Objavljeno: 29.9.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2020

Srednji zvočni razred

Sony je eno največjih imen na področju zvoka. Tokrat smo preizkusili dvojec brezžičnih slušalk srednjega cenovnega razreda.

Na preizkus smo dobili slušalke WH-CH710N, ki so naglavne in pokrijejo ušesa (torej gredo čez ušesa, ne na njih), in slušalke WF-XB700, ki pa se samostojno držijo v ušesih, enako, kot so popularizirale Applove AirBuds.

Pri prvih je poudarek na aktivnem odpravljanju (izničevanju) zunanjih zvokov in šumov – t. i. Active Noise Cancelling. To je zadnja leta izredno popularno, za res odličen standard te tehnologije pa veljajo Sonyjeve slušalke WH-1000XM3, ki smo jih preizkusili v začetku leta (februarska številka revije). Stanejo pa krepko čez tristo evrov in preizkušene CH710N naj bi predstavljale občutno cenejšo alternativo.

Čeprav ne dosežejo ravno zmogljivosti prej omenjenega modela, se vseeno odlično odrežejo. Preizkusili smo jih v naši strežniški sobi, kjer so občutno omejile količino hrupa nižjih frekvenc (pihanje dveh klimatskih naprav in kupa strežnikov), dobro so se obnesle tudi med košnjo trave z električno kosilnico na nit in rezanjem žive meje z električnimi vrtnimi škarjami.

Odpravljanje šuma upravljamo s tipko na strani slušalk, zanimiva je tudi možnost prepuščanja ambientalnega zvoka. Gre pravzaprav za obratno funkcionalnost – namesto da slušalke blokirajo zunanje zvoke, jih dodatno okrepijo oziroma dodajo v glasbo. Ker gre za čezušesne slušalke, že same zadušijo kar nekaj zvoka, omenjena funkcija pa je namenjena boljšemu zaznavanju dogajanja okoli uporabnika, recimo pri hoji po ulici ali drugih opravilih.

Slušalke so sicer dovolj udobne in lahke (tehtajo 218 gramov), a v našem primeru bi morale biti le nekoliko globlje, saj so se ušesa preveč dotikala membrane. To je seveda odvisno od vsakega posameznika, tisti z nekoliko manjšimi ušesi tega ne bodo opazili.

Slušalke se žal ne prepognejo, le pospravijo se v nekoliko bolj raven položaj. Trda, nekoliko hrapava plastika daje občutek cenenosti, kar je očitno potrebno za doseganje nekoliko nižje cene. Za napajanje skrbi vmesnik USB-C, poleg njega je tudi klasični vhod 3,5 mm, torej jih lahko uporabljamo tudi kot žične. Vzdržljivost akumulatorja je odlična, po Sonyjevih podatkih 35 ur predvajanja, po naši uporabi (z vključenim odpravljanjem šumov) pa bi lahko zdržale tudi več.

Drugi model, WF-XB700, pa sodi v segment samostojnih slušalk za v ušesa, ki so ga z AirBuds začrtali pri Applu, pogosto pa se označujejo kot true wireless, saj sta slušalki brez povezovalnega kabla.

Pri WH-CH710N je poudarek na aktivnem odpravljanju (izničevanju) zunanjih zvokov in šumov.

Imata gumijaste čepke, izbiramo lahko med štirimi velikostmi. Pri nas so se dobro prilegale ušesu in so bile dovolj udobne, tudi dovolj lahke, a spet je o ergonomiji težko razglabljati, saj imamo različne oblike ušes. Teh se dotikajo na treh mestih, zato smo imeli občutek, da se bolj solidno držijo kot pa Applove AirPods,. Ker so razmeroma velike oziroma je velik okrogli zunanji del, ki štrli iz ušesa, so daleč od nevpadljivih.

Fizična kakovost je dovolj dobra, pohvalimo lahko dejstvo, da so vodotesne po standardu IPX4, to pomeni, da jih lahko uporabljamo kljub potenju med športno vadbo. Slabša je kakovost škatlice oziroma ohišja – to je iz podobne cenene plastike kot prej opisane CH710N in ne daje ravno premijskega občutka.

Ohišje sicer skrbi za brezžično napajanje slušalk, saj ima baterijo za enkratno polnjenje slušalk. Te po besedah Sonyja zdržijo devet ur uporabe, skupaj z ohišjem torej 18 ur. Mi bi jih ocenili na malenkost manj, nekje od sedem do osem ur vzdržljivosti.

Tako večje WH-CH710N kot majhne WF-XB700 predstavljajo solidno izbiro v srednjem cenovnem razredu. Oboje ponujajo dovolj dobro kakovost zvoka, prve so dokaj nevtralne, druge pa z nekoliko poudarjenimi basi. Oboje imajo vgrajen tudi mikrofon, torej jih lahko uporabljamo tudi za klice in video konference. Bolj nas je sicer prepričal model WH-CH710N, predvsem s solidnim aktivnim odpravljanjem šumov in z vzdržljivim akumulatorjem.

Sony WH-CH710N

Kaj: brezžične čezušesne slušalke

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 136 EUR

Za: Solidna cena, odlično aktivno odpravljanje šumov, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Povprečna kakovost plastike, globina slušalk.

 

Sony WF-XB700

Kaj: brezžične ušesne slušalke

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 100 EUR

Za: Solidna cena, dober zvok, vodotesnost.

Proti: Videz, kakovost ohišja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji