Objavljeno: 26.4.2022 | Monitor Maj 2022

Skrivnostna policija

O aplikaciji, s katero je policija zbirala podatke o novinarjih na protestih.

Sam Richards, Tate Ryan-Mosley, MIT Technology Review

Aprila lani je samostojni fotonovinar J. D. Duggan poročal o protestu v mestu Brooklyn Center na širšem območju Minneapolisa v ameriški zvezni državi Minnesota, a je prišlo do nepričakovanega zapleta. Nekaj dni prej je policist tam ustrelil in ubil 20-letnega Daunteja Wrighta, kar je prebivalce, še vedno prizadete in ogorčene zaradi umora Georgea Floyda manj kot leto dni pred tem, pognalo na ulice.

Duggan je torej dokumentiral demonstracije, ko je nekaj sto policistov obkolilo skupino protestnikov ter novinarjev in jim ukazalo, naj ležejo na tla. Kot poročajo, so policisti novinarje izločili, jih pospremili na parkirišče ter začeli drugega za drugim fotografirati s svojimi mobilniki. Duggan ocenjuje, da so tako popisali nekaj deset novinarjev, preden so jih izpustili.

»Vprašal sem, kaj bodo s fotografijami,« je poročal Duggan. »In policist mi je odvrnil, da jih bodo shranili v svoj sistem. Drugih podrobnosti mi ni izdal. Rekel je še, da imajo posebno aplikacijo.«

Duggan je 17. aprila izpolnil obrazec o obdelavi osebnih podatkov in ga vložil pri cestni policiji Minnesote. Ta mu je 19. julija posredovala tri strani z več fotografijami, zemljepisnimi koordinatami, kjer so bile posnete, in podatke o policistu, ki je uporabljal aplikacijo. MIT Technology Review je zaprosil za preostanek dokumenta, v katerem so se pojavili tudi Dugganovi osebni podatki, podatke o zbiranju, shranjevanju in širjenju njegovih podatkov. To je bilo 21. januarja 2022. Cestna policija je sporočila, da podatke zbira z orodjem Intrepid Response, ki podobam pripiše lokacijo. Drugi novinar, ki so ga popisali isti večer kot Duggana, Dominick Sokotoff, je prav tako prejel poročilo o svojih osebnih podatkih; kot kaže, so jih zbrali in shranili na enak način.

Intrepid Response, izdelek Intrepid Networks, je orodje za preprosto zajemanje in deljenje podatkov za prepoznavo osebe, ki se znajde v objektivu policistovega pametnega telefona. Aplikacija je bila zelo pomembna za organe kazenskega pregona, ki so zbirali in analizirali podatke o ljudeh na protestih v Brooklyn Centru, saj so z njo tako rekoč v trenutku prepoznali udeležence in nato lahko spremljali njihovo gibanje.

Fotografije in podatki, deljeni z aplikacijo v realnem času, so se nato znašli v eni od treh znanih podatkovnih zbirk, ki jih je uspelo odkriti MIT Technology Reviewu in v katerih so shranjevali fotografije in osebne podatke o udeležencih protestov. Do teh zbirk očitno lahko dostopajo različni organi in agencije, vključno s tistimi na zvezni ravni. Nihče od drugih novinarjev, ki so jih posneli med poročanjem o protestih, ni bil ničesar obtožen ali vsaj osumljen, a so njihove podatke kljub temu pobrali in shranili.

Organi pregona v Minnesoti so zbrali deljene dokumente, razpredelnice in druge podatkovne zbirke v okviru operacije Varnostna mreža (Safety Net), v kateri sodeluje več organov ter agencij in je nastala zaradi protestov ob umoru Georgea Floyda. In kot kaže, se je mreža razširila daleč onkraj prvotno javno objavljenega obsega dela, poleg tega še vedno deluje.

Več agencij, ki sodelujejo v Varnostni mreži, ima dostop do Intrepid Responsa, med drugimi tudi cestna policija Minnesote, agencija za naravne vire te zvezne države in tamkajšnji center za deljenje podatkov, so povedali v biroju za kazenske aretacije Minnesote. Ti centri za deljenje podatkov veljajo za sporne, saj analizirajo in širijo podatke med lokalnimi in zveznimi organi pregona, narodno gardo in drugimi. Na spletni strani Intrepid Networks poročajo, da je policijska enota v Saint Paulu uporablja programsko opremo Intrepid Response, in v reklamnem materialu podjetja je tudi pričevanje namestnika komandirja, ki je komentiral vlogo aplikacije med lanskimi nemiri. Verjetno zvezne agencije lahko dostopajo tudi do podatkov, ki se zberejo prek Intrepid Responsa in jih posredujejo centrom za deljenje podatkov v Minnesoti.

Klepetalnica za specialce

Intrepid Response, ki ga prodajajo AT & T, Verizon in drugi, je komunikacijska platforma, ki ponuja »geoprostorsko rešitev s kartiranjem v živo s številnimi funkcijami« in omogoča »pregledovanje vseh oseb, označenega premoženja in kartiranje oznak v skoraj realnem času«, piše na spletni strani Intrepid Networks. V reklamah se hvalijo, da je Intrepid Response za platformo Firstnet zaradi »pregleda nad situacijo naslednje generacije« najboljši vir za taktično koordinacijo in podatke s prve bojne črte. Aplikacija, ki jo je mogoče prenesti na telefon tako kot vse druge, ponuja deljenje podatkov v realnem času, platformo za usklajevanje ekip iz različnih uradov in agencij, izjemno varno komunikacijo (vključno z gumbom za govor in neposrednim sporočanjem) ter še marsikaj drugega.

Britt Kane, direktor Intrepid Networks, je povedal, da naj bi s tem orodjem pripomogli k večji preglednosti, skrajšali odzivni čas in tako nazadnje rešili še več življenj. Po njegovih besedah Intrepid Response ponuja tri ključne storitve: geokartiranje, nujna obvestila in komunikacijsko platformo za deljenje sporočil ter fotografij.

Na vprašanje, ali ga skrbi zaradi incidenta v Brooklyn Centru, je odgovoril, da te operacije ne pozna, in dodal, da se o pomislekih ne bo izrekel: »Vem pa, kaj zmore naše orodje, in to ni pomoč pri operacijah za zbiranje podatkov.« Kane je poudaril, da podjetje brezpogojno podpira akcije organov pregona in da ni seznanjen z drugimi orodji, ki bi lahko izkoriščali podatke Intrepid Responsa. Podjetje naj ne bi sprejelo politike o deljenju podatkov, prav tako agencijam in organom ne svetuje pri njihovi delitvi, je poudaril, ker tega podjetju ni treba. Svojo platformo je označil za »splošno«.

Kane ni želel povedati, koliko strank ima Intrepid Response, omenil je le, da programska oprema pomaga organom pregona, gasilcem in drugim nujnim javnim službam ter tudi nekaj komercialnim podjetjem in da jo uporabljajo v tako rekoč vseh 50 zveznih državah. Dodal je tudi, da kolikor ve, Intrepid Response nima konkurence.

Intrepid Response policistom omogoča zbiranje podatkov, ki jih je mogoče analizirati na najrazličnejše načine. Preiskava MIT Technology Reviewa je pokazala, da so policisti sestavljali sezname udeležencev protestov, ki bi jih veljalo opazovati. Center za deljenje podatkov v Minnesoti ima prek informacijske mreže ministrstva za domovinsko varnost dostop do tehnologije za prepoznavo obraza, ki so jo uporabljali tudi med operacijo Varnostna mreža. Šerifov urad okrožja Hennepin (ki je tudi član te mreže) prav tako uporablja preiskovalno tehnologijo za podobe, kot so temu rekli v uradu, v resnici pa je to samo drug izraz za prepoznavo obraza.

»Takšno neformalno usklajevanje med uradi spodbuja iskanje najbolj sproščene politike – to pomeni, da agencija z najmanj strogimi predpisi o zasebnosti opravlja nadzor, ki ga drugi uradi in agencije zaradi svojih omejitev ne smejo,« je izpostavil Jake Wiener, raziskovalec v informacijskem centru za elektronsko zasebnost in strokovnjak pri centrih za delitve podatkov ter nadzor nad protesti. »To pomeni več nadzora, manj preglednosti in večje tveganje za nadlegovanje ter politične aretacije.« Poleg tega bi se Intrepid utegnil izkazati za forum, na katerem lahko sodeluje veliko uradov in agencij, noben od njih pa ni odgovoren za nadzor, zato se možnosti za zlorabe kar ponujajo.

Ni jasno, kam so se stekali osebni podatki novinarjev, vključno z Dugganovimi, potem ko jih je minnesotska policija delila prek Intrepid Responsa. Gordon Shark, ki je pri tej policiji odgovoren za informacije javnega značaja, je povedal, da so bile fotografije dostopne centru za delitev informacij v Minnesoti in agenciji za naravne vire. Policija jih je nazadnje shranila v formatu pdf v elektronski mapi, ki je v njeni lasti. Shank je povedal še, da fotografij niso analizirali, izbrisali pa jih še niso zaradi sodnih postopkov.

Izredno skrb vzbujajoč incident

Policija je 16. aprila 2021 zvečer fotografirala Dugganov obraz, celotno postavo in novinarsko izkaznico. Podatki ob slikovnem gradivu vključujejo koordinate kraja, kjer so posneli fotografije, časovni žig in zemljevid neposredne okolice. Sokotoffova datoteka z istim datumom vsebuje enake podrobnosti v istem formatu, dodana pa je njegova osebna izkaznica.

Duggan in druge priče pravijo, da so popisali več deset novinarjev. MIT Technology Review je samostojno lahko potrdil, da so šest novinarjev fotografirali enako kot Duggana in vsem se je dogodek zdel »izredno skrb vzbujajoč«. Številni so policiste vprašali, zakaj zbirajo podatke in kam jih bodo shranili, vendar niso dobili odgovora.

»Nismo zagrešili kaznivega dejanja, pa imamo kljub temu dosje. Po mojem mnenju je to korak v smeri avtoritarizma in grozljivo vpliva na svobodo medijev,« je povedal Chris Taylor, svobodni novinar, ki dela za televizijsko mrežo v Minneapolisu in ga je fotografirala tamkajšnja policija. »To je v nasprotju z ameriškim etosom.«

Sokotoff, študent fotonovinarstva na michiganski univerzi, je o dogodku v živo objavljal na Twitterju. »Še nikoli nisem doživel česa podobnega in bilo je res neprijetno,« je povedal.

Za vse te incidente naj bi bila kriva minnesotska cestna policija, ki je pred kratkim dosegla dogovor v tožbi zaradi ravnanja z novinarji med protesti. Več kot 25 medijskih družb, med njimi tudi lokalni radio, Star Tribune pa New York Times, Gannett, Associated Press in Fox/UTC Holdings, je 17. aprila lani podpisalo pismo, ki so ga poslali guvernerju Minnesote Timu Walzu; še istega dne je minnesotska cestna policija dobila začasno prepoved približevanja. Uradno se je odzvala z izjavo za javnost, ki jo je izdala v imenu operacije Varnostna mreža. V njej so zapisali, da so policisti novinarje in njihove izkaznice ter vozniška dovoljenja na prizorišču fotografirali zaradi hitrejše prepoznave … Postopek pa so začeli kot odziv na pomisleke v medijih v zvezi z dolgotrajnim postopkom prepoznave in izpuščanja novinarjev po priprtju.

»Taktika ne služi varovanju reda in miru, temveč ustrahovanju novinarjev, ki opravljajo svoje delo,« je prepričan Parker Higgins, vodja zagovornikov pri Fundaciji za svobodo medijev, ki je preiskovala incident. »In zdaj, leto dni pozneje, še vedno nimamo nedvoumnih odgovorov, zakaj so fotografirali novinarje, kje so delili fotografije, kako so shranjene in ali so podatki še vedno v podatkovni zbirki policije.«

Copyright Technology Review, distribucija Tribune Content Agency.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji