Objavljeno: 31.5.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2016

Stabilno je lepo

Klasične videokamere so elektronski dinozavri, ki pospešeno odmirajo oziroma izginjajo s trga. Edino akcijske se še nekako držijo in tiste, ki imajo kako zanimivo posebnost oziroma nenavadno lastnost. To velja tudi za DJI Osmo.

Kitajsko podjetje DJI najbolj slovi po majhnih letalih oziroma »dronih«, v zadnjih letih so postali eno izmed najmočnejših podjetij na tem področju.

V zadnjih letih pa so dejavnost razširili še na povezane segmente. Eden izmed takih izdelkov je ogrodje Ronin, ki ob pomoči majhnih električnih motorjev aktivno stabilizira kamero za tekoče zajemanje tudi med premikanjem. Tehnologijo iz tega ogrodja so zdaj vgradili tudi v majhno, samostojno kamero, imenovano Osmo.

Naprava je skupek treh sestavnih delov, ki jih je mogoče tudi ločiti. Osnova je majhna okrogla kamera, združena z ogrodjem, ki omogoča, da se kamera vrti v vseh treh dimenzijah. Levo in desno se lahko zavrti za okoli 700 stopinj, nagiba se lahko za približno šestdeset stopinj v eno in drugo smer, navzgor in navzdol pa za skupaj devetdeset stopinj.

Pri tem ima vgrajene elektromotorčke, ki kamero v navezi s pospeškomeri držijo v stabilnem položaju. To je čar te naprave – video posnetki, narejeni s kamero Osmo, so nadvse stabilni in mirni, tresljajev praktično ni opaziti. Glede na znane sisteme optične stabilizacije iz digitalnih fotoaparatov Osmo ponudi bistveno mirnejši in bolj gladek video, tak, ki že spominja na res profesionalne posnetke.

Kamera in ogrodje sta posajena na veliko držalo, v katero je pospravljen tudi akumulator. Ta je dovolj zmogljiv, da zdrži kako uro dejanske rabe oziroma snemanja, je pa to odvisno tudi od tega. Na vrhu imamo nekaj funkcijskih tipk, med drugim tudi štirismerno tipko, s katero lahko ročno popravljamo smer kamere (jo torej nagibamo levo-desno in gor-dol).

Pod kazalcem je tudi prožilo, ki omogoča, da kamera, kolikor je le mogoče, drži smer. Načeloma se pri večjih premikih odloči, da gre za načrtni premik (recimo, da jo obrnemo za 90 stopinj navzdol), in se temu primerno prilagodi, če pa držimo omenjeno prožilo, se bo trudila, da bi bila ves čas obrnjena v isto smer.

Zadnji fizični del pa je pritrjen na levo stran držala. Gre za dodatno aluminijasto držalo za pametni telefon. Kamera namreč nima svojega zaslona, ima pa vgrajeno povezavo WiFi, prek katere jo povežemo s telefonom. Tako se telefon obnaša kot zaslon, tam lahko kamero tudi krmilimo.

Omenjeno držalo lahko enostavno odstranimo, če na njem ne nameravamo uporabljati telefona, tudi zgornji del, torej kamero in stabilizacijsko ogrodje, lahko ločimo od držala. Podjetje prodaja nekaj različnih dodatkov, kamor lahko zadevo postavimo, denimo priseske za uporabo v avtomobilih. Kamero in pripadajoče ogrodje pa lahko priključimo tudi na nekatere daljinske helikopterje tega podjetja, s čimer dobimo res lepe, stabilne posnetke iz zraka.

Kamera ima fiksni objektiv goriščnice 20 milimetrov. To je zelo široko, a ožje od najširših goriščnic, ki jih poznamo pri akcijskih kamerah. Pri tem je vrednost zaslonke F2,8, kar je dovolj svetlo, da v dobrih razmerah nimamo težav. Očitno je vgrajeno razmeroma majhno tipalo (gre za Sonyjevo tipalo ločljivosti 12 milijonov pik). Tako se šum v temnih razmerah kar hitro opazi, a je kakovost videa glede na vse zelo dobra, boljša kot pri omenjenih akcijskih kamerah, obenem pa tudi bistveno boljša od videa, posnetega z mobilnimi telefoni.

Video lahko snemamo pri ločljivost 4K (4096 × 2160 ali 3840 × 2160 pik) pri klasičnih 24, 25 ali 30 slikah na sekundo, na voljo je tudi FullHD, ki gre vse do 120 slik na sekundo (koristno za izdelavo počasnih posnetkov). Lahko zajemamo tudi fotografije, pri slednjih podpira celo RAW format DNG. Vse skupaj se shranjuje na kartico MicroSD, ta je vstavljena v majhno režo na spodnji strani kamere.

Kar zadeva kakovost, je edini šibki člen zvok. Motorčki, ki skrbijo za stabilizacijo, so namreč kar glasni, obenem je na zadnji strani vgrajen celo majhen ventilator, ki očitno skrbi za hlajenje optičnega tipala. Ima pa zato držalo na sprednji strani klasični vhod za mikrofon. Seveda lahko snemamo tudi ločeno in kasneje vse skupaj združimo. Ker naprava meri na nekoliko zahtevnejše uporabnike, se nam to kljub vsemu ne zdi prehuda pomanjkljivost.

Nad kamero smo navdušeni, saj ponuja zajem res dobrega, gladkega videa tudi pri snemanju v gibanju. Predstavljamo si, da je še toliko koristnejša v navezi z majhnimi helikopterji. Edina ovira je razmeroma visoka cena, ki jo postavlja onkraj okvirov zanimive igrače.

DJI Osmo

Video kamera s sistemom aktivne stabilizacije.

Prodaja: www.avtera.si.

Izdeluje: www.dji.com.

Cena: 659 EUR.

Za: Enostavno delovanje, kakovost stabilizacije, možnost rabe v navezi z letečimi droni in drugimi napravami.

Proti: Cena.

O kameri smo posneli tudi video prispevek. Oglejte si ga na: www.monitor.si/dji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji