleg drugih podatkov posredoval tudi lokacijo človeka v težavah.

*

Modderjem, navdušencem, ki radi "frizirajo" svoje računalnike, je od nedavna na voljo kar nekaj nenavadnih, a najbrž zanimivih dodatkov za njihove "stroje". Družba Corsair je tako predstavila pomnilniške module DIMM z imenom XMS Expert Memory, ki imajo vgrajene zaslone LED, na katerih prikazujejo poleg delovanja pomnilnikov tudi razne statusne informacije, kot so napetost, temperatura in drugi podatki. Še več, module lahko celo programiramo in na alfanumeričnem zaslonu s podporo 23 znakom izpisujemo poljubna sporočila. Nedvomno frajersko, čeprav docela nepotrebno. Precej bolj koristna je prava pravcata klimatska naprava za notranjost računalnika. Po mnenju avtorjev računalnik ohladi precej bolj učinkovito kot običajni ventilatorji, s čimer so postavljeni pogoji za še višje "navite" frekvence procesorjev.

Google vse bolj snubi programerje z izkušnjami pri programiranju spletnih brskalnikov, kar daje slutiti, da jih lahko pričakujemo tudi na tem področju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji