Objavljeno: 25.10.2016 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2016

Stroj za interaktivne publikacije

Priprava privlačne in informativne publikacije je vse prej kot preprosto opravilo. Ko želimo ob tem uporabiti vse možnosti, ki jih danes omogočajo interaktivne spletne strani in mobilne naprave, postane to za marsikoga preprosto pretežka ali predraga naloga. Toda celovite platforme za interaktivne digitalne publikacije, kot je slovenski izdelek Edition Digital, lahko pri tem zelo pomagajo. Že z razmeroma malo truda so rezultati lahko osupljivi.

Urejevalnik posameznih strani omogoča grafično urejanje, nastavljanje interaktivnosti, animacije, tako za namizno kot mobilno platformo.

Današnje spletne tehnologije omogočajo, da lahko spletne strani, publikacije in predstavitve spremenimo v bogate, interaktivne spletne izkušnje, ne glede na kateri napravi vsebino konzumiramo. Daleč so časi, ko smo imeli na voljo zgolj orodja za pripravo linearnih, statičnih strani s spletnimi povezavami in vsebino, ki smo jo prebirali z drsenjem po strani na zaslonu. To so nadomestile interaktivne strani z metodologijo Responsive Design, interaktivnimi vsebinami, animacijami, nevidno integracijo zvoka, slike in video posnetkov.

Toda za uporabo takega modernega pristopa moramo zavihati rokave, saj bo za večino takih naprednih predstavitev treba poseči po programerskih orodjih, knjižnicah in tehnikah. To utegne postati zamudno in drago, tudi če odmislimo pripravo samih besedil, grafičnega oblikovanja in večpredstavnih vsebin.

K sreči so tudi alternative. Že lep čas so založnikom, podjetjem in profesionalcem na voljo napredna orodja, ki omogočajo pripravo interaktivnih revij, katalogov, in spletnih predstavitev brez uporabe kodiranja, kar je za marsikoga sploh pogoj, da se poda v tak projekt. Najbrž ste že naleteli na publikacije, ki so narejene s spletnimi orodji in pregledovalniki, kot so Richpaper, Issuu in podobni. Najbrž pa v naših domačih krajih le malokdo ve, da je ena vrhunskih alternativ tudi plod slovenskega znanja.

Spletna storitev Edition Digital je dobesedno vse v enem, saj podpira večino potrebnih korakov za pripravo publikacije, kot so upravljanje sheme posameznih strani, navigacije, umestitev interaktivnih in večpredstavnih elementov, objavo na spletnih in mobilnih platformah. Toda Edition Digital gre še dlje, saj poleg objave spletne publikacije ponudi spletno trgovino za publikacije, celo z možnostjo naročanja in prodaje (revije), objavo povezanih vsebin (novice, blog, povezava z drugimi storitvami) na posebnem portalu, gostovanje v oblaku in nazadnje še merjenje vzorcev rabe publikacij s strani končnih uporabnikov. Dosti od naštetih elementov drugje ne bomo našli ali pa bomo morali za to uporabiti več orodij z vprašljivimi možnostmi sodelovanja med seboj.

Edition Digital je obenem v celoti spletna aplikacija in storitev. Vsakdo jo lahko preizkusi, a je za resno rabo treba nekoliko globlje seči v žep. A o tem nekoliko kasneje. Ko se odločimo za preizkus ali začetek rabe, se znajdemo na glavnem menuju, kjer lahko vidimo svoje projekte. Za vsak projekt so na voljo menu za urejanje, predogled in spremljanje statistike rabe.

Na začetku je seveda najpomembnejši menu za urejanje publikacije. Nivo niže najdemo glavno stran s podatki o publikaciji, kot so naslov, opis, spletni naslov, status (delo v teku, objavljeno …), integracija SEO in možnost, da vzporedno ustvarimo tudi različico publikacije, ki jo bodo lahko uporabniki prenesli k sebi (praviloma kot dokument PDF).

Pod menujem Pages se skriva odlična grafična predstavitev strukture celotnega dokumenta, ki ima lahko navigacijo v vse smeri, ne samo levo-desno ali gor-dol kot pri tipičnih straneh PDF. Vsako stran vidimo kot predogled, publikacijo pa lahko razdelimo na sekcije. Za izbrane strani lahko izberemo tudi ciljne naslove URL (landing pages), kar pride še kako prav, kadar želimo od zunaj uporabnika spraviti na točno določeno stran.

V tej točki lahko izberemo tudi videz in slog publikacije ter elemente, ki jih bo vsebovala, denimo vrstico z menujem, kazalo strani, iskalnik vsebin, temo, ozadje in drugo. Pomembno je, da nismo omejeni z vnaprej pripravljenimi dizajni, temveč si lahko publikacijo povsem osebno prilagodimo, tako videz oziroma grafično podobo kot logiko navigacije in sistem interaktivnosti.

Ko kliknemo posamezno stran v prikazu strukture dokumenta, se ta odpre v spletnem urejevalniku, ki spominja na kombinacijo Photoshopa, Corel Drawa in animacijskega orodja. V specifičnih grafičnih nalogah sicer ne dosega funkcionalnosti omenjenih programov, toda urejevalnik je več kot dovolj za izdelavo strukture strani, predvsem pa sestavo navigacije in animacije. Enako preprosto lahko dodamo grafični element, besedilo, fotografijo, video posnetek, pa tudi menu, novo interaktivno okno, zvočno podlago ali pa skupino elementov, kot je na primer galerija slik.

Časovni trak na dnu zaslona omogoča, da vidimo posamezne korake pri animaciji, odlična pa je zamisel, da lahko vzporedno z osnovno standardno spletno predstavitvijo urejamo tudi mobilno različico, ki je lahko optimizirana za manjše zaslone. Najbrž je to najbolj naraven tok dela pri sestavi publikacije. Posamezna stran je lahko sestavljena iz več slojev, kar omogoča lažje popravljanje, pa tudi vnovično uporabo elementov, recimo pri sestavi nadaljnjih publikacij. Za vsak element na strani lahko nastavimo določeno dejavnost, na primer predvajanje video ali zvočnega elementa, skok na drugo stran, prikaz dodatne vsebine. Orodja omogočajo zelo dosti možnosti, preostalo je v rokah spletnih oblikovalcev.

Avtorji Edition Digital so šli še korak dlje, saj omogočajo, da podlago za pripravo digitalnih edicij vzamemo kar iz obstoječih dokumentov PDF. Denimo, da imamo na voljo brošuro, ki je na voljo zgolj v tej obliki. Dokument preprosto uvozimo v Edition Digital, posamezno stran pa lahko nato transformiramo v pravcato interaktivno publikacijo. Dragocena možnost za primere, ko želimo uporabiti gradivo, ki je že na voljo.

Naslednja uporabna interaktivna lastnost platforme je zmožnost vključevanja vprašalnikov in obrazcev neposredno v digitalno publikacijo. Založniki lahko tako dobijo podatke, koristne informacije, vprašanja in mnenja uporabnikov neposredno iz same publikacije, podatke pa lahko izvozimo tudi v druga orodja. Seveda lahko tako sestavimo vprašalnike, obrazce za naročanje in podobno. To je velik korak naprej predvsem za prodajalce in tržnike, ki s takim orodjem dobijo »bližnjico« do želenih informacij za nadaljnje korake.

Za številne uporabnike takih rešitev je zelo pomembno, da lahko publikacijo pospremijo tudi s svojo spletno trgovino in sistemom za monetizacijo vsebin. Zaradi tega Edition Digital predstavlja alternativo tudi za tiste, ki svoje publikacije ne želijo ponujati brezplačno. Če to združimo še z orodjem za spremljanje statistik uporabe publikacij, postane Edition Digital več kot samo orodje za pripravo in objavo brošur.

Platforma v celoti podpira objavo publikacij v čisti obliki HTML 5, brez dodatkov za brskalnike. To tudi pomeni, da lahko publikacije razmeroma preprosto vgradimo v svoje spletne strani. Kot smo že omenili, projekti lahko vsebujejo alternativne postavitve za mobilne naprave. Poleg tega so na voljo namenski bralniki za publikacije v obliki aplikacij za mobilne naprave iOS in Android. V slednjem primeru se publikacije naložijo v mobilno napravo in so na voljo za ogled tudi brez internetne povezave. Prikazovalnik vsebuje možnost enake vrste navigacije in uporabe interaktivnih vsebin kot v osnovnem prikazu HTML.

Govoriti o pomanjkljivostih takega specializiranega izdelka je silno težko. Nabor vgrajenih orodij in funkcionalnosti je resnično velik, zato bi potreboval najbrž več tednov in projektov, da bi resnično začutili in ugotovili, kje se možnosti končajo. Morda je manjša slabost ravno to, da je treba za izkoristek takega orodja vložiti kar nekaj časa in preizkušanja (čeprav se lahko učimo na primerih), predvsem pa oblikovalske domišljije in spretnosti. S tem pa ni rečeno, da preprostejših projektov ne moremo narediti razmeroma hitro. Vse je odvisno od kompleksnosti, lahko bi rekli tudi drugačnosti, ki jo želimo ustvariti z orodjem.

Morda pa o Edition Digital še največ povedo njegove reference. V primerjavi z neposrednimi tekmeci so manj številčne, a zato toliko ugodnejše. Platformo danes uporabljajo mednarodno znane družbe, kot so BMW, Mazda, Fiat, Land Rover, Honda, Volvo, Škoda, LG, British Airways, Marks & Spencer, Tesco, O2, Royal Albert Hall, Virgin Media, Barclays, Sainsbury's, Boots, Popular Science, iz domačih logov pa Akrapovič, Adria in Spirit Slovenia. Zakaj je taka imena prepričalo orodje Edition Digital, je najlaže spoznati z ogledom ustvarjenih publikacij (goo.gl/4mcA67).

Omeniti velja, da platformo uporabljajo tudi številne oblikovalske agencije, kar pomeni, da je število publikacij tudi precej večje, kot je objavljeno na spletnih straneh družbe. Omenili smo že, da je to plod povsem slovenskega znanja, je pa ekipa, ki ustvarja rešitev, na največ posluha naletela v Veliki Britaniji, zato so večino dejavnosti preselili na otok.

Še beseda o cenovni politiki. Kot rečeno, izdelek lahko preizkusi vsakdo z brezplačnim računom. Tu so seveda nekatere omejitve, a ne take, da ne bi mogli preizkusiti praktično vseh elementov platforme. Pri brezplačni različici smo omejeni na en projekt, do 10 številk, 10 člankov in 1000 ogledov publikacije. Seveda dobimo tudi samo enega uporabnika sistema.

Videti je, da so avtorji skušali sestaviti cenovne pakete, ki lahko zadovoljijo različne scenarije rabe in vrste naročnikov. Kljub vsemu velja, da je treba za resno digitalno publiciranje pri Edition Digitalu kar globoko seči v žep. To bodo znali ceniti predvsem tisti, ki iščejo nekaj drugačnega, bolj prefinjenega, modernega, ne pa tisti, ki jim je primarni kriterij izbire cena, celo brezplačnost.

Edition Digital

Platforma za spletne publikacije, revije, brošure, kataloge.

Kdo: www.editiondigital.com.

Cena: 99 EUR/mesec (10 številk, 30 člankov) do 499 EUR/mesec (unlimited); 499 EUR (enkratna publikacija)

Za: Celovitost platforme od priprave publikacije do objave/prodaje in merjenja uporabe; zmogljiva orodja za urejanje animacij in interaktivnosti, enostavna uporaba obstoječega gradiva.

Proti: Cena primerna zgolj za profesionalno rabo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji