Objavljeno: 28.3.2008 08:54 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Marec 2008

Strup je v majhnih stekleničkah ...

... pravi znani pregovor. Enako bi lahko rekli tudi za Sandiskov bralnik pomnilniških kartic, ki je najmanjši, kar smo jih imeli priložnost srečati. Obenem je tudi spodobno hiter.

Različnih pomnilniških kartic je danes na trgu nešteto. Ponudba obsega velike in okorne, a še vedno nadvse uporabljane kartice Compact Flash (CF), pa do malih, pravzaprav miniaturnih kartic vrste microSD in Sony M2. Te so namenjene predvsem prenosnim napravam, kot so mobilni telefoni, nekateri predvajalniki glasbe ipd. Ker pa sta ti dve kartici razmeroma novi na trgu, ustreznih bralnikov, ki bi ju neposredno sprejeli v eno izmed rež, do zdaj nismo zasledili kaj dosti. Resda so na voljo prilagojevalniki na večje vrste kartic (in so povečini priloženi prodajnemu kompletu miniaturne kartice), a je njihova uporaba nepraktična, prav tako pa še vedno potrebujemo bralnik (večjih) kartic, če ga naš računalnik nima vgrajenega.

Na srečo lahko praktično vsak mobilnik danes povežemo z računalnikom prek vmesnika USB, a izkušnje kažejo, da je tak prenos podatkov (npr. glasbenih datotek MP3, fotografije, narejene s telefonom, ipd.) prav nesramno počasen - okrog 1 MB/s. Pri prenosu npr. enega ali dveh gigabajtov priljubljene glasbe pri tej hitrosti bomo tako obsojeni na več desetminutno čakanje. Da o prenosu prek bluetooth sploh ne govorimo ...

Takrat nastopi majhen in simpatičen bralnik Sandisk, ki sprejme obe prej omenjeni vrsti kartic. Napravico vtaknemo v vmesnik USB, tam pa se skorajda izgubi, saj je bralnik res majhen. O delovanju lahko zapišemo zgolj še to, da je hitrosti pisanja in branja podatkov s kartic zadovoljivo visoka, saj smo pri branju podatkov s kartice M2 dosegali prek 9, pri kartici microSD pa več kot 8 MB/s. Pisanje je resda skoraj pol počasnejše, a še vedno okrog 5 × hitrejše kot pri uporabi iste kartice v mobilnikih.

Edini očitek napravici leti pravzaprav na njeno majhnost. Zelo verjetno je namreč, da jo bomo ob redni uporabi prej ali slej izgubili ali založili. To možnost pa lahko zmanjšamo tako, da jo namestimo kar na obesek za ključe, saj v bralniku najdemo majhno vdolbinico za vrvico. Ta je priložena v prodajnem kompletu.

Sandisk MobileMate Micro

Kaj: Miniaturni bralnik pomnilniških kartic.

Podprte vrste: MicroSD, Sony M2.

Izdeluje: Sandisk, www.sandisk.com.

Prodaja: Si.mobil-Vodafone, www.simobil.si.

Cena: 9 EUR.

Za: Majhnost, hitrost delovanja, podpira obe vrsti miniaturnih kartic.

Proti: (Pre)majhen je.

Pri branju podatkov s kartice M2 dosegali več kot 9, pri kartici microSD pa več kot 8 MB/s. Pisanje je resda skoraj pol počasnejše, a še vedno okrog 5× hitrejše kot pri uporabi iste kartice v mobilnikih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji