Objavljeno: 18.12.2006 17:57 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor December 2006

Skype prek navadnega telefona

Za pogovore prek telefonije Skype lahko uporabimo kar računalniške zvočnike in priložnostni mikrofon. Elegantnejša je uporaba namenskih slušalk z mikrofonom na palčki, ki se razteza do ust. Marsikdo pa še vedno prisega na klasiko - navadni žični ali brezžični telefon z veliko slušalko in številčno tipkovnico. Priklop takih telefonov omogoča vmesnik VoIP Gateway SKY-211.

Uporaba vmesnika je preprosta. Na računalnik ga priključimo prek USB, namestimo ustrezen gonilnik in preprost programček za nastavitve ter spet zaženemo računalnik. Ko poženemo Skype, nas bo ta opozoril na novo, s Skype združljivo napravo in nas vprašal, ali želimo to napravo uporabiti kot privzeto za opravljanje telefonskih pogovorov. Preostane nam le še priklop običajnega telefona na vmesnik, na katerem lahko najdemo le dve diodi LED, ki prikazujeta delovanje vmesnika in pravilnost povezave s Skype.

Programska oprema omogoča nekaj nastavitev, med drugim prevezovanje dohodnih klicev.

S telefonom lahko nato odgovarjamo na dohodne klice, pri čemer zazvoni telefon in ne Skype v računalniku. Seveda so možni tudi odhodni klici, pod pogojem, da je na našem računu Skype dovolj dobroimetja. Trik pri odhodnih klicih je, da moramo po končanem izbiranju številke pritisniti na tipko zvezdica, drugače Skype ne ve, kdaj smo nehali tipkati telefonske številke. Dejstvo je tudi, da moramo vse klicane številke vtipkati v mednarodnem zapisu (00386 in številka), saj gre navsezadnje za klic VoIP, ki se opravi prek interneta in zatorej tujih posredniških strežnikov.

Vmesnik ima poleg vtičnice za telefon še eno tako vtičnico, s katero lahko vmesnik priključimo na navadno zidno vtičnico klasične telefonije. Tako lahko lokalne klice opravljamo prek običajne (analogne) telefonije PSTN, mednarodne pa prek Skype. Katero vrsto telefonije naj sistem uporabi za klic, določimo s pritiskom nastavljive kombinacije tipk (npr. dvojni pritisk na tipko # za uporabo VoIP) pred samim klicem. Z nastavitvijo v programski opremi lahko tudi preusmerimo dohodne klice Skype na npr. mobilni telefon, katerega številko nastavimo v nastavitvah programa. Mimogrede, med preizkusom se nam je program, ki se naseli v opravilno vrstico, enkrat povsem sesul, in to je imelo za posledico nedelovanje na vmesnik priključenega telefona.

Med preizkusom se nam je program sesul. Zaradi tega je priključeni telefon onemel, dokler programa nismo znova zagnali.

Gre torej za preprosto napravo s preprosto nalogo. Delovanje je zadovoljivo, težav z uporabo (razen prej omenjenega sesutja) nismo imeli. Kakovost zvoka je povsem zadovoljiva, omejitev je pravzaprav kakovost našega telefonskega aparata. Želeli bi si le, da bi vmesnik morda znal delovati samostojno, brez uporabe PC. A to je že želja, ki jo zna izpolniti kateri izmed drugih (dražjih) vmesnikov. O njih pišemo v nadaljevanju.

AirLive USB VoIP Gateway Sky-211

Kaj: Vmesnik USB za uporabo telefona PSTN s telefonijo Skype.

Izdeluje: AirLive, www.airlive.com.

Cena: Še ni znana.

Za: Preprosta raba, deluje z vsakim analognim telefonom, možnost priključitve na navadno telefonsko omrežje.

Proti: Občasna nestabilnost programske opreme.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji