Objavljeno: 1.12.2005 21:08 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2005

Slikarski atelje desete generacije

Paint Shop Pro je med ljubitelji računalniških slik in fotografije dobro znan. Opazen je postal še v časih, ko je bil eden izmed najuporabnejših preizkusnih programov, meril pa je predvsem na uporabnike, ki so se jim zdeli programi, kot je Adobe Photoshop, predragi in preveč zapleteni. Od teh začetkov je minilo že precej časa in Paint Shop je v marsičem izgubil svoj prvotni šarm in preprostost. Avtorji so z leti vanj vgrajevali vse več dodatnih funkcij in s tem večali vsestranskost, žal pa tudi zapletenost rabe.

Deseta generacija programa Paint Shop Pro je glede tega prelomni izdelek, saj se skuša vrniti na prvotno pot. Med drugim je to tudi prva različica, odkar je družbo Jasc prevzelo podjetje Corel. Pod Corelovo taktirko so avtorji korenito spremenili uporabniški vmesnik, ki je zdaj bolj "corelovski", k sreči pa tudi preglednejši in uporabnejši kot prej. Po drugi strani pa se uporabniki dosedanjih različic ne bodo preveč lovili v novem okolju, pa tudi vsa pomembnejša orodja so še vedno na istih mestih.

Paint Shop Pro X prinaša precej spremenjen in poenostavljen uporabniški vmesnik, skupaj z orodjarno Learning Center in pregledovalnikom seznama fotografij.

Novosti bodo opazili predvsem začetniki. Zlasti novo orodje Learning Center, ki se pokaže na levem robu programskega okna. V njem je moč hitro doseči najpogostejše funkcije in opravila, ki jih opravljamo na digitalnih fotografijah. Na prvi pogled nič takega, česar ne bi mogli postoriti s sprehajanjem po menujih. Orodje postane uporabno šele tedaj, ko želimo uporabiti eno izmed številnih manj pogosto rabljenih funkcij ali orodij, katerih delovanje ni tako očitno. Program tedaj izpiše natančna navodila oziroma korake, ki nas pripeljejo do želenega cilja. V praksi se Learning Center zato izkaže bolje, kot bi mislili.

Uporabnikom je na voljo tudi nov brskalnik/pregledovalnik fotografij, kar mora imeti pač vsak sodoben slikarski program. Viden je kot orodna vrstica na dnu okna, poleg malih sličic fotografij pa si tu lahko ogledamo tudi natančne tehnične podatke o njih. Resnici na ljubo, je to orodje manj izpopolnjeno kot pri tekmecih. Corel to nadomesti s prilaganjem namenskega programa Corel Photo Album 6, ki pa je vendarle poseben program in zato ni pravi nadomestek.

Smart Photo Fix analizira fotografijo in predlaga potrebne spremembe.

Seznam novosti se nadaljuje z novim orodjem za samodejno popravljanje fotografij, ki ni nič posebnega, in trojico namenskih orodij za retuširanje ljudi oziroma obrazov. S prvim lahko odpravimo napake in znamenja na koži ter preveč svetleče dele obraza, z drugim pobelimo zobe pri nasmehih, tretji pa nam umetno "potemni" polt, kar brez sonca. Vse tri posege je mogoče opraviti tudi z doslej znanimi orodji, čeprav v več korakih. Še najuporabnejša novost je orodje za odstranjevanje objektov, s katerim se v nekaj korakih znebimo nezaželenih elementov fotografije (nadomestimo jih z naključno zapolnitvijo vzorcev iz okolice). Rezultati so lahko presenetljivo dobri.

Corel je dodal še boljšo podporo posnetkom v zapisu RAW (podprtih je več kot 40 različic), paketno obdelovanje fotografij, delo s 16-bitnimi barvnimi kanali in nova orodja za popravo rotacije in perspektive fotografij. S tem pa se seznam novosti bolj ali manj konča. Zvesti uporabniki bodo morda razočarani, ker je za bolj izkušene le malo zanimivih novosti. Nemara je še najboljša novica to, da je tudi pod novim lastnikom cena ostala prijazno nizka. Toda Corel bo imel v prihodnje še težko nalogo, saj ima trenutno v lasti kar tri različne programe na isto temo (poleg Paint Shopa še Painter in Corel PhotoPaint). Zdi se, da dolgoročno vsi ne bodo preživeli. Poleg tega Paint Shop Pro ni edini tovrstni program na trgu. Mnogi, kot je Adobe Photoshop Elements, so tako po ceni kot po vsebini postali resni tekmeci.

Corel Paint Shop Pro X

Kaj: Slikarski program, namenjen pretežno rabi doma in obdelavi fotografij.

Izdeluje: Corel, www.corel.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 100 dolarjev; nadgradnje 60 dolarjev.

Za: Preglednejši uporabniški vmesnik, učinkovita orodja za začetnike, orodje za odstranjevanje nezaželenih elementov slike.

Proti: Malo pomembnih novosti za naprednejše uporabnike, ne preveč izpopolnjen pregledovalnik fotografij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji