Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Maj 2013 | Teme: tablica

Tablici s pravimi Okni

Pohod naprav z novimi Atomi se ni končal pri zanimivem tabličnem hibridu Envy x2. Dell in HP sta predstavila okenski tablici, na katerih teče pravi Windows 8 in ne različica RT za procesorje ARM.

Dell Latitude st2e

Tako pri HPju kot pri Dellu je dobrodošlo, da ni ventilatorja, kar je zaščitni znak vseh naprav, ki jih poganjajo novi varčni procesorji Atom. Ohišje Latitude 10 je narejeno iz mešanice plastike in gume in daje bolj gumijast občutek, v rokah pa deluje zelo prijetno in se fino oprime kože. Ipad nas je vse navadil na brušen aluminij, a bi bilo več poizkusov v smer bolj gumijastih materialov dobrodošlo, saj je lahko aluminij pri tako velikih in težkih napravah utrudljivo držati.

Kot rečeno, gre za tablico s pravimi Okni in v tem duhu je na strani tablice tudi vhod USB. Drugače gre za različico 2.0, a je že ta vhod prijetno presenečenje, saj ni potrebe po različnih pretvornikih. Procesor Atom, vgrajen v napravo, računa pri 1,8 GHz in ima na razpolago 2 GB pomnilnika. Vgrajenega pomnilnika je 64 GB in ga je mogoče razširiti preko reže za kartico SD, ki ji na ohišju dela družbo še izhod mini HDMI. Zaslon ima matriko IPS in sliko kaže v ločljivosti 1366 × 768, svoje delo pa opravlja zelo dobro. Prekriva ga steklo Gorilla, ki v kombinaciji z gumijastim ohišjem resnično daje občutek robustnosti.

Tako kot pri Envy x2 tudi Latitude nima omembe vrednih grafičnih sposobnosti. To je bržkone posledica izdelave čim varčnejše naprave. Zopet se tako malce zaplete na programski strani –   medtem ko osma Okna brez težav prebavijo vse aplikacije, narejene v novem vmesniku Modern, se tablici hitro začne kolcati, ko namestimo kakšno starejše programje Windows. Tako je namizni del  primernejši za kak Word ali Excell, dosti več pa ne gre pričakovati, saj lahko le z dvema gigabajtoma pomnilnika in procesorjem Atom hitro zabredemo v obdobja počasnosti. Slednje v dnevni rabi ni tako opazno, dokler je to tablica za ležerno deskanje po spletu, ogled kakšnega filma in pregledovanje službenih dokumentov. Nikakor pa to ni naprava vrste Surface Pro ali v prejšnji številki opisanega Fujitsujevega Stylistica, ki se s svojima tipkovnicama in močnejšimi procesorji lahko prelevita v prave lahke prenosnike. Envy x2 je s skoraj enako strojno opremo in dodano tipkovnico lažje priporočljiv nakup, Dellova tablica brez tipkovniškega dela pa deluje preveč podhranjeno.

Omeniti velja še nekaj popolnoma PCjevskih potez, ki dajejo vedeti, da Dell še vedno ni resnično zajahal mobilnega trenda. Tako lahko na tablici potegnemo ven ploščico, ki je tam le zato, da so na njej pripetih lističih lahko napisani vsi možni certifikati in pravna besedila, ki jih mora naprava očitno imeti nekje na sebi. Prav tako je naravnost komičen napajalnik, ki je enak tistim na prenosnikih in moramo tako poleg tablice nositi s seboj še opeko.

Dell Latitude 10 st2e

Tablica.

Prodaja: www.debitel.si

Cena: 849 EUR, v paketu 65 EUR za 12 mesecev.

✓    Gumijasto ohišje, vhod USB.

✗    Komično velik napajalnik.

HP Elitepad

Da je prenosniški napajalnik nepotreben, lepo pokaže že Elitepad, kjer je tablici za dovajanje energije priložen moderen »telefonski« napajalnik. Seveda pa HP ne bi bil HP, če se ne bi konektor, prek katerega napajamo napravo, razlikoval od tistega na Envy x2. Očitno se tam različne delovne skupine ne pogovarjajo med seboj, saj pravega razloga za tako stanje resnično ne najdemo.

Sicer pa je Elitepad narejen iz aluminija, a ima ostre robove in ne sede v roko tako prijetno kot Dellova tablica. Gumbi so narejeni bolje, a to ni presenečenje, saj so enaki tistim na Envy x2, žal pa manjka vhod USB. Slednjega si lahko ustvarimo s priloženim pretvornikom, a je Dellova odločitev, da  vhod USB dodajo sami tablici, elegantnejša. V delovanju med obema napravama ni večjih razlik in Elitepad se obnaša primerno tablici z novim Atomom.

Če bi bili primorani izbirati med obema tablicama, nam je zaradi gumijaste izdelave, vhoda USB in zaslona IPS bolj všeč Dellov izdelek, seveda pa je nemogoče iti mimo Envy x2, ki s podobno strojno močjo, tipkovniškim delom, dodatno baterijo in odlično izdelavo poseka obe samostojni tablici. Vse tri naprave pa so korak v mobilno smer z novimi Intelovimi čipi in prve solidne tablice z osmimi Okni.

HP Elitepad 900

Tablica.

Prodaja: www.hp.com/si/partnerji.

Cena: 749 EUR.

✓    Izdelava.

✗    Ostri robovi, ni vhoda USB.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji