Objavljeno: 28.10.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2014 | Teme: nenehni testi

Sony Alpha 7

Sony je v zadnjih letih ena najpomembnejših sil razvoja na fotografskem trgu. Ponuja vedno več aparatov, ki so (vsaj ob času splavitve) razred zase. Odličen zgled je pred dvema letoma predstavljeni zmogljivi kompaktni model RX100, ki je pokazal, kaj vse je mogoče narediti v tako majhnem ohišju. Sledil je še občutno zmogljivejši (in tudi dražji) brat, model RX1, posebnost obeh pa je velikost tipala glede na ohišje. Zdaj so podobno naredili še pri brezzrcalnih aparatih z izmenljivimi objektivi.

Aparat Alpha 7 ima namreč tipalo polnega formata leica, njegova ločljivost je 24 milijonov pik. Kljub temu gre za presenetljivo majhno oziroma kompaktno napravo, saj nima sistema zrcalc oziroma prizme, ki pri navadnih DSLRjih zavzame kar veliko prostora. Po velikosti ohišja je primerljiv z vstopnimi DSLRji, največji del je močno odebeljen ročaj, zaradi katerega zelo dobro leži v roki, samo ohišje pa je presenetljivo ozko. Kljub temu je aparat zelo kakovostno narejen, ohišje je odporno proti prahu in vremenskim vplivom. Čeprav gre za brezzrcalni aparat, ima presenetljivo glasen zaklop, glasnejši kot pri marsikaterem DSLRju.

Na zgornji strani je razmeroma velik digitalni okular, ki se odlično obnese. Upravljanje aparata je zelo udobno, na voljo je veliko različnih tipk in kolesc. Pohvalimo lahko zaslon, ki se nagiba navzgor in navzdol, je razmeroma velik (po diagonali meri tri palce) in ima sorazmerno visoko ločljivost (921.600 pik). Aparat se spozna tudi na brezžično povezljivost prek NFC in WiFi.

Alpha 7 uporablja enak bajonet kot Sonyjevi brezzrcalni modeli NEX (Sony mu pravi E-mount), s tem lahko sicer uporabljamo obstoječe objektive NEX, a bomo izkoristili le del tipala. Sony že prodaja nekaj različnih objektivov, namenjenih tem novim aparatom. Ti imajo v imenu oznako FE, na voljo pa je že nekaj adapterjev za različne druge objektive, denimo Sonyjeve, namenjene njihovim DSLRjem, omislimo si lahko tudi adapterje za Canonove in Nikonove objektive.

Kakovost fotografij je naravnost odlična, enako velja tudi za video – tu lahko zajemamo ločljivost FullHD pri 60 slikah na sekundo, na voljo je tudi vhod za mikrofon. Aparat ima hibridni sistem ostrenja, tako fazni sistem (ki ga poznamo iz navadnih DSLRjev) kot tudi kontrastni (kot pri brezzrcalnikih). Seveda je uporabljeni sistem odvisen tudi od uporabljenega objektiva (objektivi, namenjeni tem aparatom, se, jasno, najbolje obnesejo), na našem preizkusu je bilo ostrenje zelo hitro in natančno.

Nova Alpha 7 je odličen aparat, ki po razmeroma nizki ceni ponuja zelo visoko kakovost fotografije – gre namreč za najcenejši aparat s tipalom polnega formata. Še vedno je razmeroma drag, zanj se bodo odločili le tisti, ki točno vedo, čemu poseči po taki napravi.

Sony Alpha 7

Kaj: Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 6000 × 4000.

Tipalo: Efektivno 24 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 35,8 × 23,9 mm, CMOS, polni format.

Prodaja: www.sony.si.

Cena: 1399 EUR (ohišje), 1699 (z objektivom 28–70 mm).

✓    Tipalo, velikost in teža, kakovost izdelave, kakovost posnetkov.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji