Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2011

Spodobna evolucija

D-Link je na trg poslal naslednjo iteracijo serije NASov, Sharecenter Pulse. Gre za škatlo, v katero vstavimo dva diska in nosi zaporedno številko 320. Na embalaži obljublja kopico funkcij, kako se te funkcije obnesejo, pa v naslednjih odstavkih.

NAS je črne barve in narejen iz gladke plastike, ki na otip ni najboljše kakovosti in je enaka kot na številnih drugih D-Linkovih izdelkih. Na sprednji strani najdemo modre diode, gumb za vklop in pod pokrovom skrit priključek USB. Na zadnji strani sta razporejena priključka za napajanje in omrežni priklop, nad njima pa velik, a presenetljivo tih ventilator. V drobovje lahko vstavimo dva diska, s tem da posamezni disk ne sme presegati zmogljivosti dveh terabajtov. Tako je maksimalna velikost prostora 4 TB, dopolni pa jih še USB priključek. Ko vstavljamo diske, se prek zatiča na zadnji strani odpre vrhnji del in diske porinemo do dna, dokler ne začutimo, da sta se priklopila. Pohvalno je, da vijaki niso potrebni, saj so nosilci trdni in ni strahu, da bi diski med delovanjem poplesavali.

Ko vstavimo diske, napravo priklopimo v omrežje in prižgemo, v svoj računalnik pa vstavimo priloženi cd, na katerem je preprost čarovnik, ki pomaga pri nastavitvah. Ko NAS nastavimo, je D-link na cd zapekel še priročen programček, ki napravo najde v omrežju, ji določi dinamičen ali statičen IP in označi oba diska kot omrežna. Do nastavitev in dodatnih funkcij pridemo prek spletnega vmesnika, ki sicer ni vrhunec grafičnega oblikovanja, a to nadoknadi s hitrostjo in preglednostjo. Vmesnik loči dve veji, nastavitve in aplikacije.

Med nastavitvami najdemo osnovni zavihek za nastavitev časa, datuma, imena naprave. Nato lahko nastavimo še hibernacijo vstavljenih diskov, delovanje ventilatorja ali pa zapovemo, kdaj naj se celotna naprava prižge in ugasne, tako da je izbir za varčevanje z energijo dosti. NAS lahko uporabimo kot UpnP AV strežnik, testirali smo ga v navezi z WD TV Live, kjer ga je slednji brez težav prepoznal in predvajal vsebine z diska. Prav tako ima možnost postavitve iTunes strežnika in lahko na Macih prevzame funkcijo Time Machina. Napravo je mogoče uporabiti tudi kot FTP strežnik in do podatkov priti prek spleta. Nastaviti je mogoče mape, ki jih vidijo uporabniki v omrežju, in jim dodeljevati stopnje dostopa (branje, pisanje). Možna je nastavitev opozoril prek spletne pošte, tako bomo opozorjeni o stanju prostora na disku, oziroma o tem, ali so diski polni. Vstavljeni diski so lahko nastavljena polja Raid standard, JBOD, 0 in ena. Hitrost zapisovanja in branja smo preverili s programom dBench, merjeno na RAID 1. Novinec je svojega predhodnika (D-Linkov model 323) po hitrosti prekosil skorajda pri vseh meritvah, saj je v povprečju bral in pisal za okoli 5 MB/s hitreje.

Poleg omenjene palete nastavitev naprava premore še nekaj aplikacij. Prva je nastavitev urnika za ustvarjanje varnostne kopije podatkov. Možno je nastaviti kopiranje podatkov, do katerih NAS dostopa prek omrežja ali podatkov, ki so na vstavljenih diskih. Z urnikom mu je mogoče zapovedati tudi prenos iz ftp strežnikov in s http naslovov. Poleg tega vsebuje še interni bittorrent odjemalec, s katerim lahko pretakamo k sebi vsebine na torrent straneh. Gre za dokaj omejen odjemalec, saj mu nove torrent datoteke lahko dodajamo ročno ali pa prek URLjev, čeprav slednja funkcija ni delovala. Ko enkrat torrent datoteke dodamo, jim lahko določamo prednost, jih ustavljamo, z urnikom pa lahko odjemalec nastavimo tako, da bo prižgan le ob določenih urah (idealno takrat, ko sami ne uporabljamo interneta). Kljub temu bi lahko dodali vsaj še možnost avtomatičnega dodajanja torrent datotek prek RSS virov in bolj podrobno določanje mape, v katere se bo torrent roba shranjevala. Zdaj lahko določimo le disk, na katerega se bo vse shranjevalo, mape pa NAS določi sam. Zadnja aplikacija, ki jo dobimo v paketu, je Ajaxplorer, ki omogoča dostop do datotek in map neposredno iz brskalniškega okna. Gre za zmogljivo, a razmeroma počasno rešitev, ki pa zadovolji s količino funkcij in preglednim uporabniškim vmesnikom.

D-link se je očitno potrudil in skušal za razmeroma malo denarja (145 evrov) ponuditi zmogljiv paket. Resda ne gre za najhitrejši NAS na trgu, vendar je napredek glede na predhodnika očiten. Dejstvo, da napravi nista dodana diska, je kvečjemu prednost, saj lahko tako posežemo po cenejših možnostih, ker bo ozko grlo pri branju in pisanju v vsakem primeru sama naprava. Rahlo razočaranje je priključek USB, za katerega ni nikjer seznama združljivih diskov, ki bi jih lahko nanj priključili. Preden bi radi prek USBja širili zmogljivosti naprave, se splača brati spletne forume in se seznaniti, s katerim diski so imeli srečo drugi uporabniki.

Na koncu dobimo tehnično zelo povprečen NAS, ki pa ga cena, količina funkcij in prijaznost oziroma lahkota nastavitev toliko dvigneta, da ga je mogoče priporočiti uporabnikom, ki prvič stopajo v vode omrežnih diskov in ustvarjanja varnostnih kopij podatkov. To slednje bi moral redno početi vsak uporabnik.

D-Link Sharecenter Pulse (DNS - 320)

NAS - omrežna enota za shranjevanje podatkov na disk

Prodaja: www.avtera.si, www.xenya.si.

Hitrost branja: 38,258 MB/s

Hitrost pisanja: 22,417 MB/s

Cena: 145 EUR

Za: Cena, preprosta nastavitev, veliko zmogljivosti.

Proti: Omejen torrent odjemalec, poceni plastika, ni med najhitrejšimi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji