Objavljeno: 28.5.2019 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Junij 2019

Sony Xperia 10 in Xperia 10 Plus

Verjetno ni daleč čas, ko se bo Sony odločil obupati nad svojimi mobilnimi telefoni. Tekma se namreč zdi že nekaj časa izgubljena, zmagujejo pač Samsung, Huawei (za zdaj še) in drugi Kitajci (in do neke mere še Applov iPhone). Sony je kot podjetje sicer še vedno (ali pa spet) zelo uspešen, vendar le na račun izdelave in prodaje komponent (tipala za fotoaparate, tudi telefonske!) ter seveda na račun posla s konzolo Playstation. In vendar se tudi na področju pametnih telefonov še vedno trudijo, ponavadi v drugih smereh kot konkurenca, včasih tudi v res nenavadne smeri.

Omenimo, denimo, (pred)lanski model Xperia XZ1. Ko je bilo že vsem jasno, da je prihodnost v telefonih, ki imajo zaslon prek cele sprednje strani (ker s tem v uporabnikovem žepu zavzemajo veliko manj prostora), se je Sony odločil narediti telefon z velikanskimi robovi na zgornji in spodnji strani.

No, v letošnjih Xperiah 10 so robovi sicer manjši (spodaj ga ni, zgoraj pa »le« centimeter), sta pa zato modela, ki smo ju preizkusili, kar občutno višja. Višja? Da, zaslon telefona ima razmerje 21 : 9 – kar je razmerje, kot ga uporabljajo filmi v kinodvoranah. Zakaj pri Sonyju menijo, da bomo uporabniki na telefonu gledali filme iz filmskih studiev (mimogrede, Sony ima v lasti holivudski studio Columbia Pictures), nam ni jasno. Filmi, ki se gledajo na telefonih, so pač običajno pretočni, »youtubovski«, in so večinoma veliko bolj »kvadratni«. Pri takih pa bo na Xperiah 10 ob robu spet veliko – črnega roba. Res pa je, da sta telefona zato nenavadna in drugačna od konkurence …

Sicer pa gre za telefona srednjega razreda, kar pomeni, da nista vodoodporna in ne omogočata hitrega pa tudi ne brezžičnega polnjenja. Zaslona sta tipa LCD (in ne OLED), telefona pa sta videti zelo podobno, le Plus je večji. Toda razlike so tudi v notranjosti. Če lahko za 6,5-plačni model 10 Plus rečemo, da je spodobno hiter (Snapdragon 636, 4 GB pomnilnika), pa je navadna 6-palčna Xperia 10 že kar občutno počasna (Snapdragon 630, 3 GB pomnilnika). K sreči je na obeh telefonih nameščen skorajda čisti Android, kar pri občutku hitrosti nekoliko pomaga. Razlika je tudi pri fotoaparatu, kjer ima manjši model zadaj le en objektiv (in še enega, ki pomaga pri ugotavljanju globine), medtem ko večji ponuja tudi optično povečavo 2x. Fotografije obeh telefonov so dovolj dobre, vendar v ničemer ne izstopajo.

Bralnik prstnih odtisov je nameščen nad tipko za vklop.

V resnici smo najbolj razočarani, da Sonyju v tako velika telefona ni uspelo »stlačiti« kaj več kot baterijo 3000 mAh, ki jo premore model 10 Plus, oziroma 2850 mAh v modelu 10. Take številke konkurenčni modeli srednjega cenovnega razreda obilno prekašajo.

Sony Xperia 10

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 8,5

Cena: 350 EUR

Za: Čisti android.

Proti: Še kar počasno delovanje, majhna baterija, rob na zgornji strani zaslona.

  

Sony Xperia 10 Plus

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 8,5

Cena: 430 EUR

Za: Čisti android, fotoaparat s povečavo 2x.

Proti: Majhna baterija, rob na zgornji strani zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji