Objavljeno: 27.6.2023 | Avtor: Vladimir Djurdjič

Svet okoli nas

Insta360 je eno od najbolj prepoznavnih imen na področju 360-stopinjskih in akcijskih kamer. Jeseni so predstavili že tretjo generacijo svojega glavnega izdelka, kamero Insta360 X3. Na prvi pogled gre bolj za evolucijo kot revolucijo, a je spisek koristnih novosti kar dolg. Primerjali smo jo s predhodniki.

Insta360 X3 (desno) ima precej bolj uporaben zaslon od predhodnikov.

360-stopinjska fotografija je še vedno relativno nova oblika, ki pa ima vse več privržencev. Uporabnikom omogoča, da se lahko popolnoma potopijo v fotografijo in si ogledajo okolico, kot da stojijo na samem mestu fotografiranja, ne zgolj v ozkem obsegu klasičnega fotografskega okvirja.

Uporabniki jo radi uporabljajo pri virtualnih sprehodih, v turizmu, pri nepremičninskih oglaševanjih, v umetnosti in številnih drugih industrijskih panogah. Tako za 360-stopinjske fotografije kot videoposnetke. Zelo iskana je zlasti pri avtorjih akcijskih posnetkov, kjer omogoča izrez najprimernejšega kadra in pogleda ter stabilizacijo slike tudi po tem, ko smo posnetek že naredili.

Število ponudnikov 360-stopinjskih kamer je sicer majhno, a postopoma raste. Insta360 je ob japonskem proizvajalcu Ricoh brez dvoma vodilni ponudnik tovrstnih kamer. Tokrat smo preizkusili model X3, ki je neposredni naslednik modelov One X2 in One X. Zadnjega uporabljam že vrsto let, zato je zanimiva primerjava, kaj se je v vseh teh letih spremenilo. In predvsem, ali so spremembe vredne novega nakupa.

Začnimo pri optiki, ki je brez dvoma najpomembnejši del vsakega fotoaparata oziroma kamere. Fotografski tipali sta pri X3 nekoliko večji kot pri One X in X2. Pri najnovejšem članu je tipalo velikosti 1/2 palca, pri prejšnjih dveh pa 1/2,3 palca. Morda se to zdi malenkost, toda velikost se hitro opazi v večjem kontrastu in izrazitejših barvah. Vsaj v primerjavi s predhodnikom.

Okoli ločljivosti X3 je na spletu največ polemike. Insta360 namreč navaja, da imajo tipala ločljivost 48 milijonov pik, dosedanji modeli pa so jih imeli »samo« 12 milijonov. Pri 360-stopinjskih posnetkih zato navajajo, da znajo delati prostorske fotografije ločljivosti 72 milijonov pik (11.968 × 5.984 pik). Toda pozor, pri tehniki snemanja HDR, ki jo priporočamo, je podprta ločljivost le 18 milijonov pik (6.080 × 3.040 pik).

V praksi se izkaže, da so slike HDR ločljivosti 18 MP precej lepše in ostrejše kot tiste brez HDR in 72 MP, pa čeprav smo se trudili z ročnimi nastavitvami svetlobe in kontrasta. Posnetki HDR pa so vselej odlični, tudi v slabih svetlobnih pogojih. Zagotovo precej boljši od tistih v One X, ki imajo podobno ločljivost, a je slika tam bolj meglena in v slabših svetlobnih pogojih tudi bolj »izprana«. X3 pravzaprav na neki način dokazuje, da ločljivost ni vse in da moramo na kakovost slike gledati z različnih zornih kotov.

Pri snemanju posnetkov z X3 lahko sproti preverjamo kakovost posnetka.

360-stopinjske videoposnetke lahko snemamo z ločljivostmi 5,7 K, 4 K in 3 K, pri čemer 4 K zmore do 60 slik na sekundo, 3 K pa že kar do 100. Zelo zanimiv je videonačin Active HDR, ki vključuje tudi programsko stabilizacijo slike. To je ena večjih novosti v X3. Zadeva deluje odlično, čeprav kamero hkrati zelo obremeni. Celo programska oprema na zaslonu opozori, da lahko dolgotrajna uporaba tega načina povzroči pregrevanje kamere.

Tu so še posnetki časovno zamaknjenih slik (timeframe), kjer je interval mogoče nastaviti vse od 0,2 sekunde do 120 sekund. Zanimivo, da v tem režimu Insta360 ponuja celo izdelavo videoposnetkov v ločljivosti 8 K! TimeShot je poseben režim za snemanje posnetkov med gibanjem. Bullet Time je znameniti režim Inste360, kjer kamero na palici ali vrvici vrtimo okoli sebe in s tem pričaramo posnetke, kot bi bili narejeni iz drona, ki se vrti okoli nas. Loop recording pa je poseben način, kjer lahko nenehno snemamo posnetke vnaprej določene dolžine, nakar se posnetek prepiše.

Občuten napredek je v vgrajenem zaslonu in uporabniškem vmesniku. X3 ima velik, 2,29-palčni zaslon na dotik, dobro viden tudi pri dnevni svetlobi. Bistveni napredek v primerjavi z 1-palčnim, sicer barvnim iz X2, sploh pa bolje kot pri enobarvnem iz modela One X. Velik zaslon pomeni, da lahko posnete fotografije in video gledamo kar na sami kameri, česar do zdaj nismo mogli.

X3 zna delovati kot 360-stopinjska spletna kamera.

Zaradi velikega zaslona je povsem prenovljen in bistveno izboljšan uporabniški vmesnik z zaslonom na dotik. Če na njem potegnemo levo ali desno, lahko izbiramo iz bistveno širšega nabora režimov izdelave fotografij in videoposnetkov kot pri predhodnikih.

Pohvalimo lahko dejstvo, da je za hiter začetek snemanja dovolj zgolj malo dlje pritisniti na prožilec. Kamera se tedaj samodejno vklopi in začne snemati. S tem prihranimo nekaj časa, če sem nam mudi, toda čudežev ne smemo pričakovati, saj X3 še vedno potrebuje okoli 10 sekund, da začne snemati, je pa to hitreje kot začetek snemanja pri One X.

X3 je nekoliko dimenzijsko zrasel glede na predhodnike. Po višini in širine je praktično enak kot prejšnja modela, je pa opazno debelejši, 3,3 cm namesto 2,8 kot pri modeli One X. Tudi težji – 180 gramov proti 115. To se v praksi bolj pozna, kot bi si mislili, predvsem pri prenašanju ter tudi pri montaži na čelado. Za take akcijske zadeve bolj priporočamo model One R.

Še beseda o kakovosti izdelave. X3 deluje precej manj »plastično« kot predhodniki. Nazobčana guma na robovih omogoča boljši oprijem in manj možnosti, da bi kamera po nesreči padla iz roke. Ista guma prekriva tudi vse tipke in pokrove vmesnikov ter baterije, kar daje vtis večje robustnosti. X3 je nenazadnje označen kot odporen na vodo, čeprav se potapljali z njim vseeno ne bi.

Vmesnik za priključitev na napajalnik (USB C) je pod pokrovom, kar pomeni, da je manj izpostavljen vremenskim nevšečnostim, prahu in vodi. Pod pokrovom baterije je tudi na varno postavljena reža za kartice SD, tja do 1 TB.

Baterija je bolje zaščitena in skoraj dvakrat večja od tiste v OneX. Na naše presenečenje pa ob tem nudi »le« 50 odstotkov večjo zmogljivost – 1.800 mAh namesto 1.200. Kdor želi snemati daljše posnetke, zlasti videoposnetke HDR, bo najbrž moral razmisliti o nakupu dodatnih baterij. K sreči te niso drage. Originalna stane nekje med 40 in 50 evri. Če pa se odločimo za združljive alternative, dobimo za ta denar kar dve pa še zunanji polnilnik za povrh.

Insta360 je znana po tem, da z nadgradnjami sistemske programske opreme občasno dodaja nove funkcionalnosti. Med našim testom se je tako zgodilo, da so objavili prvi pomemben komplet dograditev. Med vsemi bi najbolj izpostavili možnost, da se X3 spremeni v priložnostno 360-stopinjsko spletno kamero. Ker se zna računalniku predstaviti kot klasična spletna kamera, je združljivost s programi (Skype, Teams, Zoom) zagotovljena. Posebnost je ta, da zna v živo posredovati 360-stopinjski posnetek, na drugi strani pa je video razdeljen na dva 180-stopinjska pogleda, eden nad drugim.

X3 (spodaj) v vseh svetlobnih pogojih prekaša predhodnike.

Druga novost je izboljšava režima PureShot, torej fotografij z ločljivostmi 36 in 72 MP. Posodobitev naj bi prinesla boljše barve in manj slikovnega šuma, zlasti pri slabši svetlobi. V praksi je resda nekaj bolje kot doslej, a še vedno bi glede na ločljivost pričakovali več. Še vedno imamo raje način HDR, ki pa je še naprej »le« ločljivosti 18 MP.

Zadnja novost pa je možnost urejanja (reframing) videoposnetkov, ki smo ga začeli na mobilnem telefonu, nadaljujemo pa ga na namiznem računalniku. Urejanje, zlasti ob uporabi žiroskopov v telefonu, je včasih hitrejše in lažje na mobilni napravi, kakovost in hitrost izvažanja pa na klasičnem računalniku. Dobro je zato, da lahko izkoristimo prednosti obeh platform.

Po tehnični plati je torej novi model občutno boljši, pri kakovosti posnetkov pa smo pričakovali še kaj več. Da ne bo pomote, slike so bolj kontrastne, ostrejše in pri tehniki HDR zelo živih barv (včasih celo preveč), a želeli smo si višjo ločljivost pri fotografiji HDR, kar bi glede na višjo ločljivost tipal lahko pričakovali. Po X3 bodo zato segli predvsem snemalci videoposnetkov, za fotografe, sploh take, ki že imajo starejše modele, pa je morda bolje počakati naslednjo iteracijo.

Insta360 X3

360-stopinjska akcijska videokamera

Cena: 540 EUR

Za: Kakovost videoposnetkov, izrazite barve v načinu HDR, kakovosten zaslon in uporabniški vmesnik, 360-stopinjska spletna kamera.

Proti: Večje tipalo se ne pozna pri boljši ločljivosti fotografij, pregrevanje v snemanju videoposnetkov Active HDR.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji