Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij-avgust 2017

Sony Xperia XA1

Sony zna pri svojih cenejših telefonih pametno varčevati, a je z nekaterimi modeli tudi resno udaril mimo. XA1 spada v prvo kategorijo, saj so kompromisi dokaj legitimni, strojno pa je telefon dovolj zmogljiv, da se dobro obnese med konkurenco.

Osemjedrni Mediatekov procesor je soliden (4 × 2,3 GHz in 4 × 1,6 GHz) in ima počasnejša (varčna) jedra A53. Med uporabo se odreže dobro in s tremi gigabajti pomnilnika pravzaprav preseneti. Prav pri pomnilniku ponavadi večji izdelovalci varčujejo, tako da skoraj vedno dobimo telefone, ki so strojno sicer dobro založeni, a pomnilniško podhranjeni (LG K 10 2017 ima, recimo, dva gigabajta pomnilnika). Tako je ravnal tudi Sony in je lepo videti, da ga je srečala pamet.

Fotoaparat (23 MP) je zelo soliden in Sonyjeva aplikacija za zajemanje slik je očitno letos dobila prepotrebne popravke, saj ni več tako počasna. Malce razočara prednja kamera 5 MP, ki bi lahko bila višje kakovosti. Tudi zaslon je zelo dober, a ima ločljivost 1280 × 720 pik, kar je letos že na meji, saj smo vedno bolj vajeni telefonov z zasloni s polno visoko ločljivostjo. Ti so se letos razmnožili tudi pri cenejših napravah.

Izdelava je Sonyju primerno zelo dobra, a se oblikovno zgleduje po njihovem najboljšem telefonu, XZ Premium. To pa ni nujno dobra popotnica, ker sta brada in čelo na dnu in vrhu zaslona enostavno prevelika. To odločitev je sicer lažje oprostiti na cenejši napravi, a kljub temu bode v oči. Prijetno preseneti še nameščeni Android 7.0, ki je oblečen v preobleko. Prav tako je dobrodošel vhod USB C.

Sony Xperia XA1 ni slab cenejši telefon, a Moto G5 plus, ki je trenutni prvak tega cenovnega razreda, ponuja dosti več (tudi bralnik prstnih odtisov).

Sony Xperia XA1

Prodaja: Operaterji.

Cena: 270 EUR.

Za: Soliden procesor, izdelava.

Proti: Ni bralnika prstnih odtisov, zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji