Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Miran Varga | Monitor Januar 2011

Snemalnik HD-vsebin

Podjetje AVerMedia, ki ima v svojem naboru izdelkov lepo število tv kartic in drugih izdelkov za zajem video vsebin, je decembra splavilo še lično napravo za zajem visoko ločljivih video in avdio vsebin na računalnik. DarkCrystal HD Capture Station uporabniku omogoča zajem visoko ločljivih video vsebin in pretvorbo teh vsebin v zapise, znane računalnikom in številnim prenosnim predvajalnikom.

AVerMedia DarkCrystal HD Capture Station ima povsem jasno poslanstvo - video vsebine iz različnih virov spraviti na osebni računalnik, tam pa uporabniku na pomoč priskoči namenska programska oprema za pretvarjanje video zapisov v najrazličnejše formate, razumljive tudi žepnim in prenosnim napravam. V lično ohišje so inženirji vgradili goro priključkov. Priključki na prednji strani skrbijo za zajem vhodnega signala, tega pa v napravo pripeljemo prek komponentnega (YPbPr, podpira ločljivosti do 1080i), kompozitnega (RCA) ali S-Video vmesnika. Žal nas je že to, da med vhodi ni vsaj katere izmed različic vmesnika HDMI, precej razočaralo, saj se naprava na vsakem koraku kiti s kratico "HD". Je pa moč standardni HDMI vtič najti na zadnji strani naprave, a tam rabi le za predvajanje video vsebin na digitalnem televizorju ali računalniškem monitorju. Pri AVerMedii so z DarkCrystal HD Capture Station imeli v mislih predvsem zajem visoko ločljivih vsebin iz sodobnih digitalnih sprejemnikov tv signala ter igralnih konzol, brez težav pa bomo na zajemno postajo priklopili tudi starejši videosnemalnik na kasete in vsebine z njih še pravočasno spravili v digitalno obliko, preden jih načne zob časa. Prav za to nalogo se zdi zajemna postaja kakor nalašč. Kljub temu da nima lastnega daljinskega upravljavca, v škatli najdemo IR-sprejemnik po imenu IR Blaster, ki ga je moč s programsko opremo naučiti sprejemati ukaze iz drugega daljinca. Tako lahko uporabnik hitro upravlja spremembe pri predvajanju/zajemu slike.

Program za preoblikovanje video zapisov pozna več naprav in optimalnih nastavitev zanje, poleg gigantov Appla, Microsofta in Sonyja sta zastopana še Philips in SanDisk.

Napravi je priložena programska oprema ArcSoft TotalMedia Extreme 2, ki poskrbi tako za zajem vsebin na računalnik (HD Capture Station je z njim stalno povezan prek USB kabla). Vsebine se zajemajo v zapisu .ts, vendar jih je s priloženim orodjem moč pretvoriti v vse pogosto uporabljane video datoteke. Uporabnik ima med snemanjem ves čas pregled nad zajeto vsebino. Da gre za celovit večpredstavni paket, poleg funkcij zajemanja in predvajanja video vsebin (podprti so tudi blu-ray videi) potrjuje razdelek, namenjen zapisovanju videa na optične nosilce. Uporabnik tako lahko vsebine v želeni ločljivosti zapiše na plošček AVCHD, DVD ali pa v obliki video CD. S programskim orodjem ArcSoft MediaConverter je poskrbljeno tudi za uporabnike, ki večpredstavne vsebine "uživajo" na napravah brez optičnega pogona. Prekodiranje videa v druge zapise pozna najprimernejše nastavitve za naprave, kot so na Apple TV, iPhone, iPod, PSP, Zune in druge priljubljene žepne ali prenosne naprave bolj znanih znamk. Del kompleta je še program AverMedia Scheduler, ki omogoča nastavitev časa snemanja najljubših oddaj na računalnik ob odsotnosti uporabnika. Je povsem preprost za uporabo in deluje, uporabnik le nastavi vir snemanja in časovni termin. Žal nobeno izmed programskih orodij ne zna slovensko.

Dobra stran naprave AVerMedia DarkCrystal HD Capture Station je vgrajeni strojni kodirnik v visoko ločljivi zapis H.264, kljub temu pa bo uporabnik za predvajanje HD vsebin še vedno potreboval razmeroma zmogljiv dvojedrni računalnik.

Zajemna postaja naj bi v domačem okolju gostovala med sprejemnikom digitalnih tv programov in televizorjem. A sodobni digitalni televizorji jih "lovijo" kar sami, brez pomoči čarobnih škatlic, prav tako pa ima le malokateri uporabnik v dnevni sobi v neposredni bližini nameščen še namizni računalnik. Sodelovanje s prenosnikom se zdi tako edina logična izbira.

AVerMedia DarkCrystal HD Capture Station

Kaj: Naprava za zajem in obdelavo video signalov.
Proizvaja: AverMedia, www.avermedia.com.
Prodaja: www.ecdoo.si.
Cena: 225,60 EUR.
Za: Strojni H.264 dekodirnik.
Proti: Med vhodi ni vmesnika HDMI, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji