Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2014 | Teme: nenehni testi

Sony Cyber-shot DSC - HX60V

Sony HX je bil nekaj časa rekorder v razponu goriščnic v žepnem razredu, tokrat pa ga je kar nekaj konkurenčnih modelov že dohitelo. Pri preizkusu predhodnika smo naleteli na nekaj programskih težav, a so jih v Sonyju tokrat odpravili. Aparat večinoma ostaja zelo podoben, zato gre pravzaprav za manjšo osvežitev, ki se nanaša na programsko delovanje naprave, podprto z novim zmogljivejšim procesorjem.

Ta prinaša predvsem višjo hitrost delovanja in večjo odzivnost. Aparat deluje bliskovito hitro, saj se zajem fotografije izvede pravzaprav hkrati s pritiskom na sprožilec, pa tudi zaporedno fotografiranje ga ne upočasni. Poleg tega so v aparatu odpravili nekatere neprijetnosti, na katere smo naleteli pri preizkušanju predhodnika, ki je imel med drugim občasne težave z ostrenjem. Tokrat smo bili nad ostrenjem predvsem pri zajemanju videa zelo navdušeni, saj je odlično delovalo tudi v slabših svetlobnih razmerah. Poleg tega je prilagajanje skoraj neopazno zvezno in obenem dovolj hitro.

Ohišje aparata ostaja enako in še vedno nas moti plastična opora palca zadaj, oblikovana v imitacijo usnja, drugače pa gre za zelo kakovostno in trdno ohišje.

Objektiv se ponaša s pravzaprav ničelnimi popačenji vse od širokih 24 mm pa do zelo zmogljivih 720 mm. Stabilizacija slike se med zajemanjem videa tudi tokrat zelo dobro obnese, pri zajemanju fotografij pa ostaja nekako v povprečju, saj smo v tem razredu že našli boljše. Zumiranje poteka pri dveh hitrostnih stopnjah, zmotil pa nas je nekoliko oddaljen dostop do ročnega ostrenja, do katerega vsakokrat spet dostopamo prek funkcijske tipke. Objektiv se ponaša z izjemno “odpornostjo” na vijolične robove tudi pri zelo kontrastnih motivih, hitro pa so opazni odsevi znotraj objektiva.

Tipalo, ki stoji za objektivom, je zelo kakovostno, a glede na ceno aparata ostaja nekako v zgornjem povprečju cenovnega razreda, ko je govor o občutljivosti za šum. Ta je sicer po zaslugi novega procesorja nekoliko izboljšana, zato fotografije ostajajo uporabne pravzaprav po celotnem razponu ISO. Čeprav tudi tu  velja, da je nekaj zrnatosti vidne že pri najnižjem ISO, predvsem ko časi osvetlitve postanejo daljši. Aparatu nekoliko zamerimo tudi preveč intenzivne rdeče barve, ki se tako pri fotografiranju pisanih objektov rada združi z rožnatimi odtenki.

Sony HX60 postreže s povsem ročnimi nastavitvami, a nekatere so dostopne le prek funkcijske tipke. Ob pritisku nanjo se odpre orodna vrstica, za dostop do nekaterih možnosti pa je treba počakati kakšno sekundo, to pa zmoti. Tam je tudi izbira načina ostrenja, ki smo vajeni na 4-smerni tipki. Tam ga nadomešča tipka za posebne učinke.

Novi Sony DSC - HX60V je postal po zaslugi programske prenove nekoliko prijetnejši in predvsem opazno bolj odziven aparat. Naprednejši uporabniki bodo cenili, da nekoliko spominja na Canonovo serijo G, začetniki pa bodo navdušeni nad vgrajenimi izčrpnimi fotografskimi navodili, opremljenimi s primeri. Oboji bodo cenili pregledne menuje in maloprodajno ceno, ki ostaja s 320 evri enaka kot pri predhodniku.

Sony Cyber-shot DSC - HX50

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 20,4 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–720 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,5–6,3; ostrenje 5 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 5,6 m; ISO: samodejno  ali ročno (80–12800).

Prodaja: www.sonycenter.si.

Cena: 320 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Odzivnost in izboljšanje hitrosti, čvrsto ohišje, razpon objektiva, upravljanje in dostopnost funkcij na ohišju.

✗    Povprečne lastnosti tipala pri nižjih ISO, izbira nekaterih materialov, preveč poudarjeni rdeči odtenki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji