Objavljeno: 30.8.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2015

Sony Xperia X

V Sonyju znajo oblikovati naprave. Njihovi telefoni so v zadnjih nekaj letih našli svojo obliko in se je, z manjšimi odstopanji, držijo. To seveda pomeni, da lahko vsak naslednji telefon deluje nekoliko dolgočasno, a je takšno oblikovanje bolje primerjati z avtomobilsko industrijo. Volkswagnov Golf je vedno videti kot Golf, tako kot je Xperia vedno videti kot Xperia. Tokratna modela, X in X Performance, sta tako kot Xperie iz prejšnjih let črn kvader, ki ima na prednji stranici napis Sony. Ta je končno malo bolj subtilen, saj je bil na nekaterih predhodnikih preveč kričeč.

Strojno je X zelo soliden telefon in šestjedrni Snapdragon 650 spada v zgornjo polovico ponudbe. Model X Performance pa so opremili z osemjedrnim procesorjem Snapdragon. Gre za konkretno razliko v strojni moči, saj ima model X 2 × 1,8 GHz in 4 × 1,4 GHz jedra, Performance pa dve jedri manj, a so ta dosti močnejša (2 × 2,15 GHz in 2 × 1,6 GHz). Oba procesorja imata na voljo tri gigabajte pomnilnika. Model X hitrostnih rekordov ne podira, a zadovoljivo krmili Android 6.0, ki je oblečen v Sonyjevo preobleko. Performance se odreže dosti bolje in med uporabo ni zaznati upočasnitev animacij. Sonyjeva preobleka je še vedno veliko bolj umirjena kot pri konkurenci, a so nekatere aplikacije še vedno narejene slabše. Najbolj pri tem izstopa aplikacija za fotografiranje, ki je sicer po količini funkcionalnosti in uporabniškem vmesnik kar napredna, a se kljub temu še vedno kdaj pa kdaj sama od sebe ustavi. Fotoaparat je pri obeh enak in ima 23 megapik ter dela solidne slike, a to pri Sonyjih ni nič novega. Notranje shrambe je 32 gigabajtov in jo je mogoče razširiti.

Xperia X ni vodotesna, saj so to pri Sonyju rezervirali za model X Performance. Dejansko je to pri modelu X presenetljivo, saj zadnje Xperie višjega cenovnega razreda niso imele težav z mokroto.

Sony se od konkurence razlikuje še po lokaciji čitalnika prstnih odtisov, ki je na stranici in vgrajen v gumb za vklop in izklop. To mesto sicer ni tako priročno kot Googlova zamisel čitalnika na zadnji stranici, a je priročnejše kot na prednji stranici pod zaslonom.

Xperia X je soliden telefon, a nič več kot to. Po ničemer ne izstopa in to, da je pravi osrednji Sony letos zaenkrat model Performance, je X bolj povprečen kot kaj drugega. Performance pa je letos najboljši Sonyjev telefon, kar se pozna tudi na ceni. Kljub temu so najboljše Xperie v zadnjih letih vedno sodile v vrh androidne ponudbe in pri X Performance ni nič drugače.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji