Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Marko Kovač | Monitor Oktober 2014 | Teme: tablica

Tablica iz supermarketa

Tablice so postale tako vsakdanje, da jih lahko kupite v špeceriji. In po zdravem kmečkem načelu – kamor gre b'k, nej gre še štr'k, smo se po eno takih napotili tudi mi.

Lifetab S10334 je 10,1-palčna tablica nevpadljive kvadraste oblike izdelovalca Medion (oz. Lenovo, slednji je lastnik Mediona). Z debelino 8,5 mm in težo 580 gramov je za tretjino debelejša in težja od trenutno najbolj zaželenih, a pri tej cenovni ravni se je treba sprijazniti z nekoliko starejšo zasnovo. Prednjo stranico pokriva presenetljivo kakovosten zaslon IPS s polno ločljivostjo HD+. Oglaševan je premaz proti odtisom prstov, a se ti na prednji strani še vedno precej dobro poznajo. Na nekoliko cenejšo izvedbo kaže tudi večje trenje med prsti in zaslonom (da, tablica ni prekrita s steklom, ampak s plastiko), toda uporabnik se hitro privadi. Zadnja stranica naprave je obdana z nesvetlečim pokrovom iz aluminija, dokaz pozornosti pri oblikovanju pa je plastični del, ki omogoča lažjo komunikacijo z WiFi (802.11 b/g/n, slednje ne tudi 5 GHz), bluetooth (različica 4.0) in GPS (slednjemu to ne pomaga ne pri natančnosti ne pri hitrosti povezave).

Tablico poganja procesor Rockchip RK3188 s štirimi jedri ARM Cortex-A9 in frekvenco do 1,6 GHz, kar se izkaže za dovolj, ni pa ravno presežek. Za grafični del skrbi vgrajeni štirijedrni grafični procesor ARM Mali-400 MP, ki je tudi že nekoliko v letih, a kljub temu predstavlja solidno izbiro za spodnji srednji razred tablic. Tablico odlikuje 2 GB pomnilnika RAM, kar omogoča gladko delovanje. Ozko grlo pa je, presenetljivo, 16 GB »disk«, ki dobi črno piko pri hitrosti branja, saj je hitrost pod 10 MB/s že lahko ovira pri gledanju filmov HD. Akumulator z zmogljivostjo 33,3 Wh omogoča do 10 ur lahkotnejšega dela in pol manj polne obremenitve. Lifetab je opremljen z dvema kamerama – glavno s 5 megapikami in prednjo z dvema, a so fotografije v najboljšem primeru nezdravih bledih barv, ki vžgejo le pri zombijih za noč čarovnic. Med zanimive dodatke sodi tudi oddajnik IR, kar omogoča, da tablico spremenite v velik daljinski upravljalnik. Prijetno presenečenje je tudi priloženi adapter USB OTG, s katerim lahko na tablico priključimo zunanje naprave USB.

V tablico vgrajeno programje je precej blizu izvirnemu Androidu KitKat 4.4. Dodane so nekatere posebne aplikacije, a večinoma niso koristne, obenem jih je mogoče enostavno odstraniti, kar je napravi v plus. Tablica ni superhitra, saj se tu in tam naredi kak zamik/zatik, a daleč od tega, da bi bolehala za narkolepsijo.

Tablica Medion Lifetab S10334 predstavlja srednji razred ponudbe in združuje nekatere sicer starejše tehnologije. To ji uspeva nekoliko mešano, blestita zaslon in delovni pomnilnik, razočarata kamera in hitrost branja bliskovnega pomnilnika, marsikoga tudi plastičen zaslon. Glede na ceno dobimo razmeroma uporaben paket, ki je podkrepljen še s triletno trgovsko garancijo.  

Medion Lifetab S10334

Kje: www.hofer.si

Cena: 199 EUR.

✓    Zaslon, pomnilnik.

✗    Počasno branje iz pomnilnika, kamera.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji