Objavljeno: 26.6.2024 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2024 

Sveže ideje

Lenovo Thinkpad Z13 (Gen 1) je zanimiv prenosnik, ki v serijo Thinkpad prinaša nekaj svežih idej.

Začnimo z opozorilom, da gre za nekoliko starejši prenosnik z letnico 2022, a je vseeno še marsikje naprodaj, zaradi letnice pa je cenejši, kot bi bil sicer. Gre za tanek in kompakten prenosnik, ki je v primerjavi z doslej znano serijo Thinkpad X tudi sicer cenejši, s prenovljenim oblikovanjem pa meri na uporabnike, ki se jim zdijo dosedanji modeli Thinkpad preveč okorni in robati.

Kot je jasno iz imena, gre za 13-palčni prenosnik in z nekoliko bolj zaobljenimi robovi, kot smo jih sicer vajeni pri modelih Thinkpad. Na voljo je v črni ali srebrni barvi, v obeh primerih gre za aluminijasto ohišje, ki ga obdaja srebrn rob. Novi so skoraj skriti tečaji zaslona, ki so solidno trdni, žal pa podpirajo odprtje le do 135 stopinj – pri prenosnikih Thinkpad smo namreč vajeni odpiranja do 180 stopinj. Kakovost izdelave je odlična, to lahko zatrdimo. Zanimiva oblikovalska nota je opazna izboklina na zgornji strani zaslona, v kateri je spletna kamera in ki služi tudi kot dobra točka za odpiranje zaslona.

Zaslon je soliden, čeprav bi lahko bil nekoliko svetlejši. Sledi trendu boljših prenosnikov zadnjih let, da je malenkost višji, torej z razmerjem stranic 16 : 10 (in ne 16 : 9), ločljivost je 1.920 × 1.200 pik. V uporabi je solidna matrika IPS, čez njo pa matirana prevleka. Tudi tipkovnica je dobra, čeprav je po našem mnenju slabša od tistih, ki smo jih vajeni iz drugih prenosnikov Thinkpad, predvsem imajo tipke malenkost manj hoda.

Nadzorna paličica (še vedno) ostaja, ni pa več nobenih fizičnih tipk zanjo, niti za sledilno ploščico. Tudi ta je občutno drugačna od ploščic, ki smo jih sicer vajeni pri tej seriji. Je namreč zelo velika (večja kot pri večini thinkpadov), namesto fizičnega premikanja pa ima vgrajen motorček, ki to simulira, torej rahlo zatrese ploščico. Ta tip delovanja že dlje časa uporablja Apple, iskreno povedano pa nam to ni bilo všeč. Verjamemo, da bi se lahko temu privadili, a v tistih nekaj dneh testne uporabe je bilo rahlo moteče. Velja omeniti, da večina uporabnikov, ki smo jim novost dali za preizkusiti, tega ni opazilo. Vseeno hvalimo, da je sledilna ploščica zelo velika in jo lahko »kliknemo« kjerkoli.

Največja slabost novega thinkpada je omejen nabor vmesnikov, zaradi katerega si brez razdelilnika res ne bi upali nikamor.

Pri vgrajenih vmesnikih smo bili nekoliko razočarani. Na voljo sta dva vmesnika USB-C, po eden na vsaki strani, najdemo še izhod za slušalke in – to je to. Nobenega izhoda HDMI, niti enega USB-A. Sicer vmesnika podpirata tudi standard Thunderbolt, kar pomeni, da so možnosti z adapterji zelo široke, a vseeno se nam to za poslovni prenosnik zdi velika omejitev, sploh ker bo eden od dveh vmesnikov USB-C občasno uporabljen tudi za napajanje prenosnika.

Strojna oprema se je izkazala zelo dobro. Osrednjo vlogo ima šestjedrni procesor AMD Ryzen 5 Pro 6650U. Ob njem je bilo v preizkušenem modelu 16 GB pomnilnika, podatke hranimo na pogonu, velikem 512 GB. Med uporabo nismo imeli nobenih pripomb, prenosnik je zelo hiter in odziven, tudi na preizkusu zmogljivosti se je dobro odrezal. Pozitivno nas je presenetila vzdržljivost baterije, sploh glede na razmerje med kompaktnim ohišjem in solidno strojno zmogljivostjo.

Pod črtno lahko rečemo, da je Thinkpad Z13 Gen1 eden boljših tankih in lahkih prenosnikov, kar smo jih zadnje čase preizkusili. Nekoliko starejša letnica naj ne bo ovira, saj pomeni le to, da je tudi cena nekoliko bolj razumna. Ne gre za res poceni prenosnik, a menimo, da glede na ponujeno tudi ni predrag. Največja slabost je omejen nabor vmesnikov, zaradi katerega si brez razdelilnika res ne bi upali nikamor.

Lenovo Thinkpad Z13 Gen 1

Izmerjeno trajanje delovanja: 6 ur, 23 minut

Zgradba in oprema: 9

Velikost in teža: 9

Mere: 29,4 × 19,9 × 1,4 cm; 1,2 kg

Značilnosti: AMD Ryzen 5 PRO 6650U, 2,9 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 ax, bluetooth

Zaslon: 13,3-palčni, 1.920 × 1.200 pik

Operacijski sistem: Windows 11 Pro

Cena: 1.349 EUR

Prodaja: Notesniki.si.

Za: Velikost in teža, solidna zmogljivost, kakovost izdelave, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Zaslon bi lahko bil svetlejši, pomanjkanje vmesnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji