Objavljeno: 28.9.2011 13:45 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2011 | Teme: iPhone, iPad

Šopek za iTablico

Trgovina App Store ima v katalogu več kot 65.000 aplikacij za iPad. Številka se iz dneva v dan strmo povečuje. Med njimi najdemo pripomočke za delo, izdelke za igro in programe za vse vmes.

V letu dni našega druženja z iPadom smo naleteli na veliko število dobrih programov zanj, vendar je na vsakega dobrega prišlo še vsaj pet slabih, zato izbira najboljših stotih nikakor ni bila lahka. Delo nam je dodatno otežil prihod iPada 2, ki ima dovolj strojnih novosti, da je zmešal štrene tako nam kot razvijalcem. Ker aplikacij, pisanih samo za dvojko, ni veliko in ker te še ne prodajajo pri nas, smo take programe preprosto prezrli. Nasploh smo se potrudili, da so med stotimi najboljšimi le tisti, v katerih lahko uživa vsak lastnik iTablice, ne glede na njeno strojno moč in opremljenost.

Pripomočki za delo

LogMeIn Ignition (23,99 EUR)

Priljubljena storitev dostopa do domačega računalnika na daljavo deluje tako z Maci kot s PCji in je v spletni obliki brezplačna. Dodatno je treba razvezati mošnjiček za naprednejše zmožnosti ali za mobilni program LogMeIn Ignition. Slednji je vreden svojega denarja, saj uporabi lastnosti tablice sebi v prid. Tako imamo ob dostopu do oddaljenega namizja na voljo vse potrebno, ne izostaneta niti delo z miško niti razširjena tipkovnica. Svoje poslanstvo opravlja hitro in učinkovito. Za povezavo s poljubnim številom oddaljenih računalnikov ne potrebujemo drugega kot uporabniški račun (LogMeIn.com) in na odjemalcih nameščen storitev LogMeIn.

PrintCentral (6,99 EUR)

V osnovi iPadu manjka marsikaj, celo temeljne funkcije, kot je tiskanje. Res je različica 4.2 na naprave iOS prinesla reč, imenovano AirPrint, a je ta daleč od obljubljenega brezšivno vpletenega tiskanja za iPad. Še vedno ostaja najboljša rešitev tiskanje z namenskimi programi. Teh na tržnici App Store ne manjka in PrintCentral je najboljša izmed njih. Na večino brezžičnih tiskalnikov zna tiskati neposredno, za druge pa kot posrednika uporabi računalnik, na katerega mora uporabnik poprej namestiti vtičnik WePrint.

Photo Transfer App (2,39 EUR)

Novinci vedno čudno gledajo, ko je treba na iPad kaj naložiti. Apple je z iTunes kot središčem vsega resnično zapletel življenje svojim strankam. Če želimo na iOS napravo prenesti na primer sliko, je iTunes izbira, ki jo svetuje podjetje iz Cupertina. Mi poznamo boljšo rešitev. Preprosta in ustrežljiva aplikacija Photo Transfer nas bo vodila po prenosu slikovnega gradiva korak za korakom. Pri tem programa iTunes ali priključnega USB kabla še pogledali ne bomo!

Dropbox (brezplačno)

Čudežna Škatlica je zastavonoša novih oblačnih storitev. Povsem domače se počuti na našem namizju doma ali v službi, prek spleta in po novem še na tablici. Tisti, ki spletno storitev Dropbox pogosto uporabljajo, si boljšega programa ne morejo želeti. Drugim predlagamo, da si spletno hrambo pobliže ogledajo. Zaradi omejitev prenosa datotek na relaciji računalnik - iPad, vam bo ta pogosto prišla prav.

Evernote (brezplačno)

Podaljšek možganov, kakor upravičeno imenujejo storitev Evernote, je namenjen pomnjenju vsega, kar nam pade na pamet. Različica za iPad je le eden izmed kamenčkov v mozaiku. Z njo je moč na oblak pošiljati fotografije, zapiske, spletne naslove in še marsikaj. Datoteke se osvežujejo hitro in vse skupaj sploh deluje naravno.

Todo (3,99 EUR)

Navidezni fascikel Todo zlahka proglasimo za številko ena med opomniki za iOS. S preprostostjo in zmožnostjo prilagajanja prehiti konkurente za kilometer. Podatke lahko sinhroniziramo s storitvijo v oblaku, najlepše od vsega pa je, da seznam opravil Todo deluje povsem zadostno tudi brez nje.

GoodReader (3,99 EUR)

GoodReader je pravi švicarski nožek. Gre za bralnik dokumentov, ki prebavlja praktično vse. Prepoznati zna glavne spletne hrambe, zato je prenašanje datotek vanj preprosto kot pasulj. Tega žal ne moremo trditi za njegov uporabniški vmesnik in priloženo pomoč. Na srečo pomanjkljivosti nadomesti z možnostjo označevanja pregledanih dokumentov in to ga prelevi v učinkovito orodje zahtevnejših raziskovalcev, ki dneve redno preživljajo med kupi najrazličnejših besedil.

iAWriter (0,79 EUR)

Profesionalno orodje za pisce iAWriter dokazuje, da je iPad veliko več kot le igrača. Naprava se kljub omejitvam v obliki navidezne tipkovnice z njegovo pomočjo izkaže za odličen prenosljiv pisalni stroj. Piscu iAWriter ponuja stimulativno okolje brez škodljivih zunanjih vplivov. Izdelke lahko shranimo na napravo ali ob pomoči storitve Dropbox v oblak.

iSSH - SSH / VNC Console (7,99 EUR)

Program iSSH je namenjen sistemskim upraviteljem. Omogoča dostop do oddaljenih stražnikov prek protokolov telnet, ssh in vnc. Podpira kopiranje in lepljenje ukazov ter krvavo potrebno razširjeno tipkovnico. Z njim lahko znalec opravi svoje delo prav tako učinkovito kot s klasičnim računalnikom.

iNet Pro - Network scanner (4,99 EUR)

Zadnji izmed programov v kategoriji pripomočkov ni prava iPad aplikacija, ker pa pri delu skoraj ne zahteva uporabe svojega manjšim iOS napravam namenjenega vmesnika, smo ga kljub temu uvrstili sem. Gre za odličen pripomoček, s katerim bomo prevzeli popoln nadzor nad omrežjem, v katerem smo. Prikazati zna podrobne podatke o prebivalcih v mreži, jih dregniti z orodjem ping in jim prečesati vsa odprta vrata.

Informacije

Instapaper (3,99 EUR)

Instapaper je ena tistih aplikacij, za katere ne veš, kako zelo jih potrebuješ. V bistvu gre za shranjevanje spletnih strani za kasnejše branje. Vsebina je očiščena vse oblikovne navlake in kakor nalašč za uporabo na Padu. Potrebujemo le račun na spletišču Instapaper.com in zabava se lahko začne.

Pulse News Reader (brezplačno)

Daleč najboljši odjemalec RSS novičk na tržnici App Store je Pulse News Reader. Aplikacija naročene vire razporedi v mrežo, ki je bodisi vodoravna bodisi navpična. Novice tečejo z leve na desno, razporejene po starosti. Vire, predstavljene v sliki in besedi, dodajamo ročno, pri tem jih izbiramo iz podanih predlogov ali preberemo iz oblačne storitve Google Reader.

AppAdvice (1,59 EUR)

AppAdvice je žepna različica nekdanjega spletišča AppleIphoneApps.com. Predstavlja odlično vstopno točko za obveščanje o vsem, kar je novega na področju iOS naprav, tudi temne strani, aplikacije za razbite (ang. jailbreaked) iOS naprave.

Delo (brezplačno)

Tablična različica osrednjega slovenskega časnika ni edini tak projekt v Sloveniji, saj je v naši državi kar nekaj podobno objavljenih publikacij. Bil je prvi na iPadu in je ponudil brezplačno branje časnika v PDF obliki. Po predstavitvenem obdobju lahko Delo zastonj berejo le še naročniki fizičnega časopisa, preostali pa lahko posamezne številke kupimo.

Zinio (brezplačno)

Zinio je trenutno najboljša virtualna trafika. V njej najdemo skoraj nešteto publikacij z vsega sveta, ki jih lahko preprosto kupimo in beremo na vrsti različnih naprav (spletni brskalnik, iOS, Android). Plačaš enkrat, bereš večkrat. Želeli bi si le nižjih cen.

Wikipanion (brezplačno)

Wikipedije ni treba posebej predstavljati. Wikipanion nam prikaže vsebino največje enciklopedije na svetu v lepo berljivi, neokrnjeni obliki. Če želite brskati po njej brez dostopa do spleta, je na voljo različica Plus, ki velja štiri evre. Z njo lahko učinkovito shranimo vsebino Wikipedije za kasnejšo rabo.

World Atlas HD (1,59 EUR)

Za tabličnim atlasom stoji vsem znano podjetje National Geographic, ki je jamstvo za kakovost tega zemljepisnega pripomočka. Deluje kot fizična maketa zemeljske oble in ga je kljub velikanskemu številu podatkov preprosto uporabljati.

FlightTrack (3,99 EUR)

Ne glede na pogostost letalskih potovanj je FlightTrack odličen pripomoček za ažurnost informiranja o tem, kje je na voljo kak let, oziroma kaj se z njim dogaja. Za nameček je z njim mogoče spremljati tudi Adrio ali letališče Jožeta Pučnika.

iCurrency Pad (0,79 EUR)

Navidezna menjalnica se zna prek spleta samodejno obnavljati, prikazati graf rasti posamezne valute in primerjati izbrano enoto z drugimi. Lep in funkcionalen vmesnik bo razveselil vsakogar, ki ima potrebo, da nenehno preračunava premoženje.

WeatherPro for iPad (3,99 EUR)

Program za prikaz vremenske napovedi je vreden toliko, kolikor je dober njegov vir podatkov. MeteoGroup, kjer podatke črpa WaetherPro, naše kraje zelo podrobno pokriva in je pri tem zadovoljivo točen. V aplikaciji poleg trenutnega vremena vidimo napoved za sedem dni, dan, razdeljen na ure, in satelitsko sliko, da se o natančnosti napovedi lahko prepričamo na lastne oči.

Družabnost

Friendly Plus for Facebook (0,79 EUR)

Ob odsotnosti uradne iPad aplikacije za Facebook, ki je na voljo samo v pomanjšani različici (iPhone/iPod Touch), je Friendly edina resna možnost za udejstvovanje v tem družabnem omrežju brez uporabe brskalnika. Slednje velja le, če niste ravno obsedeni z video posnetki, ker se z njimi Friendly ne razume najbolje.

Albums for Facebook Friends (brezplačno)

Ker dežurna aplikacija za omrežje Facebook ne zna spodobno prikazati fotografij, ki so jih objavili naši prijatelji, posežemo po dodatnem pripomočku. Albums for Facebook Friends počne le eno, a to počne z odliko.

Flipboard (brezplačno)

Posrečen križanec za uživanje najrazličnejših spletnih vsebin zna brati Facebook, Twitter, Flickr, Google Reader in še kaj. Poleg naštetega so Flipboardov glavni adut njemu prilagojeni viri novic. Nikoli več ne bomo brali enako.

TweetDeck (brezplačno)

Twitter je kot droga. Sprva smešen koncept se izkaže za fantastičnega. Če vam za druga družabna omrežja ni mar, je Tweetdeck prava izbira za zadovoljevanje zasvojenosti s Twitterjem. Ob različici 2.0 je s tržnice izginil Tweetdeck za iPad. Nedvomno se bo kmalu našla nova različica, saj je tablica z velikim zaslonom kakor nalašč za filozofijo programa TweetDeck.

eBay for iPad (brezplačno)

Spletne dražbe so v času, ko nas zahod ob splovitvah nove zabavne elektronike vztrajno ignorira, postale za Slovence nuja. Najboljša med njimi je eBay. Tablična aplikacija za udejstvovanje na njej je celo preglednejša od klasičnega vmesnika v spletu.

IM+ (brezplačno)

Program za neposredno sporočanje se poleg vgrajenega brskalnika lahko pohvali s širokim naborom sporočilnih storitev, ki jih podpira. Za nas so najzanimivejše MSN, Facebook, GoogleTalk, ICQ in Yahoo.

Miso (brezplačno)

Posodabljanje statusa je ena izmed glavnih privlačnosti družabnih omrežij. Če nam objava na zidu Facebooka ni več dovolj in smo obenem ljubitelji televizije in filmov, lahko sodelujemo v omrežju Miso, kjer z drugimi delimo informacijo o zabavnih vsebinah, ki nam krajšajo čas.

Game Center (brezplačno)

Game Center ni na tržnici App Store, temveč ga dobimo v kompletu s posodobitvijo operacijskega sistema iOS na številko 4.2 ali več. Za vse tablične igričarje je prava mana z neba. Končno so igre združene pod eno streho in pravo večigralstvo na iPadu je spočeto.

Spletni YouTube (brezplačno)

Tudi YouTube je aplikacija, priložena sistemu iOS. Medtem ko se slednja obnese čisto spodobno, je za naprednejše uporabnike kljub temu na voljo mobilna različica priljubljenega spletišča za objavo in ogled video gradiva. Na http://m.youtube.com nas čaka prava mobilna aplikacija, ki je ni treba nameščati v napravo. Vse se odvija v spletnem brskalniku Safari.

Skype (brezplačno)

Čeprav je bil Skype ena prvih aplikacij, ki smo jih namestili na tablico, jo omenjamo na zadnjem mestu v kategoriji. Razlog tiči v tem, da še danes ni na voljo Skyp za iPad. Pomanjšana različica je kljub temu odlična, saj za glasovno komunikacijo v omrežju Skype ne potrebujemo bleščečega uporabniškega vmesnika.

Ustvarjalnost

Penultimate (1,59 EUR)

Prava beležka za iPad bo vaš prst hitro posadila na prestol priljubljenih pisal. Penultimate dokaže, da je dotik prihodnost. Daleč najboljša aplikacija za prostoročno pisanje za tablice.

Manuscript (5,49 EUR)

Manuscript prelevi bleščeče bel iPadov zaslon v navidezno postaran papir, na katerega je užitek pisati. Ima cel kup orodij za nadobudne pisatelje. Z njimi začrtamo poglavja ali orišemo razvoj likov. Ne da bi zapustili toplo, navdihujoče okolje, si lahko pomagamo z Googlom, slovarjem ali Wikipedijo, kajti Manuscript jih ima venomer na dosegu prstov. Izdelek shranimo v napravo ali v spletno shrambo Dropbox.

Sketchbook Pro (5,99 EUR)

Navidezna risalna tabla se najbolje izkaže s kombinacijo namenskega pisala in uporabe prstov. To seveda ne pomeni, da solidnih rezultatov ni moč skicirati samo z roko. Program je primeren tako za začetnike kot za najzahtevnejše uporabnike.

TouchUp for iPad (7,99 EUR)

TouchUp res ni Photoshop, a tudi iPad ni resno orodje za obdelavo fotografij. Aplikacija podjetja Rogue Sheep je zabavna manipulacija z elementi na posamezni sliki. Zanimive rezultate je moč deliti s preostalim svetom, saj jih zlahka pošljemo po elektronski pošti, oziroma objavimo na Facebooku ali Twitterju.

iMockups (5,49 EUR)

Odlična aplikacija za oblikovalce spletnih strani ali uporabniških vmesnikov. Izredna globina omogoča natančno izdelavo okvirnega videza končnega izdelka in popolnoma izkoristi velik zaslon naprave.

GarageBand (3,99 EUR)

Resno orodje za glasbene navdušence se je s splovitvijo iPada 2 preselilo z Macov na tablice. Vsebuje virtualne instrumente, osemkanalni studio, priložene glasbene vzorce, ritem napravo, kitarske učinke, uglaševalec in še kaj. Vse našteto lahko uporablja glasbenik ali preprostež brez vsakršne glasbene izobrazbe.

Everyday Looper (4,99 EUR)

Šeststezni snemalni studio z izjemnim uporabniškim vmesnikom pričara marsikatero urico zabave za mlado in staro. Da se iz tega ob prisotnosti glasbenega talenta lahko izcimi prava mojstrovina, vidite na portalu YouTube.

Korg iElectribe (7,99 EUR)

Zvesta kopija Korgove legendarne ritem naprave Electribe R iz iPada izvabi tako dovršen zvok, da ga lahko uporabimo v čisto pravem studijskem posnetku.

Ice cream (0,79 EUR)

Tale aplikacija ne bi bila nič posebnega, če ne bi bila času primerna, in sladoledi, izdelani po njenih receptih, tako slastni. Govorimo iz lastnih izkušenj.

170.000+ Recipes: BigOven (brezplačno)

Več kot 170.000 razlogov govori v prid tej aplikaciji za kuhanje. Prav toliko je namreč receptov v zbirki BigOven. Po njej lahko brskamo na običajen način ali pa navedemo ostanke v hladilniku in pogledamo, kaj nam priporoča program.

Učenje

Star Walk for iPad (3,99 EUR)

Za vse navdušence za vesolje ni boljšega, kot je program Star Walk. Nazorno prikaže, česa je naprava zmožna, najbolj pa blesti v popolnoma opremljenem iPadu (GPS, zaznavanje nagiba ...).

How To Draw (brezplačno)

Risanje po gladkem tabličnem zaslonu je privlačna stvar. Najbolj so nad tovrstnim početjem navdušeni otroci. Za čim boljše rezultate priporočamo učitelja, program How To Draw. Eno lekcijo dobimo v paketu, druge dokupimo kasneje.

iWriteWords (2,39 EUR)

Ena redkih aplikacij za učenje pisanja, kjer ne čutimo jezikovne ovire. Čeprav naši otroci ne govorijo angleško, bodo lahko skozi igro spoznavali črke in številke ter se naučili primernih osnov.

The Elements: A Visual Exploration (10,99 EUR)

Kemija ni najbolj razburljiva stvar na svetu, a bi znala tale elektronska knjiga oziroma navidezni periodni sistem to trditev ovreči. Nekaj tako fantastičnega si je preprosto treba ogledati na lastne oči. Znanje prispeva semantični iskalnik Wolfram Alpha.

iStudiez Pro (2,39 EUR)

Program iStudiez je urnik, kakršnega bi si želeli imeti sami, če bi bil na voljo v času, ko smo še gulili šolske klopi. Učne dejavnosti lahko uporabnik loči z drugačnimi barvami in jih usklajuje z različnimi napravami.

iTunes U (brezplačno)

Več kot tristo milijonov prenesenih učnih posnetkov govori zase. Gre za nekakšno zvočno knjižnico znanja, do katere imamo dostop tudi Slovenci. Na iPadu je privzeto nameščena in jo najdemo pod ikono iTunes.

Oxford Deluxe (42,99 EUR)

Daleč najboljši angleško-angleški slovar. Obsega tako slovar kot besednjak. Uporabniški vmesnik je hiter in prijazen, zato je iskanje pojma neboleče. Prikazati zna pomen, uporabo, slovnična pravila in izgovarjavo. Za zadnjo uporabi kar vgrajene iPadove zvočnike, da jo lahko slišimo iz prve roke.

Math Formulas (0,79 EUR)

Poceni priročnik z vsemi možnimi matematičnimi formulami za hiter vpogled med matematičnim testom. Malce motijo le različne oznake splošnih matematičnih pojmov (npr. obseg je C, ploščina A ...), ki so posledica tujega jezika.

Graphing Calculator HD (1,59 EUR)

Najbolj priljubljeno grafično računalo na iOS podpira širok nabor funkcij, tako ležeči kot pokončni pogled, izris več funkcij hkrati, povečevanje s prsti, izdelavo zaslonskih slik, pošiljanje po elektronski pošti ter video izhod prek pretvornika VGA.

History: Maps of Europe (5,99 EUR)

Zbirka starih zemljevidov Evrope in imperijev skozi čas bo navdušila vsakega navdušenca nad zgodovino. Karte so razvrščene po kategorijah, poleg tega jih je mogoče iskati po različnih obdobjih ali zgolj po iskalnem pojmu.

Zdravje

WebMD for iPad (brezplačno)

Preverjanje simptomov, postavitev diagnoze, raziskovanje načinov zdravljenja in seznanjanje s prvo pomočjo. Z aplikacijo WebMD je lahko vsak zdravnik, saj obsega znanje, pridobljeno v mnogih letih, prebito na vrhu spletnih strani z zdravstveno tematiko. Potrebujemo le znanje angleščine, vendar se moramo pri uporabi aplikacije zavedati meja. Ob resnih težavah vendarle priporočamo obisk zdravnika (ali farmacevta).

Fitness for iPad (2,39 EUR)

Celovita rešitev za vzdrževanje dobre kondicije. Vsebuje vaje z orodji ali brez njih, pripomočke za računanje kalorij in orjaško zbirko že pregledane hrane. Preostane nam le, da izberemo način, bodisi osebnega trenerja bodisi hitro dozo vaj za razgibavanje, in kilogrami bodo kar leteli z nas.

MyNetDiary (7,99 EUR)

Za uporabo dnevnika, s katerim spremljamo potek zastavljene diete, je treba ustvariti spletni račun. Nevšečnost se splača, saj poskrbi za varovanje in sinhronizacijo podatkov. Uporaba aplikacije je preprosta. Verjetno veliko bolj kot samo hujšanje.

GlutenFreeMe (7,99 EUR)

Celiakija je bolezen za vse življenje. Ljudje z njo morajo nenehno paziti, da ne zaužijejo glutena. Program GlutenFreeMe jim lahko pri tem pomaga. Resda so navedeni izdelki razen redkih izjem naprodaj v tujini, a dobra sekcija splošnih živil odtehta nakup tudi slovenskim bolnikom.

GluCoMo (brezplačno)

Odličen program za sladkorne bolnike zahteva registracijo, a v zameno ponudi dostop do svoje obširne spletne zbirke znanja, ki ga prek nasvetov v aplikaciji deli z uporabniki. GluCoMo je sodobni dnevnik za diabetike. Spremlja prehranjevanje, zdravljenje, aktivnosti in telesno stanje ter tako vsaj malo olajša sicer zapleteno življenje teh bolnikov.

Eye Chart Pro (brezplačno)

Brezplačna različica programčka Eye Chart Pro je primerna za slehernika, ki bi sebi ali komu drugemu rad preveril vid. Različici Premium in Professional sta namenjeni poklicnim optikom za obiske na terenu.

iPeriod Ultimate for iPad (0,79 EUR)

Menstruacijski ciklus je praviloma redna ženska nevšečnost. Pri zapisovanju mesečnega perila se iPeriod izkaže kot pravi izvedenec za svoje področje. Cikle spremlja po koledarju in jih po želji prikaže tudi z grafikonom. Ker se izkaže za odličnega pokazatelja ženskega razpoloženja, ga toplo priporočamo tudi moškim.

Micromedex drug information (brezplačno)

Farmacevtski imenik vseh zdravil na trgu je misija nemogoče. Micromedex jih vsebuje veliko. Za nas pride v poštev iskanje po njihovih generičnih imenih, saj slovenskih program ne prepozna. Nagrajeni smo z izčrpnimi informacijami o doziranju, delovanju in stranskih učinkih.

aSleep HD (0,79 EUR)

Aplikacija aSleep ni navadna budilka z vremensko prognozo in preprečevanjem smrčanja, temveč pravi profesionalec za zagotavljanje zdravega spanca. Ponoči nam vrti sproščujoče zvoke in obarva okolico v prijazne barve (kromoterapija).

Army Survival (1,59 EUR)

Army Survival zagotovo sodi v kategorijo zdravja. 1400 strani nasvetov o preživetju lahko v kriznih razmerah naredi za zdravje več kot vseh drugih devet programov skupaj. Za ljubitelje izletov v divjino.

Zabava in šport

StreamToMe (2,39 EUR)

Čeprav ima App Store na zalogi aplikacijo ali dve, ki znajo pretočne vsebine predvajati brez dodatnega pomočnika na računalniku, je StreamToMe daleč najboljša rešitev za dostop do večpredtavnosti na daljavo. V gostitelja, kjer so datoteke, namestimo programček ServeToMe, mu povemo, kaj želimo deliti, in že smo v sedlu. Ježa bo hitra, brez ovir, ki jih ne bi mogli preskočiti.

iMDb Movies & TV (brezplačno)

Program olajša brskanje po največji zbirki filmov in televizijskih nadaljevank in bo izpolnil vsa pričakovanja. Privlačen vmesnik in velikanska zbirka podatkov sta razloga, da imajo ljubitelji filmov ikono iMDb vedno pri roki.

iTV Shows HD (2,39 EUR)

Ob številčnosti nadaljevank in serij, ki vsak dan bruhajo s televizije, si je težko za vsako izmed njih zapomniti, kdaj je na vrsti nov del. Neusahljiv vir informacij o najljubših naslovih nam postreže z datumi prvih prikazov, kratkimi vsebinami in prognozami za prihodnost.

VLC Remote for iPad (3,99 EUR)

Najbolj priljubljen predvajalnik na računalu je dobil najboljši možni daljinski upravljalnik. Z aplikacijo VLC Remote bomo vstali s kavča le še za praznjenje hladilnika.

T-2 Spored (brezplačno)

Televizijski spored za programsko shemo ponudnika T-2 pride prav tudi tistim, ki vsebino dobijo pri konkurenci. Za lažje iskanje so programi razvrščeni po žanru in govorjenem jeziku.

Kindle (brezplačno)

Velikanska izbira knjig, vgrajeni slovar in hkratno branje na več napravah je iz elektronskega bralnika podjetja Amazon naredilo uspešnico. Za podobno udobje na iPadu moramo namestiti program Kindle.

Stanza (brezplačno)

Če nam zaprtost iBooks in omejenost Kindla nista všeč, a še vedno iščemo program za branje elektronskih knjig, lahko kar nehamo iskati. Globina aplikacije Stanza bo morda odgnala manj pogumne, a bo hrabrim dala tisto, česar so si želeli. Bralnik, ki prebavi praktično vse, in možnosti, ki iz iPada naredijo morilca papirnatih knjig.

Comic Zeal Comic Reader (5,99 EUR)

Comic Zeal so ustvarili zbiralci stripov. Ljubezen do stripov je vidna v vsaki dobro premišljeni funkciji bralnika nezaščitenih grafičnih knjig. Za lažjo komunikacijo in varovanje zlata vredne zbirke je treba imeti v računalniku pripomoček Comic Zeal Sync.

Eurosport for iPad (brezplačno)

Največji evropski športni kanal je postregel z aplikacijo za iPad, ki odlično dopolnjuje njegovo udejstvovanje v etru. Teletekst nove dobe se imenuje Eurosport for iPad.

F1 2011 Timing App CP (25,99 EUR)

Precej draga, uradna spremljevalka cirkusa Formula 1 je profesionalni izdelek za spremljanje dogajanja na dirkaški stezi. Z njim bomo vadbo ali dirko spremljali na povsem nov način.

Igre

Angry Birds HD (3,99 EUR)

Kategorijo iger moramo začeti s fenomenom Jeznih ptic. Več kot 140 milijonov kupcev na različnih platformah je to miselno igro s pridihom fizike poneslo naravnost v anale zgodovine. Od leta 2009 do danes sta se ob vznožju huronskega uspeha serije rodili še izpeljanki Seasons in Rio.

Flight Control HD (3,99 EUR)

Igra, ki jo lahko začnemo igrati v manj kot minuti, nas postavi v vlogo kontrolorja letenja. S prstom vodimo letalo do primerne pristajalne steze in pri tem pazimo, da se ne zaleti v druge.

Infinity Blade (4,99 EUR)

Kaj dobimo, če združimo resno igričarsko podjetje z napravo za nedeljske igralce? Igro Infinity Blade podjetja Epic Games, ki jo krasi fantastična grafična podoba. Za resničnost srednjeveškega okolja gredo zasluge motorju Unreal Engine za iOS. Igra je hitro dostopna vsakomur, čeprav je za pravo mojstrovanje treba kar nekaj spretnosti.

Strategery (1,59 EUR)

Potezna strategija, ki hitro zasvoji. Strategery je narejena po vzoru namizne igre Risk in deluje tudi prek spleta. V maniri dopisnega šahu zlahka izzovemo somišljenike na kakšno partijo.

Osmos for iPad (3,99 EUR)

Arkadna igra Osmos je s svojim minimalističnim slogom grafični presežek. Intuitivna krmila delujejo dobro, zato jo kljub pomanjkanju globine toplo priporočamo.

Fruit Ninja HD (2,39 EUR)

Destrukcija, ki je primerna za vse generacije. Postanite šolani japonski bojevnik, katerega edini življenjski cilj je presekati napol čim več različnih vrst sadja.

Monster Dash (0,79 EUR)

Štiri različna okolja, polna pošasti, ki se jim moramo na vsak način izogniti. Lahko pobegnemo, jih preskočimo ali nevtraliziramo. Konec je jasen. Prej ali slej bo po nas, važno je le, da do takrat pretečemo čim večjo razdaljo.

Fieldrunners for iPad (5,99 EUR)

Ta strategija spada v vrsto branjenja stolpičev. Teh iger je na tržnici App Store kot listja in trave, vendar se Fieldrunners loči od preostalih po dodelanosti. Odlično izkorišča zaslon, občutljiv za dotik, in očara z izredno podobo.

Cut the Rope HD (1,59 EUR)

Prisrčna miselna igra od nas zahteva, da osvobodimo slaščico, pripeto z vrvmi, saj nanjo lačno čaka žabcu podobno bitje Om Nom. Otrokom bo zaradi videza sprva všeč, vendar bo njena težavnost pred iPad prej kot njih priklenila starše.

Sneezies HD (2,39 EUR)

Barvitost okolice nas hitro zavede v mišljenje, da bo igra lahka. Kmalu ugotovimo, da pokanje balončkov, v katerih ždijo drobcena bitja z imenom Sneezie, ne bo ravno mačji kašelj. Na voljo imamo le eno potezo, vse drugo je odvisno od tega, kje so bitja, saj vsak pok sproži drobce, ki v bližnji okolici povzročijo verižno kihanje.

Za najmlajše

SoundTouch (2,39 EUR)

Igra za najmlajše. Od malčkov zahteva le dotik izbrane slike živali ali predmeta, nato prikaže različne, z zvokom opremljene fotografije iz resničnega življenja.

Crocodile Dentist for iPad (0,79 EUR)

Preprosta igra prikaže krokodila z odprtimi usti. Otroci, zbrani okoli iPada, mu z dotikom pritiskajo na zobe. Eden izmed zob krokodila boli, zato bo otroka, ki ga bo izbral, ugriznil v roko. Salve smeha so zagotovljene.

Monkey Preschool Lunchbox (0,79 EUR)

Zbirka mini iger za otroke v vrtcu uči osnovnega štetja, spoznavanja črk, opazovanja razlik, izostriti jim spomin, pomaga ločiti barve in oblike ter pokaže, kako reševati enostavne sestavljanke.

Little Garden (1,59 EUR)

Little Garden je navidezni album s sličicami, ki oživijo, brž ko jih nalepimo na pravo mesto. Otroci za igranje lahko izbirajo med kmetijo, džunglo in plažo.

Talking Santa for iPad HD (1,59 EUR)

Najuspešnejša igra v seriji prodorne slovenske skupine Outfit7. Govoreči Božiček bo z različnimi animacijami zabaval mlado in staro in obenem ponavljal vse, kar bo slišal.

ColorPlay HD (0,79 EUR)

Pobarvanke ColorPlay bodo najbolj veseli starši, ki jim po igri z barvami tokrat ne bo treba čistiti dnevne sobe. Pri barvanju otrokom pomagajo območja, ki se znajo samodejno zapolniti, najbolj pa jih razveselijo končni izdelki, ki pred njihovimi očmi oživijo.

Monster Mix & Match (1,59 EUR)

Avtorji trdijo, da je mogoče s pričujočo aplikacijo ustvariti kar 27.000 različnih pošasti. Igralci lahko poiščejo pravo, predvideno kombinacijo treh sestavnih delov bitjeca ali pustijo domišljiji prosto pot. Končni rezultat lahko shranijo v album.

Peppa Pig Stars (3,99 EUR)

Naprava, kot je iPad, je kakor nalašč za izdelavo obogatenih otroških knjig in ponudba na tem področju je res velika. Mi smo izbrali pri nas priljubljeno Pujso Pepo, ki je zaradi različnih zvokov, ki jih junaki spuščajo ob dotiku, kljub angleško govorečemu besedilu zanimiva tudi za slovenske otroke.

Mosaic HD (0,79 EUR)

Risanje z risalnimi žebljički nauči otroka opazovati in posnemati videno. Na razpolago sta dve različni velikosti, možnost izdelave kopije že ustvarjene risbe ali stvaritev nove.

PlayTime Theater (2,39 EUR)

Navidezno gledališče je odlična virtualna igrača, saj otroka postavi v vlogo lutkarja. Namenjena je vsem malčkom, ki se radi igrajo zgodbe in ustvarjajo svoj domišljijski svet. Trenutno je na voljo le srednjeveško okolje, a avtorji zagotavljajo, da so razširitve že v delu.

Temna stran

Wi-fi Sync (9,99 $)

Program za brezžično povezavo z računalnikom. Odlično deluje in za vekomaj odpravi potrebo po uporabi priloženega kabla. Še danes ne vemo, zakaj Apple takšne funkcionalnosti ni uvrstil v operacijski sistem.

Activator (brezplačno)

Apple je operacijskemu sistemu v različici 4.2 dodal večopravilnost, tako da se programi, ki so pisani skladno s tem, ob pritisku na gumb Home ne ugasnejo, marveč potuhnejo v ozadje. Dvojni klik gumba Home prikliče dodatno vrstico, kjer so našteti programi v ozadju. Tu lahko procese drugega za drugim ročno zapremo. Če ne želimo izgubljati živcev s tem, je za nas pravšnji program Activator. Ta omogoča zaprtje vseh aplikacij z eno potezo, poleg tega ustvari gumb Switcher Bar, ki je namenjen razbremenitvi gumba Home.

RetinaPad (2,99 $)

Sliši se neverjetno, vendar RetinaPad v resnici deluje. V bistvu gre za večanje ločljivosti aplikacijam, ki so prvotno namenjene za manjši iOS napravi. Ko tak program zaženemo in povečamo (2x), je navadno videti precej grdo. Nič več, z RetinaPadom so te aplikacije tudi na iPadu videti odlično.

MultiIconMover (brezplačno)

Tisti, ki se je na iPadu že kdaj lotil spomladanskega urejevanja zaslonov z ikonami, ve, da je to zahtevno opravilo, ker iOS ne pozna premika več elementov hkrati. Na pomoč priskoči MultiIconMover, ki ob vnovičnem pritisku že migetajoče ikone doda ob njej kljukico in tako omogoča skupinsko označevanje ikon ter posledično hkratno premikanje po zaslonih.

SBSettings (brezplačno)

SBSettings je ena najuporabnejših aplikacij s tržnice Cydia. Na namizje nam doda okvirček s hitrim dostopom do pogosto uporabljenih nastavitev. Poleg standardnih možnosti doda še nekaj svojih. Kako ga prikličemo, je stvar posameznikove izbire.

CyDelete (brezplačno)

Sčasoma se nabere nemalo število aplikacij s temne strani. Ker se ne dajo odstraniti po običajni poti, je treba za njihovo brisanje vsakič v program Cydia. CyDelete to spremeni. Po njegovi namestitvi se programi obnašajo enako, kot bi bili sneti s tržnice App Store.

FolderEnchancer (1,99 $)

Različica 4.2 je iOSu med drugim prinesla delo z mapami. Mape se z dodatkom FolderEnchancer odpirajo hitreje, omogočajo spreminjanje videza in odpravijo omejitev števila vsebovanih članov.

Winterboard (brezplačno)

Spreminjanju videza uporabniškega vmesnika je namenjena tudi aplikacija Winterboard. Slednja uporabnikom omogoča nameščanje in uporabo najrazličnejših grafičnih preoblek.

Barrel (2,99 $)

Najbolj priljubljena aplikacija za preoblikovanje operacijskega sistema na iPadu se imenuje Barrel. Gre za spreminjanje animacije prehoda med stranmi namizja. Vsebuje lepo število animacij, ki se iz posodobitve v posodobitev večajo. Ob uporabi programa se prehod med zasloni občutno pohitri.

BStack Mouse/Keyboard (brezplačno)

Programa BStack Mouse in Keyboard omogočata priklop standardnih zunanjih naprav. Pogoj je povezava prek protokola bluetooth. BStack Mouse miški določi pomen posameznih gumbov, tako je na primer pritisk kolesca enak uporabi gumba Home. Obe aplikaciji delujeta brezhibno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji