Objavljeno: 26.6.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Julij-avgust 2013 | Teme: foto

Sony CyberShot DSC-TF1

Sony TF1 je aparat, ki pravzaprav nima sodobne konkurence, saj je opremljen z  zelo kakovostnim ohišjem, ki prenese globino do 10 metrov, in nekoliko manj zmogljivim tipalom in ne omogoča zajemanja videa polne visoke ločljivosti. Kljub temu je opremljen z optično stabilizacijo slike in spodobnim objektivom. Takšne kombinacije v svetu dvoživk danes ne najdemo več, a bi glede na ceno morda komu tudi ustrezala. Morda.

Ohišje takšne vzdržljivosti na prvi pogled tudi ne obljublja, saj je precej prefinjeno oblikovano in nič kaj podobno konkurenčnim vzdržljivim modelom. Navdušuje predvsem zelo dobro in izpostavljeno držalo, pogrešali pa smo tipko za zajemanje videa. Tudi sicer upravljanje aparata ne ponuja velike hitrosti, saj je bližnjic zelo malo, tipka za hitro izbiro programa pa je namenjena izbiri med fotografskim, video in panoramskim načinom. V neoprenskih rokavicah je delo z aparatom zaradi premalo izpostavljenih tipk nekoliko oteženo.

A na splošno Sony TF1 v roki leži zares lepo, zumirati pa je mogoče s stikalom na vrhu aparata. Objektiv ponuja sicer le 4-kratno razmerje med skrajnima goriščnicama, a v zelo uporabnem območju, še posebej, ko aparat potopimo pod vodo. Takrat se vidni kot nekoliko zoži in je 25 mm na širokem delu precej dobrodošlih, 100 mm v telefoto območju pa povsem zadostuje. Objektiv je opremljen tudi z učinkovito optično stabilizacijo, ki je pri vzdržljivih modelih še vedno ne najdemo vselej, tokrat pa je na voljo v aparatu, ki cenovno sodi v spodnji srednji razred in hkrati prenese več kot le osnovne fizične obremenitve.

Kot smo že zapisali, se precej slabše odreže tipalo, ki se skriva za objektivom, pa tudi to, da je največja odprtost zaslonke objektiva le f 3,6, ne prispeva nič dobrega. Tako se tudi vidne podrobnosti hitro izgubijo in 16 megapik ločljivosti ne igra posebne vloge pri natančnem prikazu podrobnosti. Pri višjih občutljivostih ISO je zrnatosti in vijoličastih artefaktov silno veliko, vidne podrobnosti pa postanejo katastrofalno slabe.

Enako velja tudi pri zajemanju videa, ki je poleg nižje ločljivosti v slabih svetlobnih razmerah prav tako ne postreže s kakovostjo. Ostrenje je sicer razmeroma zvezno in ostaja dovolj dobro, ko svetlobe ni dovolj.

Sony ponuja dvoživko zaprto v ohišje, ki prenese globino do 10 metrov in je opremljena s širokim optično stabiliziranim objektivom za vsega 190 evrov. Aparat bo odličen sopotnik vsem, ki ne potrebujejo videa polne HD ločljivosti in kakovostnega zaslončka in večino fotografij opravijo, ko je svetlobe veliko.

Sony CyberShot DSC-TF1

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25–100 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,6–4,7; ostrenje 1 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 3,9 m; ISO: samodejno  ali ročno (100–3200).

Prodaja: www.sony.si.

Cena: 189 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Vzdržljivo ohišje, oblika, držalo, optična stabilizacija slike.

✗    Zaslon, slabo tipalo, video.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji