Objavljeno: 30.9.2007 14:13 | Avtor: David Vidmar | Monitor September 2007

Strežnik v vsako družino

Microsoft je svojo družino strežniških izdelkov razširil v nasprotno smer kot navadno - za domače uporabnike je predstavil strežnik Windows Home Server. Ciljna skupina so domovi z vsaj dvema računalnikoma in širokopasovno povezavo v svet.

Windows Home Server je napovedal sam Bill Gates na sejmu CES januarja letos, kar pomeni, da Microsoft misli skrajno resno. Namen novega strežniškega izdelka je ponuditi domačim uporabnikom večino udobja, ki smo ga vajeni iz službenih okolij, vendar tako, da lahko vse potrebno postori tudi razmeroma neuk uporabnik.

Najprej bo na voljo le v kompletu z namenskimi in drugače oblikovanimi računalniki, ki se jim je do trenutka, ko smo pisali tale članek, zavezalo vsaj šest priznanih izdelovalcev, med drugimi Fujitsu-Siemens, Gateway in HP. Slednji bo prvi predstavil izdelek z imenom Media SmartServer. Izdelki naj bi bili na voljo jeseni, vsekakor pa pred božično prodajno mrzlico. Izdelek bo na voljo tudi kot le programska oprema, kar bo zanimalo uporabnike, ki bi si radi sami zgradili računalnik ali pa Windows Home Server namestili v kak star računalnik (ki so ga morda morali zamenjati, da so lahko namestili Windows Vista!). Cene še niso znane, vendar so različni Microsoftovi predstavniki že izdali nekaj namigov. Namenski računalniki Windows Home Server naj bi stali "približno toliko kot poceni domači računalniki" ali, po neki drugi izjavi, "manj kot 1000 dolarjev".

Microsoftova študija nenavadnega oblikovanja domačih strežnikov, imenovana "Hokejski plošček". Strežnika v tej obliki verjetno nikoli ne bo, razen če ga bodo kopirali na Daljnem vzhodu.

Za poganjanje takega domačega strežnika ne bomo potrebovali strahovito močnega stroja. Zadostovalo bo 512 MB pomnilnika, vsaj 70 GB diska, procesor, hitrejši od gigaherčnega Pentiuma 3, in omrežna kartica hitrosti vsaj 100 Mb/s. Za priklop zunanjih diskov mora računalnik imeti tudi vrata USB 2.0. Torej bo kak starejši računalnik povsem zadostoval, premisliti pa velja, ali ni bolj smotrno v strežnik, ki bo hranil naše podatke, vendarle vložiti nekaj denarja. Navsezadnje bo zadostoval že najcenejši računalnik za rabo doma.

Prvi vtisi

V omrežje s Home Serverjem je mogoče povezati do deset računalnikov in definirati največ deset uporabnikov. Uporaba in povezovanje je sila enostavno in ga zmore prav vsak. Med namestitvijo, ki od začetka spominja na namestitev Windows Vista, pozneje pa očitno namesti strežniški paket Microsoft Small Business Server, vam namreč ne bo treba narediti praktično nič. Vpisali boste ime omrežja oziroma strežnika, nastavili čas, potrdili, da res želite, da namestitev povsem pobriše disk, vse drugo pa je prepuščeno avtomatiki. Tudi uporaba je prilagojena računalniško manj podkovanim uporabnikom - administrativni modul zna sam ustrezno nastaviti požarni zid, Windows Home Server pa vam bo na primer med povezovanjem predlagal, da vam geslo v računalniku in strežniku poenoti; to bo poenostavilo dostop do storitev strežnika.

Če boste sami nameščali Windows Home Server, bo namestitev edino, kar boste morali naredili tako, da boste na strežnik priklopili tipkovnico, miško in monitor. Pozneje bo dovolj, če boste računalnik postavili nekam v klet, ga priklopili na elektriko in v omrežje, uporabljali pa le prek omrežja.

Do nastavitev strežnika najlaže pridemo prek strežniške konzole - programčka, ki se ob povezavi namesti v računalnike.

Do domačega strežnika bo mogoč dostop z računalniki, ki poganjajo Windows XP ali Windows Vista, računalniki Media Center PC in z Xbox 360.

Microsoftov domači strežnik zna poskrbeti za samodejne varnostne kopije vseh povezanih računalnikov, pri čemer bo samodejno prepoznal kopije datotek, hkrati pa poskrbel za dodatno varnost kopij, tako da bodo varnostne kopije preslikane na več fizičnih diskih, seveda če bomo strežnik opremili z več zunanjimi ali notranjimi diski. Iz arhiva je mogoče enostavno in samodejno restavrirati celoten računalnik ali pa izbrskati samo posamezne datoteke. Strežnik tudi nadzoruje, ali so posamezni računalniki varnostno ogroženi, zna na primer opozoriti, ali je v katerem izmed povezanih računalnikov zastaral protivirusni program.

Pogosta težava je tudi dosegljivost podatkov med računalniki. Pri enostavnem domačem omrežju je treba zagotoviti, da je računalnik, kjer so podatki, prižgan, da so datoteke v skupni rabi in da so nastavljene ustrezne pravice. Domači strežnik dostop do skupnih datotek poenostavlja z vnaprej pripravljenimi skupnimi mapami za glasbo, video posnetki, slikami, dokumenti in še marsičim. Hkrati pa vsakemu uporabniku samodejno dodeli zasebni prostor, dostopen samo njemu. Seveda je možno tudi dodajati poljubne skupne mape.

Uporabniški vmesnik dostopa do računalnikov na daljavo v brskalniku Internet Explorer.

Če bo v strežniku začelo primanjkovati prostora na diskih, bo dodajanje novih zunanjih ali notranjih diskov skrajno enostavno. Domači strežnik jih namreč samodejno prepozna, formatira in podatke z drugih diskov samodejno prerazporedi. Tehnologija, ki poskrbi za vse to, se imenuje Drive Extender in seveda spominja na dobri stari RAID. Drive Extender poskrbi, da so podatki hkrati shranjeni na več diskih in niso ogroženi, tudi če kateri izmed diskov odpove. Vendar Microsoftova pogruntavščina ustvarjanje diskovnih polj v primerjavi s polji RAID v marsičem poenostavlja. Diske lahko dodajamo v polje ali pa jih iz polja odvzemamo, ne da bi pri tem morali podatke prestaviti ali arhivirati. Prav tako diski v polju niso nujno enaki, ne po tipu ne po velikosti. Mešamo lahko celo notranje diske in zunanje diske, ki so priklopljeni prek vmesnikov USB 2.0 ali firewire. Res hvale vredna funkcionalnost, ki bo uporabnikom prihranila ure in ure jeznega godrnjanja ob premikanju podatkov med različnimi razdelki na diskih.

Windows Homer Server zmore delovati tudi z velikanskim številom notranjih in zunanjih diskov, kot dokazuje tale posnetek zaslona iz spletnega dnevnika Ramblings of a Home Server User na naslovu homeserver.wordpress.com.

Zelo poenostavljen je tudi dostop do domačih računalnikov na daljavo. Če želimo brez uporabe domačega strežnika doseči več domačih računalnikov, v katerih tečejo Okna, moramo na požarnem zidu malce potelovaditi in za vsak računalnik odpreti svoja vrata. Windows Home Server dostop poenostavlja tako, da se najprej varno povežemo na osrednjo stran domačega strežnika in od tam izberemo, do katerega računalnika želimo dostop. Na žalost tak dostop na daljavo deluje le v brskalniku Internet Explorer. Za vsakega uporabnika je seveda mogoče nastaviti ločene pravice dostopa, kar bo zadoščalo tudi tistim članom družin, ki zahtevajo višjo raven varnosti oz. zasebnosti. Da vam za dostop ne bo treba poznati domačega naslova IP ali registrirati domene, Microsoft obljublja, da bo uporabnikom brezplačno dovolil uporabo spletnih naslovov oblike "<poljubno_ime>.HomeServer.com/home", a to trenutno še ne deluje. Naslov bo z nekaj nastavitvami deloval tudi, če bo ponudnik internetnih storitev vaš naslov IP periodično spreminjal. Poskrbljeno je tudi za enostaven dostop do datotek na daljavo, za kar poskrbi tehnologija Windows Desktop Search. Sploh dostop do datotek na daljavo zelo spominja na program FolderShare, ki ga je Microsoft pred leti kupil in je še vedno precej uporabljan.

Odprtost

Čeprav po odzivih v spletu Windows Homer Server uporabnikom domačih omrežij že sam po sebi privablja slino na usta, se bo njegova prava moč pokazala šele, ko bodo trg preplavili programski vtičniki, na katere naj bi bil novi strežnik odlično pripravljen.

Microsoft je že razpisal nagradno igro, v kateri obljublja slavo in denar za najboljše in najbolj domiselne dodatke. Domače programerje naj takoj razočaramo s podatkom, da lahko sodelujejo samo prebivalci Severne Amerike.

Nekaj dodatkov je že na voljo in seznam je dobesedno vsak dan daljši. Eden prvih dodatkov je poskrbel za integracijo odličnega torrent odjemalca uTorrent. Dodatek poskrbi, da je odjemalec pognan, tudi kadar v strežnik nismo prijavljeni, do njega pa imamo dostop prek spletnega vmesnika. Drugi že narejeni dodatki poskrbijo za prenos arhiviranih podatkov v oddaljene strežnike za še bolj zanesljivo hranjenje varnostnih kopij, omogočajo samodejno prenašanje slik v spletne galerije, kot je na primer Flickr, postavljanje domačih strani in slikovnih galerij, ki domujejo v domačem strežniku, in tako naprej. Zanimiv je tudi dodatek, ki omogoča, da na daljavo prižigamo domače računalnike s tehnologijo "Wake On Lan". Če nas je zgodovina česa naučila, potem lahko trdimo, da bo novi izdelek še nekaj časa buril domišljijo razvijalcev in si lahko obetamo zelo inovativne ideje in rešitve.

Korak v pravo smer

Windows Home Server je odlična zamisel, ki bo marsikomu izboljšala udobje in uporabnost domačega omrežja. Ima sicer nekaj konkurence, na primer Applov Jabolčni TV ali celo AirPort Extreme, nekatere storitve ponujajo celo omrežni usmerjevalniki z vgrajenimi diski. A je Microsoft svoj projekt zastavil na najbolj trdni osnovi - osnova je Windows 2003, ki je do danes res dobro preizkušen - in se mu verjetno obeta svetla prihodnost. Konkurenca seveda ne bo spala in verjetno že hitijo, da bi ponudili konkurenčne izdelke v novi tržni niši.

Po odzivih javnosti sodeč, lahko rečemo, da ima po dolgem času Microsoft pred vrati dva izdelka, ki sta frajerska in o njih praktično nihče ne govori slabo (če je drugi tak izdelek Windows Home Server, je prvi seveda Microsoft Surface). To lahko sklepamo po množici spletnih dnevnikov, ki so se pojavili na to temo, po razmeroma ugodnih odzivih na spletišču Slashdot, ki je Microsoftu tradicionalno izredno nenaklonjen, in po tem, da je objava o izidu v spletnem dnevniku enega izmed avtorjev nekaj časa celo na prvem mestu najbolj priljubljenih povezav na spletišču Digg.

Vse to je pozitiven znak, da se tudi v Microsoftu dogajajo zanimive stvari, da jim idej in energije za zanimive izdelke še ni zmanjkalo in da se nam ni treba bati, da bodo poslej vse dobre stvari naredili le v Googlu ali Applu ;).

Windows Home Server

Kaj: Strežnik za rabo doma.

Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.com/windows/products/winfamily/windowshomeserver/.

Cena: Še ni znana.

Za: Odprta zasnova, dobra ideja, čvrsta osnova.

Proti: Še ni na voljo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji