Objavljeno: 31.8.2021 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2021

Tablica, ki prekaša prenosnike

Apple je spomladi predstavil svoje najboljše tablice iPad doslej. Take, ki prvič temeljijo na procesorjih M1, torej enaki procesni osnovi kot trenutna generacija prenosnikov Macbook. Z izboljšavami pri vmesnikih in zaslonih z določene plati že prekašajo prenosnike v isti hiši. Ali je iPad Pro torej končno zamenjava za prenosnike ali zgolj super zmogljiva tablica?

Apple iPad je danes brez dvoma še vedno sinonim za tablične računalnike. Kljub precej višji ceni od konkurence zlahka drži prvo mesto pri številu in vrednosti prodanih izdelkov. Do septembra 2020 so menda prodali že čez pol milijarde primerkov!

V današnjih časih Apple iPad pravzaprav niti ne tekmuje toliko s tekmeci iz drugih podjetij kot proti starejšim modelom, ki redko postanejo zastareli ob predstavitvi nove generacije. Ciljni kupci so torej dosedanji lastniki iPadov.

Najnovejši iPad Pro z letnico 2021 ni s te plati nobena izjema. Za nameček je na videz skoraj identičen modelu, ki ga je Apple predstavil lani. Še več, po teži in debelini je skoraj do potankosti enak mojemu predhodnemu modelu iz leta 2017, je pa v primerjavi s preteklimi modeli bolj oglat in zato na videz večji. A le za nekaj milimetrov po dolžini in širini, pretežno zaradi 11-palčnega namesto 10,5-palčnega zaslona Retina.

Po štirih letih je moj dosedanji iPad Pro dobil novega uporabnika, k zamenjavi pa me je premamila predvsem potreba po večjem pomnilniku. Ker sem meril na izvedbo s 512 GB Flash RAM, sem moral zaradi globalnega pomanjkanja čipov počakati nekaj mesecev, da je sploh prišel v prodajo. Kakorkoli, iPad je na voljo v izvedbah med 128 GB in velikanskih 2 TB.

Toda, pozor, cene modelov nad 512 GB divje rastejo. Kdo bi vedel, morda zato, ker Apple v dva največja modela vgrajuje 16 GB delovnega pomnilnika, do 512 GB Flash RAM pa »samo« 8 GB. Tehnično je tablica enako podkovana kot prenosnik, podobne ali celo višje pa so cene.

Najnovejši iPad Pro s procesorjem M1 je hiter. Zelo, zelo hiter. To je opazno že pri prvem stiku z njim. Odpiranje programov, dokumentov, drsenje vsebine po zaslonu, vse to je bistveno hitrejše kot doslej. Za primerjavo sem pognal še zahtevno obdelavo slik v Photoshopu, kjer je bil novi iPad občutno hitrejši od mojega že nekoliko zastarelega namiznega računalnika s procesorjem Intel Core i7 in 32 GB RAM. Kam smo prišli!

Zelo dobra novica je, da večja zmogljivost ne povzroča večje porabe energije. Ravno nasprotno, z nekaj več kot 13 urami avtonomije delovanja je najnovejši iPad Pro verjetno energijsko najvarčnejša tablica do zdaj.

Apple iPad Pro obstaja v 11- in 12,9-palčni različici. V najnovejši generaciji ima večji model z 12,9-palčnim zaslonom s prav posebno tehnologijo miniLED (uradno Liquid Retina XDR), nekakšen odgovor na zaslone OLED, medtem ko ima 11-palčni model dosedanjo tehnologijo. Oba modela sem na hitro primerjal v trgovini in težko sodim, ali je zaslon z miniLED tehnologijo res toliko boljši.

Morda za nekoga, ki se profesionalno ukvarja s fotografijo ali z video montažo, pa še to tedaj, ko tablice ne uporablja na dnevni svetlobi. V vsakem primeru je zame 12,9-palčni zaslon prevelik za tablico. Kdor meri na miniLED v manjši zaslonski izvedbi, naj preskoči sedanjo generacijo, naslednja bo menda v celoti miniLED.

Novi iPad ima vgrajen izboljšan vmesnik USB-C, ki lahko prenaša podatke po protokolih USB 4 in Thunderbolt 3, oba s hitrostmi do 40 Gb/s. Menda dovolj, da lahko nanj priklopimo zunanji monitor ločljivosti do 6K. Doma seveda nimam niti približno tako zahtevne periferije, me je pa novi iPad presenetil z druge plati. Nanj sem brez težav priklopil USB-periferijo, od zunanjega diska, pomnilniških ključkov, brezžične tipkovnice (brez bluetootha), miške, klaviature in podobno. Skratka, iPad končno razpozna periferijo, kot pričakujemo od prenosnikov.

Zadnje področje, kjer je iPad dobil izboljšave, je fotografija. Tu imamo nov prednji širokokotni objektiv, ki podpira tehnologijo Clear Stage, s katero sledi premikanju osebe pred kamero in poskrbi, da je vedno v kadru. Seveda je tu še tipalo Lidar, ki je prav tako koristno tako pri fotografiji kot pri aplikacijah s povečane resničnosti.

Lahko iPad Pro v najnovejši inkarnaciji torej postane zamenjava za prenosnik? Striktno tehnično gledano da. Ta članek je, recimo, v celoti nastal na iPadu s priklopljeno zunanjo tipkovnico in ne na standardnem peceju. Toda iPad kljub vsemu ni prenosnik. Zatakne se pri uporabi več programov hkrati, kjer večopravilnost v iOS ni na ravni macOS ali okolja Windows. Pa tudi zaslon z 11 palci je za resno delo premajhen. Pri meni bo zato iPad ostal še naprej zgolj pomožni računalnik, pa čeprav na trenutke zmogljivejši od glavnega računalnika.

Apple iPad Pro (2021), 11-palčni zaslon

Vrhunska tablica, ki lahko nadomesti sleherni prenosnik.

Kdo: Apple, www.apple.com/ipad-pro

Cena: 11-palčni zaslon od 960 EUR (128 GB, Wi-Fi) do 2.400 EUR (2 TB, s kartico SIM); 12,9-palčni zaslon od 1.300 EUR (128 GB, Wi-Fi) do 2.730 EUR (2 TB, s kartico SIM)

Za: Hitrost delovanja, slika na zaslonu, povezljivost s perifernimi enotami.

Proti: Cena izdelka, večopravilnost še ni na ravni prenosnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji