Objavljeno: 25.10.2022 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2022

"Štirinajsti" iphone

Letos je izbira telefonskih jabolk nekoliko bolj pestra kot navadno. Apple je namreč »navadna« in »profesionalna« modela svojih telefonov ločil tudi s procesorjem.

Besedilo o iPhonu 14 Pro, ki smo ga imeli v rokah, začnimo z zaslonom, ki je letos zelo (res zelo) svetel. Najvišja svetilnost je kar 2.000 cd/m2, kar je skoraj dvakrat več, kot je zmogel lanski iPhone 13 Pro. Na soncu se to res pozna, saj je zaslon brez težav viden v skorajda vsakih pogojih. Takšna svetilnost ima seveda tudi svojo ceno, iphone se ob močno »nažganem« zaslonu segreje, vendar za krajša obdobja to ni moteče.

Zaslon ima še eno novost in to je (resnično Applovo najbolj kičasto ime neke funkcionalnosti do zdaj) Dinamični otok (tm). Na papirju sicer dosti »brezzvezna« funkcionalnost, ki razširja sistem opozoril, vendar med uporabo priraste k srcu. Telefoni iphone opozorila jemljejo bolj konzervativno kot Android, so manj vidna, gradnike so dodali šele lani in nasploh smo vedno čakali, kdaj bo na tem področju končno videti kakšno novost. Otok to je. Gre za področje na telefonu, kjer je bila nekoč velika »zareza«, zdaj pa se tam lahko pokaže predvajana glasba, ki se z dotikom razširi v mini predvajalnik. Animacije so narejene vrhunsko, in ko se enkrat navadimo, da ni treba skakati do gradnikov ali rolete, ki zaklene zaslon, bomo težko spet prešli na star režim. Večja težava je to, da je to res otok. Animacije ga sicer dobro skrivajo, a vseeno je bila zareza lažje razumljena kot nujno zlo (saj veste, kamera in tipala, takšna in drugačna, seveda nujna). Zdaj pa imamo vrsto zaslonskih pik med otokom in zgornjo stranico, ki so same sebi namen. No, tam so, da je vse skupaj lepše videti, a ni posebnega razloga, da bi zareza ostala, otok pa bi se preimenoval v dinamični polotok.

Zaslon ima še eno novost in to je (resnično Applovo najbolj kičasto ime neke funkcionalnosti do zdaj) Dinamični otok (tm).

Novosti pri zaslonu še ni konec, saj smo prvič deležni možnosti delujočega zaslona tudi takrat, ko je telefon ugasnjen (t. i. zaslon Always On). Telefoni Android to poznajo že celo večnost, vendar je Apple naredil korak naprej. Pri Androidih na zaklenjenem zaslonu vidimo uro, kakšno opozorilo ali gradnik, sicer pa so zasloni temni. S tem varčuje z baterijo, saj je večina zaslonskih pik ugasnjenih. Apple pa je vse skupaj naredil tako, da je zaslon zares ves čas vključen. Ves. Da, slika sicer potemni, vendar če je za ozadje oseba, se to zgodi elegantno, še vedno se jo vidi. Novega sistema se bo treba privaditi, saj ni popolnoma očitno, ali je zaslon v resnici zaklenjen ali ne.

Fotoaparat

Iphoni imajo že nekje od »pred našim štetjem« oziroma iPhona 6S osrednje tipalo z le 12 megapikami. Letos pa je model Pro dobil osrednjo kamero ločljivosti 48 megapik. In res zajema boljše fotografije. Sicer privzeto še vedno dela izdelke ločljivosti 12 MP, a to doseže tako, da štiri pike iz tipala združi v eno. Tudi take sisteme že dolgo poznamo na telefonih Android. Mogoče je fotografirati tudi v formatu RAW in takrat telefon v datoteko zapiše vse pike. Take datoteke so ogromne, zato je med dvema zajemoma treba počakati sekundo in pol. Apple je posodobil še obdelavo fotografij in se hvali z boljšimi rezultati v bolj temnih pogojih. To lahko potrdimo. Bonus 48-megapiknega tipala je še dodatni 2× zum. Iphone to doseže tako, da »pogleda« le skozi osrednjih 12 megapik in tako dobi »optični« 2× zum.

Novost je še t. i. action mode, ki video snema z ultraširoko lečo in ga potem z obrezovanjem stabilizira, podobno kot zmorejo nekateri Android konkurenti. Rezultati niso ravno na ravni Goproja, a povsem dovolj dobri za igro lovljenja z otroki.

Procesor

Procesor A16 Bionic (kar nekako smo se navadili na ta vesoljska imena, mar ne?) je narejen v procesu 4 nm in je varčnejši ter malce hitrejši kot lanski A15 (5 nm). Vgrajen je le v modelih Pro (in Pro Max), običajni iPhone 14 in 14 Plus imata še vedno vgrajen lanski model Bionic A15. Morda zaradi logistično/proizvodnih covid težav, kdo bi vedel. Vsekakor je to prvič, da nov telefon ni dobil tudi novega procesorja.

Cena

Cena 1.400 evrov za 128 GB iPhone 14 Pro je za naše razmere žalitev. Da, inflacija, dražje surovine, pa razmerje dolar : evro, a 250 evrov več v primerjavi z lanskim modelom 13 Pro je naravnost smešno. Ne čudi, da je Apple nalašč ukinil model 13 Pro (navadna trinajstica še ostaja v prodaji), saj sicer ni razloga, da bi kdo posegel po 14 Pro. Celo po navadni štirinajstici najbrž ne, saj ima enak procesor kot 13 Pro in ji manjka le ena kamera.

Toda iPhone 14 Pro je super telefon, boljši kot lanski model. Zaslon, fotoaparat in procesor bi bili povsem dovolj za nadgradnjo z 11/12/13 (Pro). Vse skupaj pa podre cena, ki je (upajmo!) le letošnja anomalija zaradi nezazidljive (finančne) situacije. Če ni, bomo začeli priporočati starejše modele oziroma prehod na Android, kjer so cene za zdaj še bolj umirjene. Res pa seveda je, da se tam cenovno kar radi zgledujejo po Applu ...

iPhone 14 Pro

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 10

Prodaja: Operaterji.

Cena: 1.400 EUR

Za: Fotoaparat, zaslon.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji