Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Gorazd Ropoša | Monitor Marec 2011

Stilska preobrazba  

Verjetno se je že vsak kdaj naveličal videza svoje digitalne pisarne in opreme v njej ter brskal po možnostih, da ju prilagodi (vsaj deloma) svojemu okusu. Če odmislimo najbolj drastično spremembo (zamenjava OS), lahko želene prilagoditve že zdaj opravimo skoraj v vsakem OS.

Podjetje Stardock je eno tistih, kjer so doma programi, s katerimi se lahko stilske preobrazbe OS lotimo še veliko bolj natančno. Njihova ponudba orodij je pestra in vsebuje plačljiva in brezplačna (za domače potrebe, a z manj zmožnostmi) orodja za to in ono. Zanimivejša sta ObjectDock in paket orodij ObjectDesktop.

Splošni vtis je dober. Vsa orodja so enostavna za namestitev, njihov uporabniški vmesnik je všečno oblikovan, dovolj pregleden (zavihki, jasno poimenovane in prikazane možnosti) in primerno informativen (praktični prikaz sprememb pred dejansko potrditvijo), zato z njimi ne bo večjih težav.

Vsebina (pripravljeni paketi tem, preoblek, ikon, kazalcev ...) je pestra in pripravljena tudi za razširitev (lastne kreacije, kupovanje novih), zato dela in veselja do preoblikovanja OS zlepa ne bo zmanjkalo.

Tudi prilagajanje je možno. Dovolj natančno in enostavno je in to zna zadovoljiti širši krog uporabnikov.

"Vrtičkarstvo" je možno tudi na namizju. Ograjice (Fences) omogočajo združevanje sorodnih ikon, s tem pa lažje (skupno) premikanje, skrivanje in prilagajanje.

WindowsBlinds se ukvarja s preoblekami. Z njim lahko znano okolje OS preoblečemo "skoraj v karkoli", saj so možnosti in prilagoditve res pestre. Takole je videti eden izmed korakov (izbira tekstur).

ObjectDesktop je zanimiv zaradi svoje pestrosti. Orodja (WindowsBlinds, DeskScapes, FencesPro, Tweak, IconPackager, SkinStudio, ThemeManager, DesktopX, SoundPackager, WindowsFX, IconDeveloper, LogonStudio, Keyboard Lounchpad, RigthClick) namestimo skupaj, uporabljamo pa neodvisno (ni skupnega vmesnika za prehajanje med enim in drugim orodjem). To sicer ni moteče, je pa zaželeno, saj imamo tako večji pregled nad celoto.

Čemu je katero orodje namenjeno, deloma nakazuje že ime, podrobneje pa je opisano na spletni strani izdelovalca. Vsekakor jih velja vsaj preizkusiti, nato pa (glede na lastne potrebe) ovreči ali kupiti. Menimo pa, da z vsakim uspešno "pridelamo" vsaj en uporaben izdelek.

ObjectDock želi nadomestiti klasično okensko vrstico stanja z eno ali več lepše oblikovanih svojih. Prednosti teh so predvsem zelo dobro prilagajanje našim željam (videz, vsebina, obnašanje (animacija), lokacija, lastne bližnjice) in boljša preglednost vsebine (uporaba zavihkov).

ObjectDesktop

Paket orodij za prilagoditev videza elementov OS.

Izdeluje: www.stardock.com.

Cena: 38 USD.

Za: Pester nabor orodij, (večinoma) enoten, pregleden in informativen uporabniški vmesnik, zanimivi rezultati, dobre možnosti prilagoditev, vsebina.

Proti: Ni skupnega vmesnika (izhodišča), dodatne vsebine je treba kupiti posebej.

ObjectDock

Nadomestna vrstica stanja, več njih.

Izdeluje: www.stardock.si

Cena: Brezplačno (za domačo rabo), 20 USD (različica PLUS).

Za: Dobra zamenjava klasične vrstice stanja, poljubno število njih, dobro prilagajanje v (skoraj) vseh pogledih, primerna urejenost.

Proti: Dodatne vsebine je treba kupiti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji