Objavljeno: 27.11.2007 01:14 | Avtor: Igor Harb | Monitor November 2007

Soliden pametni telefon

Sony Ericsson P1i je dokaz, da je bila lanska letina pametnih telefonov tega izdelovalca zgolj začasna težava, ki se jo trudijo odpraviti.

Naj spomnimo, da so imeli P990i, W950i in M600i precej težav z odzivnostjo sistema in, še huje, s stabilnostjo delovanja. Z nekaterimi posodobitvami operacijskega sistema jim je sicer uspelo doseči boljšo stabilnost (čeprav še zmeraj ne zadovoljive), pa tudi nadgraditi podporo uporabniškim vmesnikom celi vrsti jezikov, med drugim slovenščini. Kljub temu ti trije telefoni veljajo za najmanj stabilne pametne telefone z operacijskim sistemom Symbian, več težav imajo le nekateri (vendar ne vsi) aparati z Windows Mobile.

Kot so v Sony Ericssonu očitno hoteli sporočiti že z imenom, skušajo s P1i presekati s preteklostjo, vendar novi aparat dejansko temelji na skoraj enaki strojni in programski opremi kot predhodniki (P990i). Edina korenita razlika je povečana količina osnovnega pomnilnika, to pa vsekakor pripomore k stabilnosti ob poganjanju več programov hkrati. Žal se pri odzivnosti ne pozna toliko, kot bi si želeli. Seveda je P1i bistveno hitrejši, kot so bili prvi telefoni tega prejšnjega rodu, v primerjavi s posodobljenimi različicami pa opazimo le malenkostne izboljšave. Če ga primerjamo s P990i, opazimo boljšo izdelavo in to, da je tipkovnica enaka kot pri M600i. To je odlična sprememba, saj smo pri lanskem preizkusu tega telefona ugotovili, da je prav ta tipkovnica po naši oceni najboljša možnost za vnašanje besedila na majhni napravi, celo boljša kot pri BlackBerryju in drugih uveljavljenih izdelovalcih celotnih tipkovnic. Gre za nekoliko spremenjen koncept, saj vsako tipko lahko pritisnemo na levi in desni strani, ki sta dodeljeni različnima črkama glede na razporeditev QWERTY. Tipkovnica je tako manjša, tipkanje pa pravzaprav še lažje. Podoben koncept so pozneje skušali uporabiti tudi drugi izdelovalci, vendar z manj uspeha.

Enako kot v P990i je tudi v P1i vgrajen fotoaparat, to pot z ločljivostjo kar 3,2 milijona pik, vendar mu manjkajo nekatere funkcionalnosti, ki jih najdemo v seriji Cybershot, denimo funkcija "Besti Pic" za rafalno snemanje. Fotoaparat ima tudi bliskavico LED, ki tako kot vse druge take bliskavice deluje le do razdalje pol metra. Tako kot vsi Sony Ericssonovi telefoni omogoča P1i tudi predvajanje glasbe, vendar priložene slušalke ne sodijo med njihove boljše izdelke, saj nimajo silikonskih čepkov, ki edini uspešno zadušijo zunanji hrup.

Komunikacijsko P1i ni tako vrhunski kot njegov predhodnik, saj ne podpira HSDPA, WLAN pa je še zmeraj ostal na ravni standarda IEEE 802.11b; obenem so odvzeli podporo EDGE. Čeprav bo P1i na tem področju zadovoljil večino uporabnikov, se zdijo te pomanjkljivosti nekoliko nenavadne. Vgrajen je tudi Bluetooth 2.0 s podporo profilu A2DP za prenos stereo zvoka.

Operacijski sistem in uporabniški vmesnik sta enaka kot pri lanskih modelih. S stališča preglednosti in uporabnosti jima ni mogoče očitati ničesar. Še zmeraj imamo na voljo vnos podatkov prek tipkovnice QWERTY in za dotik občutljivega zaslona, pri čemer ima slednji na osnovnem zaslonu dovolj velike ikone, da jih lahko izbiramo s pritiski prstov, ne da bi morali zmeraj izvleči pisalo. Kot omenjeno, se zatakne pri hitrosti, a ta spet ni bistveno slabša kot pri nekaterih Nokiinih pametnih telefonih. Nabor priložene programske opreme je skoraj enak kot pri P990i, čeprav je nekaj novosti. Mednje vsekakor sodi vključitev potisne pošte na osnovni menu za elektronsko pošto. To je glede na zasnovo aparata skoraj nujno. Kljub vgrajenemu vmesniku WLAN P1i še zmeraj nima vgrajene podpore internetni telefoniji VoIP, vendar zdaj že omogoča namestitev nekaterih programov, ki jo omogočajo. Zato pa sodijo v standardno opremo Quickoffice, optični bralnik vizitk prek vgrajenega fotoaparata, PDF+, izpopolnjen organizator, kakovosten predvajalnik glasbe (sicer nekoliko omejen v primerjavi z boljšimi Walkmani) in cel kup drugih programov.

Če povzamemo, je P1i zares soliden pametni telefon, ki pa kljub temu ne dosega tako kultnega statusa, kot sta ga imela P900i in P910i. Vsekakor pa je bistveno boljši kot P990i. Prihodnje leto, ko bodo v Sony Ericssonu pripravili novo različico zdaj njihovega uporabniškega vmesnika UIQ, bi si znal povrniti staro slavo, do takrat pa je njihov poglavitni pametni telefon pač eden v množici več kot solidnih pametnih telefonov na trgu.

Sony Ericsson P1i

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Symbian OS v9.1, UIQ 3.0.

Procesor: ARM9, 220 MHz.

Pomnilnik: 120 MB RAM + 256 MB flash.

Pomnilniška kartica: 512 MB MicroSD priložena.

Ločljivost zaslona: 240 × 320 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, IR, WLAN.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM in UMTS 900/1800/1900/2100 MHz.

Odzivnost: 8.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: Sony Ericsson, www.sonyericsson.com.

Zastopa: Svema, www.svema.si.

Cena: 590 EUR, 348,98 EUR pri Mobitelu, 350 EUR Si.mobil - Vodafone.

Za: Soliden telefon, kakovostna izdelava, stabilnost.

Proti: Ni podpore HSDPA, EDGE ali WLAN 802.11g, odzivnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji