Objavljeno: 28.8.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2018

Tablice (še) niso mrtve

Interes za tablice je v zadnjih nekaj letih občutno upadel, trg se je nekako razdelil med dražje modele, kjer dominira Apple s svojim iPadom, in vstopni rang cenejših tekmecev (med bolj znanimi sta Lenovo in Asus). A nekateri še vztrajajo, med njimi tudi Huawei z novim MediaPad M5.

Preizkusili smo večjo različico M5 z diagonalo dobrih deset palcev (konkretno 10,8), ki velja nekaj čez štiristo evrov oziroma slabih petsto, ko ima vgrajen še modul za prenos podatkov preko LTE.

Kakovost izdelave je dobra, ohišje je razmeroma tanko (7,3 milimetra), izdelano iz aluminija. Na desni strani je vmesnik USB-C, žal bomo zaman iskali izhod za slušalke, je pa dodan kratek kabel, ki omogoča, da klasične slušalke priključimo na vmesnik USB-C. Ta je postavljen v desni spodnji kot, če držimo tablico v ležečem položaju. Med polnjenem in uporabo slušalk je pozicija nekoliko nadležna, zato smo tablico raje obrnili.

Na desni strani zaslona je tipka Home, občutljiva na dotik (vanjo je vgrajen tudi bralnik prstnih odtisov), za robom opazimo še tipko za vklop in dve tipki za upravljanje z glasnostjo. Ločeno si lahko omislimo tudi stojalo, ki deluje hkrati kot zaščitni pokrov in fizična tipkovnica. Ta se na tablico pripne prek magnetov, za podatkovni prenos poskrbi poseben vmesnik, ki je postavljen na spodnjo sredino zadnje stranice. Dokupimo lahko tudi digitalno pisalo, ki ga odložimo v namensko držalo ob tipkovnici. Omenjene tipkovnice in pisala v naših trgovinah nismo našli, a ju lahko naročimo na tujih spletnih straneh. Cena tipkovnice je okoli 90 evrov, pisala pa slabih deset.

Soliden zaslon z matriko IPS ponuja ločljivost 2560 × 1600 pik in poskrbi za dobre vidne kote, solidne barve in kontraste. Osvetlitev je zvezna, brez opaznih odstopanj, največja svetlost je sicer 378 cd/m2. Po ločljivosti prehiti predvsem Applovo konkurenco, se pa zaslon pod močnejšim pritiskom malenkost upogiba. Svetlost bi sicer lahko bila večja, Apple tudi pri najcenejših iPadih ponuja čez 500 cd/m2, a to opazimo le ob močnejšem soncu.

Strojna oprema je primerljiva s telefoni tega (srednjega) cenovnega razreda – v uporabi je osemjedrni procesor Kirin, pomnilnika je 4 GB. Na hitrostnih preizkusih se odreže solidno, a tablico občutno prehitijo najzmogljivejši telefoni. Vseeno je delo z njo hitro in tekoče, brez zatikanja, tudi Huaweijev vmesnik je dovolj lahkoten. Moramo pa poudariti, da ta hip na trgu zmogljivejših Android tablic pravzaprav ni več (ravno v času pisanja na trg sicer prihaja Samsungov Tab S4, ki pa bo nekoliko dražji).

Na tablici smo preizkusili nekaj različnih iger, tudi te je poganjala brez težav ali zatikanja, hkrati se tudi med takim napornejšim delom ne segreje preveč. Vgrajena baterija ponuja zmogljivost 7500 mAh, ob zmernosti lahko računamo na nekaj dni uporabe, pri zahtevnejši rabi (denimo daljši ogled filmov, brskanje po spletu) pa na okoli deset ur. Pri tem utegne biti koristna možnost preklopa na energetsko varčni način, kjer se zniža celo ločljivost zaslona.

Tablica je opremljena s štirimi zvočniki in ponuja presenetljivo soliden stereo zvok. Pohvalna je možnost vstavitve bralnika kartic microSD, kar bo koristilo vsem, ki bi tako tablico imeli za ogled filmov in serij. Na kartico sicer ne moremo nameščati aplikacij, res pa je, da je zanje vgrajenih 64 GB dovolj, saj lahko večpredstavne in druge datoteke prestavimo na pomnilniško kartico.

Težava, ki pesti Android tablice že od začetka, je še vedno prisotna, tj. pomanjkanje ustrezno prilagojenih aplikacij. Te v primerjavi z Applovim iPadom slabše izkoristijo večji zaslon in visoko ločljivost. A resnici na ljubo bo to še najbolj motilo tiste, ki so vajeni rednega dela na iPadu. Za večino klasičnih opravil, denimo brskanje po spletu, visenje na različnih družabnih omrežjih, ogled filmov in serij, pa se MediaPad M5 odlično odnese.

Huawei MediPad M5

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 420 EUR (WiFi), 489 EUR (WiFi + LTE)

Za: Solidna izdelava, teža, tekoče delovanje, podpora microSD.

Proti: Cena bi lahko bila nižja, premalo prilagojene aplikacije.

Tudi Googlova trgovina Play Store ni ravno prilagojena za uporabno na tablicah – ikone so po nepotrebnem občutno prevelike, izraba prostora zelo slaba.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji