Objavljeno: 31.10.2023 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2023

Sony Xperia 5 V

Začnimo s kompromisi, ki so jih s tem telefonom sklenili pri Sonyju, saj bomo kasneje lahko bolj malo grajali. Zaslon ima »le« polno ločljivost (FullHD), vendar pomaga dejstvo, da gre za nekoliko manjši telefon. 6,1 palca diagonale namreč pomeni, da je zaslon vseeno videti zelo oster. Sliko zna risati s 120 Hz, a nima tehnologije LTPO, ki bi omogočala dinamično prilagajanje osveževanja. Kompromis se nadaljuje še s fotoaparatom, ki mu v primerjavi z lanskim modelom Xperie manjka zum leča. Njeno odsotnost Sony opravičuje z dejstvom, da je novo primarno tipalo dovolj dobro, da lahko 2× zum »uredi« tudi brez izgube podrobnosti. Dejansko mu to uspeva. Resnični razlog za en objektiv manj je sicer bolj verjetno dejstvo, da zato dražji model Xperia 1 deluje kot »boljši« in lažje upraviči višjo ceno.

Sonyjevi telefoni imajo sloves, da so namenjeni »profesionalcem«, saj so na njih nameščene aplikacije za zajem slike, videa in avdia, ki niso najbolj prijazne manj veščim uporabnikom. Vendarle je njihova privzeta aplikacija za zajem slik vedno bolj prijazna (tudi navadnim smrtnikom) in skoraj že na ravni konkurence. To je dobra novica, saj so slike zajete s tem telefonom zelo dobre. 48-megapikno glavno tipalo pike združuje in privzeto izdeluje slike ločljivosti 12 MP, ki so v vrhu letošnje ponudbe. Zelo dobro se obnese tudi 12 MP ultraširoka leča. In, da, večjega zooma dejansko nismo preveč pogrešali. Še vedno pa je zelo dobrodošel namenski gumb za zajem slik. Ta je dvostopenjski – v prvem koraku sliko izostri, v drugem pa zajame.

Strojno ima petica vse, kar mora imeti. Procesor Snapdragon 8 Gen 2, dovolj pomnilnika in (nadgradljivo) shrambo, dva močna zvočnika na sprednji strani, izhod za slušalke, vodotesnost, brezstično polnjenje. Ne zna pa se napolniti z večjo močjo kot 30 W.

Nameščeni Android bolj ali manj nima preobleke. Dodatnih je le nekaj bližnjic poleg načina odprtja dveh aplikacij hkrati, a jih lahko mirno ignoriramo.

Če smo prejšnji mesec pri Xperii 1 V napisali, da je predraga, ta argument pri petici odpade. Da, tisočak ni malo, a je bolj v koraku s konkurenco. Za ta denar dobite (vsaj če vprašate avtorja članka) najlepši letošnji telefon. In dobite malce manjši telefon, ki pa ni strojno podhranjen. Dobite tudi fotoaparat, ki sodi v sam vrh. Odpustiti mu morate le odsotnost zoom leče, 30-vatno polnjenje in zaslon polne ločljivosti. Med dražjimi telefon je Xperia 5 V trenutno v vrhu androidne ponudbe, tako da zapišimo še enkrat stavek s konca opisa dražje sestre xperie: Nikjer ne piše, da moramo vsi kupovati iphone in ultre.

Sony Xperia 5 V

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 10

Prodaja: Operaterji.

Cena: 1.000 EUR

Za: Malce manjši in strojno zmogljiv telefon, dober fotoaparat.

Proti: Zaslon je »le« FullHD, ki nima prilagodljivega osveževanja LTPO. Nima optičnega zuma.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji